Νέα απόπειρα κατά Τραμπ: Το προφίλ του 58χρονου υπόπτου

Νέα απόπειρα κατά Τραμπ: Το προφίλ του 58χρονου υπόπτου

Ο 58χρονος Ράιαν Γουέσλι Ράουθ είχε δηλώσει στους New York Times το 2023 ότι είχε ταξιδέψει στην Ουκρανία, καθώς και πως επιθυμούσε να στρατολογήσει Αφγανούς στρατιώτες για να πολεμήσουν υπέρ του Κιέβου

5' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ράιαν Γουέσλι Ράουθ, ο 58χρονος που συνελήφθη χθες, Κυριακή, ως ύποπτος για την απόπειρα δολοφονίας, όπως την περιέγραψε το FBI, του τέως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, φέρεται να είχε εκφράσει την επιθυμία να πολεμήσει και να πεθάνει στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι αναρτήσεις του Ράουθ στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X «δείχνουν τάση για βίαιη ρητορική τις πρώτες εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022». «ΕΙΜΑΙ πρόθυμος να πετάξω στην Κρακοβία, να φτάσω στα σύνορα της Ουκρανίας, να γίνω εθελοντής, να πολεμήσω και να πεθάνω εκεί», έγραφε τότε.

Στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Signal, ο Ράουθ είχε γράψει ότι «οι πολίτες πρέπει να αλλάξουν αυτό τον πόλεμο και να αποτρέψουν μελλοντικούς πολέμους». Στο WhatsApp, στο βιογραφικό του ανέφερε: «Ο καθένας από εμάς πρέπει να κάνει καθημερινά το καθήκον του, έστω με μικρά βήματα, για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας και της δημοκρατίας – ο καθένας μας πρέπει να βοηθήσει τους Κινέζους».

Αναζητούσε στο Αφγανιστάν στρατιώτες για την Ουκρανία

Νέα απόπειρα κατά Τραμπ: Το προφίλ του 58χρονου υπόπτου-1

Ο Ράουθ, πρώην εργολάβος με ειδίκευση σε κατασκευές στέγης από τη Νέα Υόρκη, είχε δώσει συνέντευξη στους New York Times το 2023, σε άρθρο σχετικά με τους Αμερικανούς που προσφέρθηκαν εθελοντικά να βοηθήσουν την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας. Ο Ράουθ, ο οποίος δεν είχε στρατιωτική εμπειρία, ανέφερε ότι είχε ταξιδέψει στη χώρα μετά την εισβολή της Ρωσίας, καθώς και πως επιθυμούσε να στρατολογήσει Αφγανούς στρατιώτες για να πολεμήσουν εκεί.

Στην τηλεφωνική του συνέντευξη στους NΥΤ, ενώ βρισκόταν στην Ουάσιγκτον, ο Ράουθ, μιλούσε με αυτοπεποίθηση, όπως σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα, για το σχέδιό του να στηρίξει την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας, θεωρώντας βέβαιο ότι αυτό θα πετύχαινε. Ωστόσο, «δεν έδειχνε καθόλου υπομονή απέναντι σε διαφωνούντες», όπως τονίζουν οι ΝΥΤ. Αναφερόμενος σε Αμερικανό μαχητή στην Ουκρανία, που εμφανιζόταν να του μιλάει υποτιμητικά στο Facebook, ο Ράουθ είχε γράψει στα social media: «Πρέπει να πυροβοληθεί».

Στη συνέντευξη, ο Ράουθ υποστήριζε ότι βρισκόταν στην Ουάσιγκτον για συνάντηση με την αμερικανική Επιτροπή για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, γνωστή ως Επιτροπή του Ελσίνκι, «για δύο ώρες», κατά την οποία σκόπευε να πιέσει για περισσότερη υποστήριξη προς την Ουκρανία. Η Επιτροπή ελέγχεται από μέλη του Κογκρέσου και στελεχώνεται από συμβούλους του. Εχει επιρροή σε θέματα δημοκρατίας και ασφάλειας και έχει εκφράσει την υποστήριξή της προς την Ουκρανία.

Ο Ράουθ ανέφερε ακόμη ότι αναζητούσε στρατιώτες που θα ήταν πρόθυμοι να πολεμήσουν για την Ουκρανία μεταξύ των Αφγανών στρατιωτών που είχαν εγκαταλείψει τους Ταλιμπάν. Είχε μάλιστα σχέδιο να τους μεταφέρει στην Ουκρανία, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και παράνομα, μέσω του Πακιστάν και του Ιράν. Υποστήριζε ότι δεκάδες στρατιώτες είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Οπως ισχυριζόταν, «πιθανώς μπορούμε να αγοράσουμε διαβατήρια από το Πακιστάν», το οποίο χαρακτήριζε ως «άκρως διεφθαρμένη χώρα».

Δεν είναι σαφές αν ο Ράουθ συνέχισε τις προσπάθειές του, ωστόσο, πρώην Αφγανός στρατιώτης είχε δηλώσει ότι πράγματι είχε έρθει σε επαφή μαζί του, καθώς και πως είχε εκφράσει ενδιαφέρον να πολεμήσει για την Ουκρανία, αν κάτι τέτοιο σήμαινε ότι θα έφευγε από το Ιράν, όπου ζούσε παράνομα.

Υποστηρικτής της Τούλσι Γκάμπαρντ το 2020

Επιπλέον, σύμφωνα με την εφημερίδα Greensboro News & Record, άνδρας με το ίδιο όνομα και παρόμοιας ηλικίας με τον Ράουθ είχε συλληφθεί το 2002 στο Γκρίνσμπορο των ΗΠΑ για περιστατικό κατά το οποίο φέρεται να «είχε ταμπουρωθεί σε κτίριο με αυτόματο όπλο».

Η εφημερίδα ανέφερε ότι ο άνδρας είχε κατηγορηθεί τότε για μεταφορά κρυμμένου όπλου, καθώς και για κατοχή αυτόματου πολυβόλου, ενώ φέρεται να έχει καταδικαστεί για πολυάριθμα κακουργήματα, σύμφωνα με αναφορές του ειδησεογραφικού δικτύου CBS.

Δεν είναι σαφές αν ο Ράουθ, που εμφανίζεται να φορά ρούχα με την αμερικανική σημαία σε μία από τις φωτογραφίες του προφίλ του στα social media, πυροβόλησε πριν φύγει από το σημείο της απόπειρας την Κυριακή, όπως ανέφεραν οι υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Νέα απόπειρα κατά Τραμπ: Το προφίλ του 58χρονου υπόπτου-2
Αναφορές για πυροβολισμούς χθες, Κυριακή, έξω από το γκολφ στο ιδιόκτητο κλαμπ του τέως προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, όπου βρίσκεται επίσης η κατοικία του στη Φλόριντα (REUTERS/Marco Bello).

Σε σειρά αναρτήσεων στο X το 2020, πάντως, ο Ράουθ είχε εκφράσει θαυμασμό για την πολιτικό και στρατιωτικό αξιωματούχο Τούλσι Γκάμπαρντ, τότε υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία, εκτιμώντας ότι «θα διαπραγματευόταν με σθένος ειρηνευτικές συμφωνίες για τη Συρία, το Αφγανιστάν και όλες τις ζώνες αναταραχής».

Ο Ράουθ ήταν εγγεγραμμένος ως «ανένταχτος» ψηφοφόρος στη Βόρεια Καρολίνα το 2012. Ψήφισε επίσης στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών της Βόρειας Καρολίνας τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Πρόσκληση προς τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Κάποια στιγμή τα προηγούμενα χρόνια ο Ράουθ μετακόμισε στη Χαβάη, όπου άνδρας με το όνομά του, σύμφωνα με τους ΝΥΤ, διατηρούσε μικρή επιχείρηση.

Σε ανάρτησή του τον Μάιο του 2020, προσκάλεσε τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ηγέτη της Βόρειας Κορέας, στη Χαβάη για διακοπές, ενώ προσφέρθηκε επίσης να ενεργήσει ως «πρεσβευτής και σύνδεσμος» για την επίλυση των διαφορών ΗΠΑ – Βόρειας Κορέας.

Σε άλλη ανάρτηση στο X, σχετικά με την απόπειρα δολοφονίας κατά του τέως προέδρου τον Ιούλιο, ενθάρρυνε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις να επισκεφθούν τα άτομα που είχαν τραυματιστεί στη συγκέντρωση κατά την οποία δέχτηκε την επίθεση ο Τραμπ. «Ο Τραμπ δεν θα κάνει ποτέ τίποτα», εκτιμούσε παράλληλα τότε ο Ράουθ.

Οταν οι αστυνομικοί τον σταμάτησαν στον αυτοκινητόδρομο 95 μετά το περιστατικό, ο Ράουθ εμφανίστηκε ήρεμος, δεν ρώτησε τίποτα σχετικά με την αιτία της σύλληψής του, ενώ «δεν ήταν οπλισμένος εξερχόμενος από το αυτοκίνητο», σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας.

Μιλώντας σε αμερικανικά Μέσα, ο γιος του Οράν, τον περιέγραψε ως «στοργικό πατέρα».

Εν τω μεταξύ, ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Νότια Φλόριντα αναμένεται να απαιτήσει «αξιολόγηση της ψυχικής υγείας» του Ράουθ πριν από οποιαδήποτε πιθανή ποινική διαδικασία, ανέφερε πηγή των αρμόδιων αρχών των ΗΠΑ, που επικαλείται το CNN. 

Οι λεπτομέρειες της απόπειρας δολοφονίας με στόχο –για δεύτερη φορά μέσα σε περίπου δύο μήνες– τον τέως πρόεδρο και υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία, ιδίως η ταυτότητα και τα κίνητρα του δράστη, θα καθορίσουν τον αντίκτυπο που θα έχει στην αμερικανική πολιτική, ενόψει και των εκλογών, που θα διεξαχθούν σε 49 ημέρες, την 5η Νοεμβρίου, όπως επισημαίνουν αναλυτές σε διεθνή Μέσα.

Με πληροφορίες από ΝΥΤ, CBS, CNN

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT