Κομισιόν: Νέος υποψήφιος επίτροπος της Γαλλίας ο νυν ΥΠΕΞ Στεφάν Σεζουρνέ

Κομισιόν: Νέος υποψήφιος επίτροπος της Γαλλίας ο νυν ΥΠΕΞ Στεφάν Σεζουρνέ

Ο Σεζουρνέ υπήρξε πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο και, σύμφωνα με πηγές από το Ελιζέ, «πληροί όλα τα κριτήρια»

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υποψηφιότητα του νυν υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Στεφάν Σεζουρνέ για τη θέση επιτρόπου φαίνεται ότι κατέθεσε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, στην πρόεδρο της Κομισιόν, μετά τη σημερινή παραίτηση του Τιερί Μπρετόν.

Σύμφωνα με πηγές από το Ελιζέ, ο πρόεδρος της Γαλλίας σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό Μισέλ Μπαρνιέ πρότεινε τον Στεφάν Σεζουρνέ, υπουργό Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων, ως Ευρωπαίο επίτροπο για τη νέα θητεία της Κομισιόν.

Ο Σεζουρνέ υπήρξε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Φιλελευθέρων (Renew) στο Ευρωκοινοβούλιο κατά την τελευταία κοινοβουλευτική περίοδο και «πληροί όλα τα κριτήρια». Η ενασχόλησή του με τα ευρωπαϊκά ζητήματα θα του επιτρέψει να φέρει εις πέρας τα νέα του καθήκοντα, αναφέρουν.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν, παράλληλα, ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας από την περίοδο της γαλλικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το 2022 έως την ομιλία του στη Σορβόννη τον Απρίλιο του 2024 έχει πάντα διεκδικήσει για τη Γαλλία ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο στην Κομισιόν, που θα επικεντρώνεται στην «αυτονομία» της Ε.Ε. στους τομείς της βιομηχανίας και της τεχνολογίας. Και υπενθυμίζουν τις σχετικές επαφές που είχε ο Εμανουέλ Μακρόν με την πρόεδρο της Κομισιόν, μετά τις ευρωεκλογές.

Επί της ουσίας, οι εν λόγω πηγές επιχειρούν να «απαντήσουν» στην καταγγελία του επιτρόπου Μπρετόν –μέσω της επιστολής παραίτησής του– ότι, δηλαδή, η απόσυρση της υποψηφιότητάς του έγινε, καθώς η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε από τον Γάλλο πρόεδρο άλλον υποψήφιο με την υπόσχεση «πολιτικού ανταλλάγματος» για ισχυρότερο χαρτοφυλάκιο.

Σε κάθε περίπτωση, ο Γάλλος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Τιερί Μπρετόν χαρακτηρίζοντάς τον «αξιόλογο» Ευρωπαίο επίτροπο, ενώ υπενθύμισε τη «σημαντική συμβολή» του στην προώθηση των πολιτικών που σχετίζονται με την ψηφιακή τεχνολογία και την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.

Η άμεση κατάθεση νέας υποψηφιότητας από το Παρίσι μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του Μπρετόν θα επιτρέψει στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να προχωρήσει αύριο στην παρουσίαση της νέας σύνθεσης της Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Σλοβενία πάντως ακόμα δεν έχει επικυρώσει την υποψηφιότητα της Μάρτα Κος –μέσω της σχετικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας– και ενδεχομένως η πρόεδρος της Κομισιόν να παρουσιάσει αύριο την ομάδα της χωρίς το όνομα της Μ. Κος. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT