Αυξάνονται τα θύματα από τις πλημμύρες στην κεντρική Ευρώπη

Αυξάνονται τα θύματα από τις πλημμύρες στην κεντρική Ευρώπη

Γέφυρες κατέρρευσαν και σπίτια καταστράφηκαν, ενώ χωριά και πόλεις βυθίστηκαν στις λάσπες, λόγω της υπερχείλισης ποταμών

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους δέκα ανέρχονται πλέον οι νεκροί από τις φονικές πλημμύρες που πλήττουν χώρες της κεντρικής Ευρώπης από την Πολωνία μέχρι τη Ρουμανία. Ποτάμια υπερχείλισαν και ορμητικά νερά – παρασύροντας συντρίμμια – χύθηκαν σε πόλεις και χωριά, έπειτα από ημέρες σφοδρών βροχοπτώσεων.

Αυξάνονται τα θύματα από τις πλημμύρες στην κεντρική Ευρώπη-1

Παραμεθόριες περιοχές μεταξύ Τσεχίας και Πολωνίας επλήγησαν κυρίως το Σαββατοκύριακο, ενώ γέφυρες κατέρρευσαν, σπίτια καταστράφηκαν και χωριά και πόλεις βυθίστηκαν στη λάσπη στην ανατολική Ρουμανία.

Η κυβέρνηση της Πολωνίας επρόκειτο να συνεδριάσει σήμερα Δευτέρα το πρωί για να αντιμετωπίσει την «κατάσταση φυσικής καταστροφής».

Στην Τσεχία, η υπερχείλιση του ποταμού Μοράβα κατά τη διάρκεια της νύχτας προκάλεσε πλημμύρες στην πόλη Λιτόβελ – 230 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Πράγας με πληθυσμό σχεδόν 10.000 κατοίκων – με τα σχολεία και τα νοσοκομεία της να παραμένουν κλειστά, όπως δήλωσε ο δήμαρχός της.

Πλημμύρες και στην Οστράβα, βορειοανατολική περιφερειακή πρωτεύουσα της Τσεχίας, οδήγησαν επίσης στο κλείσιμο εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αφήνοντας χωρίς θέρμανση και ζεστό νερό τους κατοίκους της πόλης. Εκλεισαν επίσης δύο χημικά εργοστάσια.

Χιλιάδες απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους

Αυξάνονται τα θύματα από τις πλημμύρες στην κεντρική Ευρώπη-2

Περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους στην Τσεχία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα χθες το βράδυ στο X, συγκαλώντας έκτακτη κυβερνητική συνεδρίαση για σήμερα.

Σήμερα επίσης, η τσεχική τηλεόραση ανέφερε το πρώτο επιβεβαιωμένο θύμα.

Στη Ρουμανία, οι πλημμύρες προκάλεσαν τον θάνατο έξι ανθρώπων το Σαββατοκύριακο, ενώ χθες έχασε τη ζωή του ένας πυροσβέστης στην Αυστρία. Χθες επίσης, ένας άνδρας έχασε τη ζωή του στην Πολωνία, ενώ υπήρξαν αναφορές και για δεύτερο θύμα στη χώρα.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης της Πολωνίας δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι χιλιάδες πυροσβέστες, αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν ριχτεί στη μάχη για τη διάσωση εγκλωβισμένων το τελευταίο 24ωρο. Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, η κυβέρνηση εργάζεται για να προσδιορίσει το μέγεθος των ζημιών.

Ανησυχία για δεύτερο κύμα

Αυξάνονται τα θύματα από τις πλημμύρες στην κεντρική Ευρώπη-3

Εντωμεταξύ, η πρωτεύουσα της Σλοβακίας Μπρατισλάβα και η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας Βουδαπέστη λαμβάνουν νέα μέτρα πρόληψης, καθώς ο ποταμός Δούναβης «φουσκώνει».

Στην Αυστρία, η στάθμη του νερού των ποταμών μειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς οι βροχοπτώσεις περιορίστηκαν, ωστόσο αξιωματούχοι ανέφεραν ότι προετοιμάζονταν για δεύτερο κύμα, καθώς ανέμεναν σφοδρότερες βροχές τις επόμενες ώρες.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, σε μήνυμά της στο X, εξέφρασε την αλληλεγγύη της προς όσους επλήγησαν και δήλωσε ότι η Ε.Ε. θα παράσχει στήριξη σε όσους έχουν ανάγκη.

Με πληροφορίες από Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT