Ισραήλ: Επιστρέφουν τα σενάρια «αποπομπής» του υπουργού Αμυνας Γκάλαντ

Ισραήλ: Επιστρέφουν τα σενάρια «αποπομπής» του υπουργού Αμυνας Γκάλαντ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου λέγεται πως ετοιμάζεται να αποπέμψει τον υπουργό Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, με τον οποίο έχει διαφωνήσει σε σειρά από θέματα

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ετοιμάζεται να αποπέμψει τον υπουργό Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, σύμφωνα με νέα ισραηλινά δημοσιεύματα.

Φήμες ότι ο Νετανιάχου πρόκειται να αντικαταστήσει τον Γκάλαντ κυκλοφορούν εδώ και μήνες. Ο υπουργός Αμυνας έχει, άλλωστε, παρουσιαστεί να διαφωνεί με τον Νετανιάχου σε μια σειρά από θέματα, για παράδειγμα σχετικά με τους Ισραηλινούς ομήρους που παραμένουν σε χέρια της Χαμάς και τον μελλοντικό έλεγχο του Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας (Philadelphi Corridor) στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου.

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας και κυβερνητικός εταίρος του Νετανιάχου, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, δεν έχει κρύψει, από την πλευρά του, ότι ασκεί πιέσεις εδώ και μήνες ζητώντας την αποπομπή του Γκάλαντ.

Υπενθυμίζεται ότι οι κ.κ. Γκάλαντ και Νετανιάχου είχαν «συγκρουστεί» ξανά στο παρελθόν, τον Μάρτιο του 2023, με φόντο τότε την προωθούμενη δικαστική μεταρρύθμιση για την οποία είχαν διαφωνήσει. Ο Νετανιάχου είχε μάλιστα δοκιμάσει και τότε, πριν από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, να αποπέμψει τον Γκάλαντ από την ηγεσία του υπουργείου Αμυνας, πράγμα το οποίο τελικώς δεν έκανε.

«Αντί ο πρωθυπουργός του Ισραήλ να ασχολείται με τη νίκη επί της Χαμάς, την επιστροφή των ομήρων, τον πόλεμο με τη Χεζμπολάχ και την ασφαλή επιστροφή των κατοίκων στα σπίτια τους στον Βορρά, εκείνος ασχολείται με την αντικατάσταση του υπουργού Αμυνας […] Αυτό φανερώνει κακή κρίση και στρεβλές προτεραιότητες», σχολίασε, από την πλευρά του, ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός αντίπαλος του Νετανιάχου, Μπένι Γκαντς.  

Με πληροφορίες από Times of Israel

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT