Κύπρος: Επιστολή στον ΟΗΕ για τις τουρκικές παραβιάσεις

Κύπρος: Επιστολή στον ΟΗΕ για τις τουρκικές παραβιάσεις

Σύμφωνα με την επιστολή προς τον Αντόνιο Γκουτέρες, οι πολυάριθμες στρατιωτικές παραβιάσεις έχουν στόχο τη δημιουργία νέων τετελεσμένων και την υπονόμευση των προσπαθειών επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. 

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστολή όπου καταγγέλλονται «οι πολυάριθμες στρατιωτικές παραβιάσεις από τις δυνάμεις κατοχής της Τουρκίας στην Κύπρο» εστάλη από τη μόνιμη Αντιπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβειρα Μαρία Μιχαήλ, στον γενικό γραμματέα του Οργανισμού.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ που επικαλείται πηγή από τη Λευκωσία, η επιστολή αποσκοπεί στην αποτύπωση της κατάστασης, ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που αποστέλλεται ανάλογη καταγγελία για αυτό το ζήτημα από κυπριακής πλευράς στον ΟΗΕ. 

Οπως καταγγέλλει η κ. Μιχαήλ στην επιστολή της προς τον γ.γ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, οι πολυάριθμες στρατιωτικές παραβιάσεις από τις δυνάμεις κατοχής της Τουρκίας έχουν στόχο τη δημιουργία νέων τετελεσμένων και την υπονόμευση των προσπαθειών επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

Στην επιστολή καταγράφονται συνολικά 2.120 αεροπορικές παραβιάσεις και 137 παραβιάσεις ναυτικών κανόνων, ενέργειες που περιλαμβάνουν τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) και τουρκικές στρατιωτικές ασκήσεις, που παραβιάζουν την κυριαρχία της Κύπρου αλλά και τους διεθνείς κανονισμούς αεροπλοΐας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, στόχος της επιστολής είναι και η αποστολή του μηνύματος ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν απεμπολεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως αυτά απορρέουν από το διεθνές Δίκαιο. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT