ΗΠΑ – αμβλώσεις: Η Χάρις κατηγορεί Τραμπ και Ρεπουμπλικανούς για τον θάνατο 28χρονης στην Τζόρτζια

ΗΠΑ – αμβλώσεις: Η Χάρις κατηγορεί Τραμπ και Ρεπουμπλικανούς για τον θάνατο 28χρονης στην Τζόρτζια

Η Κάμαλα Χάρις δήλωσε ότι ο θάνατος μιας νεαρής γυναίκας στην Τζόρτζια θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια για την προεδρία με το κόμμα των Δημοκρατικών, Κάμαλα Χάρις, δήλωσε σήμερα ότι ο θάνατος μιας νεαρής γυναίκας στην Τζόρτζια θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί εάν η συγκεκριμένη Πολιτεία δεν απαγόρευε τις αμβλώσεις.

Τουλάχιστον δύο γυναίκες στην Τζόρτζια πέθαναν επειδή δεν είχαν πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες τερματισμού της κύησης στην Πολιτεία τους, ανέφερε ο ερευνητικός ιστότοπος ProPublica.

Η Αμπερ Νικόλ Θέρμαν, 28 ετών, πέθανε καθώς παρουσίασε επιπλοκές αφού πήρε το χάπι της άμβλωσης και «υπέστη σοβαρή μόλυνση, την οποία το προαστιακό νοσοκομείο της Ατλάντα ήταν καλά εξοπλισμένο για να την αντιμετωπίσει» ανέφερε το ProPublica.

«Αυτή η νεαρή μητέρα θα έπρεπε να είναι ζωντανή, να μεγαλώνει τον γιο της και να κυνηγά το όνειρό της να φοιτήσει στη νοσηλευτική σχολή», είπε η Χάρις. «Αυτό ακριβώς φοβόμασταν όταν ανατράπηκε ο νόμος που επέτρεπε τις αμβλώσεις. Αυτές είναι οι συνέπειες των πράξεων του Ντόναλντ Τραμπ», τόνισε η Χάρις.

Ο Τραμπ ως πρόεδρος διόρισε τρεις συντηρητικούς δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο ανέτρεψε τη νομολογία Roe v. Wade για τις αμβλώσεις. Μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου το 2022, η Τζόρτζια και άλλες 12 Πολιτείες έχουν περάσει νόμους που απαγορεύουν ή περιορίζουν δραστικά το δικαίωμα στην άμβλωση.

«Ο πρόεδρος Τραμπ ανέκαθεν υποστήριζε εξαιρέσεις για τις περιπτώσεις βιασμών, αιμομιξίας και (αν κινδυνεύει) η ζωή της μητέρας, κάτι που προβλέπεται στον νόμο της Τζόρτζια. Με αυτές τις εξαιρέσεις σε ισχύ, είναι ασαφές για ποιον λόγο οι γιατροί δεν ενήργησαν εγκαίρως για να προστατεύσουν τη ζωή της Αμπερ Θέρμαν», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της εκστρατείας του Τραμπ, Κάρολιν Λίβιτ.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι πιστεύει πως αρμόδιες για να αποφασίσουν για το θέμα της άμβλωσης είναι οι Πολιτείες και όχι το ομοσπονδιακό κράτος.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και οι επακόλουθοι νόμοι που ψηφίστηκαν σε ορισμένες Πολιτείες οδήγησαν σε σωρεία μηνύσεων σε βάρος νοσοκομείων και γιατρών που φέρονται ότι αρνήθηκαν να αναλάβουν εγκύους οι οποίες παρουσίαζαν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη τους. Γυναίκες στο Τέξας έχουν ζητήσει από τις υπηρεσίες υγείας να ερευνήσουν τοπικά νοσοκομεία που αρνήθηκαν να τους κάνουν άμβλωση μολονότι είχαν επικίνδυνες εξωμήτριες κυήσεις ενώ γυναίκες στο Αϊνταχο, το Τενεσί και την Οκλαχόμα κατέθεσαν αγωγές επειδή, αν και αντιμετώπιζαν επικίνδυνες για τη ζωή τους επιπλοκές, τα νοσοκομεία αρνήθηκαν να τερματίσουν την κύηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT