Δίκη Πελικό: Νέα αναβολή λόγω απουσίας του βασικού κατηγορουμένου

Δίκη Πελικό: Νέα αναβολή λόγω απουσίας του βασικού κατηγορουμένου

Ζητήθηκε από το δικαστήριο ιατρική αξιολόγηση που θα πιστοποιεί αν ο Πελικό είναι σε θέση να παραστεί στη δίκη ή όχι. Δεν αποκλείεται η επ'αόριστον αναβολή της.

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα αναβολή λόγω απουσίας του βασικού κατηγορούμενου πήρε η πολύκροτη δίκη του Ντομινίκ Πελικό, του 71χρονου συνταξιούχου που κατηγορείται πως νάρκωνε και βίαζε, τόσο ο ίδιος όσο και δεκάδες άγνωστοι, τη σύζυγό του, Ζιζέλ, επί δέκα χρόνια. 

Ο 71χρονος εισήχθη την περασμένη Τρίτη στο νοσοκομείο για ιατρικές εξετάσεις και θεραπεία και σήμερα δεν εμφανίστηκε στο εδώλιο για τη συνέχιση της εκδίκασης. 

«Θα διακόψουμε για σήμερα και θα συνεχίσουμε αύριο το πρωί», γνωστοποίησε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Ροζέρ Αρατά, ζητώντας την προσκόμιση νέας ιατρικής εξέτασης «αργότερα σήμερα» από «ομάδα εμπειρογνωμόνων» αποτελούμενη από έναν ιατροδικαστή και έναν κλινικό γιατρό «για να αξιολογηθεί η κατάστασή του». 

«Θα πρέπει να μας πουν αν ο κ. Πελικό είναι σε θέση να εμφανιστεί στο δικαστήριο», τόνισε, προσθέτοντας πως ο βασικός κατηγορούμενος υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία την Κυριακή και πάσχει από «πέτρα στα νεφρά, μόλυνση στα νεφρά και πρόβλημα στον προστάτη».

Όπως έγινε γνωστό τις προηγούμενες ημέρες, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο επ’αόριστον αναβολής της δίκης που ξεκίνησε στις 2 Σεπτεμβρίου και στην οποία δικάζονται 51 κατηγορούμενοι για τον βιασμό της Ζιζέλ Πελικό. Αυτό θα κριθεί από την έκθεση των ειδικών για την κατάσταση του Πελικό. 

«Τα λόγια δεν μπορούν να εκφράσουν πόσο αφύσικη είναι η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε από το πρωί. Υπάρχουν άνθρωποι των οποίων η δουλειά είναι να διασφαλίσουν ότι ο κ. Πελικό είναι σε θέση να παραστεί στη δίκη του», δήλωσε ο Στεφάν Μπαμπονό, ένας από τους δικηγόρους της ενάγουσας. 

Η Μπεατρίς Ζαβαρό, δικηγόρος του εναγόμενου, επέκρινε την πλημμελή ιατρική φροντίδα για τον πελάτη της. «Είμαστε όμηροι εδώ και οκτώ ημέρες, διότι αν τον είχαν φροντίσει από την αρχή, δεν θα βρισκόμασταν σε αυτή την κατάσταση», εξήγησε κατά την ακροαματική διαδικασία. Η ίδια προ ημερών είχε διαμηνύσει πως ο πελάτης της «δεν προσπαθεί να αποφύγει τη δίκη και δεν θα το κάνει». 

Ο Ντομινίκ Πελικό κατηγορείται ότι επί μία δεκαετία την νάρκωνε και προσκάλεσε δεκάδες άνδρες να βιάσουν την (πρώην σήμερα) σύζυγό του. Μαζί του δικάζονται 50 άνδρες, ηλικίας από 26 έως 74 ετών και αν κριθούν ένοχοι μπορεί να καταδικαστούν σε κάθειρξη έως και 20 ετών. Οι 18 από τους κατηγορουμένους, συμπεριλαμβανομένου του Πελικό, είναι προφυλακισμένοι. Οι υπόλοιποι 32 είναι ελεύθεροι υπό όρους και ένας δικάζεται ερήμην.

Καθώς η απίστευτη ιστορία της έχει συγκλονίσει ολόκληρη τη Γαλλία, προκαλώντας εθνικό σοκ, η 72χρονη σήμερα Πελικό έχει γίνει σύμβολο σθένους και αντοχής στη μάχη κατά της σεξουαλικής βίας, με συγκεντρώσεις να διοργανώνονται σε δεκάδες πόλεις της Γαλλίας σε ένδειξη αλληλεγγύης στην ίδια και τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Πηγή: Le Monde

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT