Γάζα: Η κατάπαυση πυρός είναι εφικτή και απαραίτητη, λέει ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης

Γάζα: Η κατάπαυση πυρός είναι εφικτή και απαραίτητη, λέει ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης

Ο Γιάιρ Λάπιντ είπε ότι τα «πολιτικά συμφέροντα πρέπει να παραμεριστούν» και πως χωρίς συμφωνία για τους ομήρους «το Ισραήλ δεν θα μπορέσει να ανακάμψει». Υποσχέθηκε να στηρίξει την κυβέρνηση Νετανιάχου

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Γιάιρ Λάπιντ, ζήτησε από τις ΗΠΑ να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Γάζα και να απελευθερωθούν οι όμηροι.

Ο Γιάιρ Λάπιντ, στη συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, είπε ότι «τα πολιτικά συμφέροντα πρέπει να παραμεριστούν. Αυτό είναι το πιο σημαντικό». 

«Το Ισραήλ χρειάζεται τη συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων… Καμία πολιτική διαδικασία ή πολιτική αναταραχή δεν θα πρέπει να επηρεάσει τη συμφωνία για τους ομήρους. Πρέπει να τους φέρουμε σπίτι», πρόσθεσε. «Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία για τους ομήρους. Είναι εφικτό. Μπορούμε να κάνουμε μια συμφωνία για τους ομήρους, είναι απαραίτητο να το κάνουμε».

Ο κεντροδεξιός πολιτικός είπε για μια ακόμη φορά ότι δεν επιδιώκει να ανατρέψει την κυβέρνηση Νετανιάχου, αλλά επισήμανε ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ «πρέπει να κάνει περισσότερα» για να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία.

Υποστήριξε ότι το Ισραήλ «δεν θα μπορέσει να ανακάμψει» εάν αφήσει τους 101 εναπομείναντες ομήρους στη Γάζα και πρόσθεσε: «Μην αφήσετε τη Χαμάς να παρακάμψει μια συμφωνία για τους ομήρους», υποσχόμενος ότι το κόμμα του θα παράσχει ένα πολιτικό δίχτυ ασφαλείας, αν τα ακροδεξιά κόμματα προσπαθήσουν να ρίξουν την κυβέρνηση Νετανιάχου, με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός.

ΗΠΑ: Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για κατάπαυση πυρός

Σχολιάζοντας την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάθιου Μίλερ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να εργάζονται με τους άλλους μεσολαβητές, Αίγυπτο και Κατάρ, για να παρουσιάσουν μια αναθεωρημένη πρόταση για κατάπαυση του πυρός.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ακόμη δεν έχει χρονοδιάγραμμα για την πρόταση, η οποία αναμένεται εδώ και αρκετές εβδομάδες, αλλά η Ουάσιγκτον ήθελε να βεβαιωθεί ότι είναι μια πρόταση που μπορεί να οδηγήσει το Ισραήλ και τη Χαμάς σε μια τελική συμφωνία.

Γάζα: Η κατάπαυση πυρός είναι εφικτή και απαραίτητη, λέει ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης-1
Γιοάβ Γκάλαντ και Λόιντ Οστιν (φωτ. αρχείου) / AP Photo/Susan Walsh

Οι ΗΠΑ φαίνεται ότι πιέζουν προς την πλευρά του Ισραήλ, καθώς ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιοάβ Γκάλαντ, του είπε ότι «το Ισραήλ θα πρέπει να δώσει χρόνο στις διαπραγματεύσεις [για τους ομήρους] για να πετύχουν».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου, ο Λόιντ Οστιν επισήμανε τις «καταστροφικές συνέπειες που θα είχε η κλιμάκωση στον λαό του Ισραήλ, του Λιβάνου και της ευρύτερης περιοχής», επαναλαμβάνοντας «την ακλόνητη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την ασφάλεια του Ισραήλ και το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα».

Ωστόσο, ο Γιοάβ Γκάλαντ, κατά τη συνάντησή του με τον Αμος Χόχσταϊν, απεσταλμένο των ΗΠΑ στο Ισραήλ, δήλωσε ότι μόνο η στρατιωτική δράση κατά της Χεζμπολάχ θα επιτρέψει την επιστροφή δεκάδων χιλιάδων Ισραηλινών που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, καθώς ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη συνέχισαν να χτυπούν το βόρειο Ισραήλ.

«Η πιθανότητα για μια συμφωνία εξαντλείται καθώς η Χεζμπολάχ συνεχίζει να δένεται με τη Χαμάς και αρνείται να τερματίσει τη σύγκρουση», αναφέρεται σε δήλωση του γραφείου του. «Ως εκ τούτου, ο μόνος τρόπος που απομένει για να διασφαλιστεί η επιστροφή των βόρειων κοινοτήτων του Ισραήλ στα σπίτια τους, θα είναι η στρατιωτική δράση».

Πηγή: Times of Israel, Le Figaro, Al Jazeera 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT