Σκοτεινό παρασκήνιο σε Βρυξέλλες και Παρίσι

Σκοτεινό παρασκήνιο σε Βρυξέλλες και Παρίσι

Παραίτηση του Γάλλου υποψηφίου για το νέο κολέγιο Τιερί Μπρετόν και αντικατάστασή του από τον Στεφάν Σεζουρνέ

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει επεισόδιο των δημοφιλών τηλεοπτικών σειρών «Game of Thrones» ή «Succession», η χθεσινή «ηχηρή» παραίτηση του Γάλλου επιτρόπου και υποψηφίου για το νέο κολέγιο Τιερί Μπρετόν και το παρασκήνιο που προηγήθηκε μεταξύ Μπερλεμόντ και Ελιζέ με την αστραπιαία αντικατάστασή του από τον τέως πια υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Στεφάν Σεζουρνέ.

Αν και η «δηλητηριώδης» σχέση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον Τιερί Μπρετόν ήταν κοινό μυστικό στις Βρυξέλλες –σε όλη τη διάρκεια της προηγούμενης πενταετίας–, κανείς, ωστόσο, δεν περίμενε ότι ο Γάλλος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς θα παραιτείτο κατηγορώντας δημοσίως την πολιτική του προϊστάμενη για «αμφισβητήσιμο» τρόπο διακυβέρνησης της Κομισιόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πάντως είχε σπεύσει να ορίσει τον Μπρετόν ως υποψήφιο για το νέο Κολέγιο των Επιτρόπων, πριν καν επανεκλεγεί η Φον ντερ Λάιεν από το Ευρωκοινοβούλιο. Στην επιστολή παραίτησης, που δημοσίευσε ο Μπρετόν στην πλατφόρμα X, αποκάλυψε ότι η Φον ντερ Λάιεν ζήτησε από το Παρίσι να αποσύρει το όνομά του «για προσωπικούς λόγους, που σε καμία περίπτωση δεν συζήτησε ευθέως» μαζί του.

«Υπό το φως αυτών των εξελίξεων –που αποτελούν επιπλέον απόδειξη μιας αμφισβητήσιμης διακυβέρνησης– κατέληξα ότι δεν μπορώ πλέον να ασκώ τα καθήκοντά μου», ανέφερε ο Μπρετόν, προσθέτοντας ότι η απόσυρση της υποψηφιότητάς του έγινε στο πλαίσιο «πολιτικού ανταλλάγματος» της προέδρου της Κομισιόν προς το Παρίσι για ένα ισχυρότερο χαρτοφυλάκιο. Και με μια δόση θεατρικότητας –που πάντα τον διακρίνει– ο ίδιος ανάρτησε, επίσης, στην πλατφόρμα X μια άδεια κορνίζα σε έναν τοίχο: «Εκτακτη είδηση, το επίσημο πορτρέτο μου για τη νέα θητεία της Κομισιόν».

Με την αποχώρησή του, ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κατηγόρησε δημοσίως την πολιτική του προϊσταμένη, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για «αμφισβητήσιμο» τρόπο διακυβέρνησης της Κομισιόν.

Παρά τις αστειότητες που διέκριναν ομολογουμένως την ανακοίνωση – παραίτηση του Μπρετόν, η Κομισιόν αρνήθηκε επανειλημμένως διά των εκπροσώπων της να σχολιάσει, στην ενημέρωση των ανταποκριτών, τις σοβαρές κατηγορίες που εξαπέλυσε ο τέως πια επίτροπος τόσο για την «παρέμβαση» της προέδρου προς το Παρίσι για αλλαγή του ονόματός του –που δεν εξυπηρέτησε σε καμία περίπτωση τα δύο βασικά της κριτήρια: περί ισότητας των φύλων ή εμπειρίας των υποψηφίων– όσο κι εκείνη «περί αμφισβητήσιμης» διακυβέρνησης.

«Η πρόεδρος λαμβάνει υπόψη και αποδέχεται την παραίτηση του Τιερί Μπρετόν και τον ευχαριστεί για τη δουλειά του», υπογράμμισε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, δίνοντας έμφαση στη σχετική νομοθεσία ρύθμισης των ψηφιακών αγορών και υπηρεσιών. Λίγη ώρα πριν, και το Ελιζέ σε ανακοίνωσή του χαρακτήριζε τον Μπρετόν «αξιόλογο επίτροπο» ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την προώθηση πολιτικών για τη βιομηχανία και την τεχνολογία. Και ως ευθεία «απάντηση» προς τις κατηγορίες του περί «πολιτικού παζαριού» μεταξύ Παρισιού – Βρυξελλών, η γαλλική προεδρία υπενθύμισε πως ο Εμανουέλ Μακρόν «πάντοτε επιδίωξε για τη Γαλλία σημαντικό χαρτοφυλάκιο ενός Ευρωπαίου επιτρόπου» σχετικό με τη βιομηχανία, τεχνολογική «αυτονομία» και ανταγωνιστικότητα. Η «σιωπή» της Κομισιόν και το σχόλιο της γαλλικής προεδρίας επιβεβαιώνουν, πάντως, σε μεγάλο βαθμό το «παρασκήνιο», που κατήγγειλε δημοσίως ο Τιερί Μπρετόν.

Ο ίδιος είχε ασκήσει δημοσίως κριτική στη Φον ντερ Λάιεν για τον πολιτικό διορισμό Γερμανού, στελέχους της πολιτικής της «οικογένειας» των Χριστιανοδημοκρατών, ως «ειδικού απεσταλμένου για μικρομεσαίες επιχειρήσεις» της Κομισιόν, ενώ αμφισβήτησε την ικανότητά της να είναι εκ νέου υποψήφια πρόεδρος λόγω της μη ομόφωνης εκλογής της από το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τον περασμένο Μάρτιο.

Η παραίτηση του Μπρετόν έγινε, μάλιστα, λίγες ώρες πριν από την αναμενόμενη παρουσίαση της σύνθεσης και δομής της νέας Κομισιόν από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σήμερα το πρωί, στο Ευρωκοινοβούλιο. Η επιμονή της να διατηρήσει την ισότητα των φύλων στο νέο κολέγιο προκάλεσε (και) πολιτικό επεισόδιο στη Σλοβενία, καθώς η νέα υποψήφια Μάρτα Κος δεν έχει έως και σήμερα την απαιτούμενη έγκριση από το κοινοβούλιο της χώρας, αφού η αντιπολίτευση ζητάει προηγουμένως να δημοσιευθεί η σχετική επιστολή της Φον ντερ Λάιεν προς τον Σλοβένο πρωθυπουργό για αλλαγή του υποψηφίου άνδρα επιτρόπου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT