Ιταλία: Ο Σαλβίνι βλέπει επίθεση στην κυβέρνηση πίσω από τη δίωξή του για το Open Arms

Ιταλία: Ο Σαλβίνι βλέπει επίθεση στην κυβέρνηση πίσω από τη δίωξή του για το Open Arms

Σχολιάζοντας την πρόταση των εισαγγελέων για την υπόθεση των προσφύγων του Open Arms το 2019, υποστήριξε ότι η δίκη του είναι «προσπάθεια της Αριστεράς να επιτεθεί στην κυβέρνηση και στο δικαίωμα υπεράσπισης των εθνικών συνόρων»

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ματέο Σαλβίνι, υπουργός Μεταφορών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλίας, κατήγγειλε την πρόταση των εισαγγελέων του Παλέρμο να καταδικαστεί σε έξι χρόνια φυλάκιση, για την υπόθεση των 147 μεταναστών του πλοίου Open Arms, το 2019.

Ο ηγέτης της Ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, τότε υπουργός Εσωτερικών, χαρακτήρισε τη δίκη εις βάρος του «πολιτική» και «προσπάθεια της Αριστεράς να επιτεθεί κατά της κυβέρνησης και του δικαιώματος υπεράσπισης των εθνικών συνόρων».

Η δικαστική υπόθεση αφορά την απόφαση του Σαλβίνι να μην επιτρέψει την αποβίβαση στην Κάτω Ιταλία 147 μεταναστών και προσφύγων που είχαν διασωθεί από το πλοίο της ισπανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Open Arms.

Ο εισαγγελέας τόνισε ότι «υπάρχει μια βασική αρχή, η οποία δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Ανάμεσα στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην προστασία της κυριαρχίας του κράτους, βάσει των δημοκρατικών μας αρχών, πρέπει να υπερισχύουν πάντα τα πρώτα. Οποιος κινδυνεύει και βρίσκεται στη θάλασσα, πρέπει να διασώζεται. Ανεξάρτητα από το αν είναι επιβάτης, μέλος του πληρώματος ή μετανάστης».

Ο Ματέο Σαλβίνι κατηγορείται για στέρηση της ελευθερίας των μεταναστών και για άρνηση να προχωρήσει σε επιβεβλημένες ενέργειες του κρατικού μηχανισμού.

Ο Ματέο Σαλβίνι ευχαρίστησε «την κυβέρνηση και τα κόμματα που τη συνθέτουν για τη μεγάλη, στοργική αλληλεγγύη τους» και η δικηγόρος του, στο ενδεχόμενο ο δικαστής να κάνει δεκτή την πρόταση των εισαγγελέων, είπε:

«Εχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, αλλά έχουμε και την πρόγνωση ότι στη δίκη αυτή υπάρχουν κάποιες ανορθόδοξες πτυχές. Ευχόμαστε να υπάρξει αίσιο τέλος».

Δικηγόρος του είναι η γερουσιαστής της Λέγκας του Βορρά, Τζούλια Μποντζόρνο.

Η Λέγκα του Βορρά, με τη βοήθεια της πολιτικής ομάδας στην οποία ανήκει, τους Ευρωπαίους Πατριώτες, προσέφυγε για το θέμα αυτό στο Ευρωκοινοβούλιο, ζητώντας να συζητηθεί η δίωξη εις βάρος του Ματέο Σαλβίνι για την υπόθεση του Open Arms. To αίτημα αυτό απορρίφθηκε με 279 ψήφους κατά, έναντι 102 υπέρ και 13 αποχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, La Stampa

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT