Ισπανία: Στη Μαδρίτη για επίσημη επίσκεψη ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς

Ισπανία: Στη Μαδρίτη για επίσημη επίσκεψη ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς

Η επίσκεψη συνδέεται με την αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης από την Ισπανία. Ο βασιλιάς Φίλιππος παρέλαβε τα διαπιστευτήρια του πρώτου πρεσβευτή της Παλαιστίνης

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, μεταβαίνει την Τρίτη στη Μαδρίτη για διήμερη επίσκεψη, έπειτα από πρόσκληση, μετά την πρόσφατη αναγνώριση από την Ισπανία του κράτους της Παλαιστίνης τον Μάιο. Ο βασιλιάς της Ισπανίας, Φίλιππος ΣΤ’, έλαβε επίσης τα διαπιστευτήρια του πρώτου πρεσβευτή του κράτους της Παλαιστίνης

Ο Μαχμούντ Αμπάς θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ και τον βασιλιά Φίλιππο της Ισπανίας, που είναι ο αρχηγός του ισπανικού κράτους, προτού αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη. Την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής θα συμμετάσχει στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με δήλωση της παλαιστινιακής προεδρίας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Ο βασιλιάς της Ισπανίας έλαβε σήμερα τα διαπιστευτήρια του Χόσνι Αμπντέλ Ουάχεντ, πρώτου πρεσβευτή στην Ισπανία του παλαιστινιακού κράτους, τον οποίο δέχθηκε στα Ανάκτορα της Μαδρίτης, σύμφωνα με εικόνες που ανάρτησε ο βασιλικός οίκος στην πλατφόρμα Χ.

Ο Χόσνι Αμπντέλ Ουάχεντ ήταν επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της Παλαιστίνης στην Ισπανία από το 2022 και απολάμβανε παρόμοιο καθεστώς με αυτό του πρεσβευτή. Μετά την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, άλλαξε διπλωματικό βαθμό επίσημα.

Πριν παραδώσει τα διαπιστευτήριά του στον βασιλιά Φίλιππο, ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Ισπανία σε συνέντευξή του στην Εθνική Ραδιοφωνία της Ισπανίας, «επειδή δεν έχει πέσει στην παγίδα της άνευ όρων υποστήριξης προς το κράτος του Ισραήλ, το οποίο την αντιλήφθηκε ως λευκή επιταγή να κάνει ό,τι θέλει». Σύμφωνα με τον Αμπντέλ Ουαχέντ, η ισπανική κυβέρνηση «διατήρησε τη λογική και τη σοφία και επέλεξε τον δρόμο της ειρήνης».

Στις 28 Μαΐου, οι κυβερνήσεις της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας αναγνώρισαν την Παλαιστίνη ως κράτος, ενώ στις 13 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αραβικών χωρών, με αίτημα να λυθεί η σύγκρουση Ισραήλ και Παλαιστινίων, στη Γάζα, μέσα από τη δημιουργία δύο κρατών.

Επίσης, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, στις αρχές Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε ότι η «πρώτη διμερής σύνοδος κορυφής μεταξύ της Ισπανίας και της Παλαιστίνης» θα διεξαχθεί «έως το τέλος του έτους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, El Pais

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT