Δημοφιλή τα 3D εκτυπωμένα όπλα του ακροδεξιού «Ιβάν το Τρολ»

Δημοφιλή τα 3D εκτυπωμένα όπλα του ακροδεξιού «Ιβάν το Τρολ»

Το τουφέκι κατασκευάζουν τώρα, πέρα από ιδιώτες χομπίστες και εξτρεμιστές, μέλη εγκληματικών οργανώσεων με στόχο την πώληση ή την ενοικίασή του

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολεμικό τουφέκι, που έμοιαζε να είναι κατασκευασμένο από τουβλάκια Lego, εντόπισε η γαλλική αστυνομία ύστερα από ληστεία στη Μασσαλία. «Το όπλο ήταν φονικό», είπε αστυνομικός.

Τα τελευταία χρόνια το συγκεκριμένο μοντέλο αυτόματου όπλου, γνωστό ως FGC-9, κατασκευασμένο σε τρισδιάστατο εκτυπωτή, εμφανίσθηκε στα χέρια Ιρλανδών παραστρατιωτικών, ανταρτών στη Μιανμάρ και νεοναζί στην Ισπανία. Τον Οκτώβριο, Βρετανός έφηβος αναμένεται να καταδικασθεί για την κατασκευή FGC-9.

«Δεν είναι ένα απλό όπλο, πρόκειται για ιδεολογία», λέει ο Σουηδός αξιωματικός των τελωνείων Κρίστιαν Αμπραμσον. Παρότι χιλιάδες εκτυπωμένα όπλα κυκλοφορούν ήδη στον κόσμο, οι διεθνείς διωκτικές αρχές εκτιμούν ότι το FGC-9 είναι το πλέον διαδεδομένο.

Τη χρήση του διαφημίζει ο «Ιβάν το Τρολ», διάσημος ακροδεξιός με παρουσία στην πλατφόρμα του YouTube. Η αμερικανική Δικαιοσύνη κατέληξε στο ότι ο «Ιβάν» είναι ο 26χρονος οπλουργός από το Ιλινόι Τζον Ελικ, ο οποίος έχει αναδειχθεί σε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της εκτύπωσης όπλων.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα όπλα στον κόσμο που σχεδιάσθηκαν για κυνήγι ή προστασία, το FGC-9 σχεδιάσθηκε με στόχο τον οπλισμό όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού πολιτών.

Σύλληψη 17χρονου

Το όπλο έγινε ευρέως γνωστό τον Δεκέμβριο του 2020, όταν ο Βρετανός νεοναζί Μάθιου Κρόνιαγκερ συνελήφθη και κατηγορήθηκε για προσπάθεια στρατολόγησης πολιτοφυλακής, η οποία θα είχε στόχο την κυβέρνηση, Εβραίους, μουσουλμάνους, ομοφυλόφιλους και μέλη μειονοτήτων.

Ο 17χρονος τότε Κρόνιαγκερ είχε κατεβάσει μέσω Διαδικτύου το εγχειρίδιο εκτύπωσης του FGC-9, ενώ πιάστηκε όταν ήρθε σε επαφή με μυστικό αστυνομικό, ζητώντας βοήθεια για την κατασκευή του όπλου. Ο νεαρός καταδικάσθηκε σε 11 χρόνια κάθειρξη.

Ο επικεφαλής της διεύθυνσης παράνομων όπλων της Interpol, Ιβαΐλο Στεφάνοφ, λέει: «Ολοι νόμιζαν ότι η τεχνολογία θα χρειαζόταν δεκαετίες για να εξελιχθεί και για τους εκτυπωτές να φθάσουν στα χέρια πολιτών. Σήμερα οι κατασχέσεις FGC-9 αποτελούν πια κοινό φαινόμενο στην Ευρώπη».

Ο «Ιβάν το Τρολ» επισημαίνει, όμως, ότι η στάση της Ευρώπης είναι υποκριτική. Οι δυτικές κυβερνήσεις, λέει ο νεαρός ακροδεξιός, έχουν οπλίσει εξεγερμένους σε όλο τον κόσμο και αυταρχικούς ηγέτες.

Χρήση και στη Μιανμάρ

Παρότι το FGC-9 έχει αναδειχθεί σε αγαπημένο όπλο ορισμένων ακροδεξιών, πολλές ανταρτικές ομάδες, που μάχονται το δικτατορικό καθεστώς της Μιανμάρ, το χρησιμοποιούν και αυτές.

Το τουφέκι κατασκευάζουν τώρα, πέρα από ιδιώτες χομπίστες και εξτρεμιστές, μέλη εγκληματικών οργανώσεων με στόχο την πώληση ή την ενοικίασή του. Αυτοσχέδια εργοστάσια κατασκευής του έχουν εντοπισθεί σε Αυστραλία, Γαλλία και Ισπανία. «Υπάρχει σίγουρα ιδεολογική διάσταση, αλλά ας μην είμαστε αφελείς, πίσω από όλα υπάρχει το χρηματικό κίνητρο», λέει Γάλλος αστυνομικός.

Ορισμένα μέρη του τρισδιάστατα εκτυπωμένου όπλου, όπως ο επικρουστήρας, το ελατήριο και η κάννη, πρέπει να είναι μεταλλικά και έτσι είναι δύσκολο να κατασκευασθούν από ιδιώτη.

Ορισμένες ιστοσελίδες πωλούν κάννες και επικρουστήρες δίνοντας τη δυνατότητα στους ενδιαφερομένους να κατασκευάσουν το όπλο λες και επρόκειτο για παιχνίδι Lego. Ορισμένες Πολιτείες των ΗΠΑ απαιτούν την κατοχή άδειας οπλουργού για την εκτύπωση όπλων.

Τα κίνητρα του Γερμανού δημιουργού

Σχεδιαστής του FGC-9 ήταν ο Γερμανός πολίτης κουρδικής καταγωγής Γιάκομπ Ντουιγκού. Σε μια προσπάθεια να παρακάμψει την αυστηρή νομοθεσία οπλοκατοχής, που υποχρεώνει τους κατόχους όπλων να τα δηλώνουν στις Αρχές, ο Ντουιγκού αποφάσισε να δώσει τη δυνατότητα στον κάθε ένα να αποκτήσει όπλο. Ο Ντουιγκού ασπάσθηκε την αμερικανική ελευθεριακή σκέψη και δραστηριοποιήθηκε στο Ιντερνετ με το ψευδώνυμο JStark. «Οι πολίτες χρειάζονται πολεμικά όπλα, ικανά να σκοτώνουν ανθρώπους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την αυτοάμυνα. Το FGC-9 είναι φτιαγμένο για να σκοτώνει εύκολα και γρήγορα», είχε γράψει σε πλατφόρμα του Διαδικτύου. Το σχέδιο του Ντουιγκού για εκτύπωση τουφεκιού FGC-9 κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2020, με στόχο την παράκαμψη της νομοθεσίας περί οπλοκατοχής. Το FGC-9 μπορούσε να κατασκευασθεί από πλαστικό και πολυμερή, χωρίς να απαιτείται κανένα εξάρτημα κατασκευασμένο από τις βιομηχανίες όπλων, τα οποία εντοπίζονται εύκολα. Κάθε πολίτης που κατέχει εκτυπωτή 3D, μερικές εκατοντάδες δολάρια σε υλικά και λίγες γνώσεις μεταλλουργίας μπορεί να γίνει ιδιοκτήτης όπλου. «Τα δεδομένα αλλάζουν ριζικά. Πώς είναι δυνατόν οι διωκτικές αρχές να εντοπίσουν εξαρτήματα που κατασκευάζονται στο σπίτι και δεν περνούν από τα δίκτυα παράνομης εμπορίας όπλων;», λέει ο Ρατζάν Μπάσρα, αναλυτής του ινστιτούτου Ερευνας του Εξτρεμισμού ICSR. Το σχέδιο του Ντουιγκού περιλαμβάνει επίσης τη φράση «ελευθερία ή θάνατος», χαραγμένη στην κάννη του τρισδιάστατα εκτυπωμένου FGC-9.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT