Μπρετόν-Βεστάγκερ: Τέλος εποχής για τους «αρχιτέκτονες» της ψηφιακής ασπίδας της Ε.Ε.

Μπρετόν-Βεστάγκερ: Τέλος εποχής για τους «αρχιτέκτονες» της ψηφιακής ασπίδας της Ε.Ε.

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δύο βασικοί «αρχιτέκτονες» του πλέγματος των ψηφιακών κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν βρίσκονται στη σύνθεση της νέας Κομισιόν. Οπως παρατηρεί η Washington Post αυτό δημιουργεί ένα κενό στον τρόπο που η Ε.Ε. κινείται εναντίον των τεχνολογικών κολοσσών.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Τιερί Μπρετόν, ο οποίος επέβαλε τους σαρωτικούς κανονισμούς για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βάσει του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA), δήλωσε τη Δευτέρα ότι παραιτείται.

Και τον περασμένο μήνα έγινε γνωστό ότι η εκτελεστική αντιπρόεδρος Μαργκρέτ Βεστάγκερ, η αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εισήγαγε τους κανόνες ανταγωνισμού του Νόμου για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA), θα παραιτηθεί από τον ρόλο της αργότερα φέτος.

Οι αποχωρήσεις τους σηματοδοτούν το τέλος μιας εποχής τεχνολογικών ρυθμίσεων στην Ευρώπη, η οποία υπήρξε το παγκόσμιο επίκεντρο των προσπαθειών χαλιναγώγησης κολοσσών όπως η Google, η Apple και η Microsoft για μεγάλο μέρος της περασμένης δεκαετίας – σε σημαντικό βαθμό με πρωτοβουλίες της Βεστάγκερ και του Μπρετόν. 

«Αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας πιθανότατα αισθάνονται ανακούφιση», δήλωσε ο Ανούπαμ Τσάντερ, καθηγητής νομικής και τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν.

Επί Μπρετόν, πρώην υπουργού Οικονομίας της Γαλλίας, η Ε.Ε. πίεσε τις εταιρείες τεχνολογίας να τηρήσουν σκληρότερη στάση έναντι του παράνομου περιεχομένου όπως η τρομοκρατική προπαγάνδα και το υλικό κακοποίησης παιδιών, να είναι πιο διαφανείς σχετικά με τον τρόπο που προτείνουν αλγοριθμικά περιεχόμενο στους χρήστες και να μετριάσουν τους κινδύνους που ενέχει η παραπληροφόρηση.

Η Ε.Ε. κωδικοποίησε πολλές από αυτές τις προσπάθειες με την υιοθέτηση του DSA το 2022.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Μπρετόν έχει τραβήξει την παγκόσμια προσοχή με τη δημόσια διαμάχη του με τον ιδιοκτήτη του X, Ελον Μασκ, σχετικά με την απόφασή του να φιλοξενήσει μια ζωντανή μετάδοση στην πλατφόρμα του με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. (Η διευθύνουσα σύμβουλος του X Λίντα Γιακαρίνο γιόρτασε την αποχώρηση του Μπρετόν κάνοντας λόγο για «μια καλή μέρα για την ελευθερία του λόγου».)

Η Βεστάγκερ, εν τω μεταξύ, υπουργός σε πολλές κυβερνήσεις της Δανίας πριν γίνει επί μια δεκαετία το πρόσωπο της Ε.Ε. σχετικά με την πολιτική ανταγωνισμού, ανέπτυξε τη φήμη του βασικού ανταγωνιστή της Big Tech στο εξωτερικό.

Βοήθησε να διεξαχθούν μεγάλες έρευνες και να επιβληθούν πρόστιμα εναντίον κολοσσών της βιομηχανίας και τελικά φτάσαμε στην υιοθέτηση του DMA.

Οι κανόνες στοχεύουν τους λεγόμενους «gatekeepers» που οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές λένε ότι έχουν κάνει κατάχρηση της εξουσίας τους για να καταπνίξουν τους αντιπάλους τους.

Μπρετόν και Βεστάγκερ αποχωρούν μόνο μήνες αφότου τέθηκαν σε ισχύ οι τεχνολογικοί κανονισμοί-ορόσημο της Ε.Ε., εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το πώς θα εφαρμοστούν οι κανόνες χωρίς δύο από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές τους να ηγούνται του σώματος.

Ο Αντρέα Ρέντα, διευθυντής έρευνας στο Κέντρο Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες, είπε ότι «τόσο η Βεστάγκερ όσο και ο Μπρετόν θα μείνουν στη μνήμη μας ως δραστήριοι και ικανοί αξιωματούχοι» που συνδέονται με μια «δυναμική στάση έναντι των τεχνολογικών κολοσσών».

Ωστόσο, είπε ότι αφήνουν πίσω τους «ένα τεράστιο νομοθετικό έργο που αναμένει πλήρη εφαρμογή και εξορθολογισμό τα επόμενα χρόνια», καθώς και ερωτήματα σχετικά με την υστέρηση της ευρωπαϊκής καινοτομίας.

Η Σάντρα Γουάτσερ, καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Διαδικτύου της Οξφόρδης, είπε ότι τα επόμενα χρόνια θα φανεί το κατά πόσο DSA και DMA «είναι αποτελεσματικοί στην πράξη».

Η αποχώρηση του ζεύγους Μπρετόν – Βεστάγκερ από την Κομισιόν θα μπορούσε επίσης να δοκιμάσει τη στιβαρότητα της Ε.Ε. απέναντι στους τεχνολογικούς γίγαντες.

«Αναρωτιέται κανείς αν η Επιτροπή αναζητά μια νέα κατεύθυνση από την περίοδο της έντονης κανονιστικής δράσης», είπε ο Τσάντερ αναφερόμενος στην έκθεση, που συνέταξε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Πηγή: Washington Post

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT