Καλιφόρνια: Ο κυβερνήτης υπέγραψε νομοθεσία για την προστασία των ηθοποιών από την ΑΙ

Καλιφόρνια: Ο κυβερνήτης υπέγραψε νομοθεσία για την προστασία των ηθοποιών από την ΑΙ

Δύο νόμοι θέτουν όρους για τη χρήση της εικόνας και της φωνής των καλλιτεχνών και την κλωνοποίησή τους από τις εταιρείες παραγωγής. Ικανοποίηση από τους ηθοποιούς και τα σωματεία τους.

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, υπέγραψε νομοθεσία η οποία έχει στόχο την προστασία των ηθοποιών και των καλλιτεχνών του Χόλιγουντ από μη εξουσιοδοτημένη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει ψηφιακούς κλώνους τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Η νέα αυτή νομοθεσία εγκρίνεται σε μια περίοδο που η πολιτεία της Καλιφόρνια προσπαθεί να ρυθμίσει τη βιομηχανία της ψυχαγωγίας, η οποία επηρεάζει ολοένα και περισσότερο την καθημερινή ζωή των Αμερικανών, αλλά δεν καλύπτεται παρά ελάχιστα από το νομικό πλαίσιο. Επίσης, ο κυβερνήτης Νιούσομ κάνει προσπάθεια να προστατέψει τους εργαζόμενους από τους πιθανούς κινδύνους της ΑΙ, η οποία εξελίσσεται με τεράστιες ταχύτητες.

Σε δήλωσή του, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια επισήμανε ότι «συνεχίζουμε να κινούμαστε σε αχαρτογράφητες περιοχές όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη και τα ψηφιακά μέσα μεταμορφώνουν τη βιομηχανία της ψυχαγωγίας, αλλά μέλημά μας είναι πάντα να προστατευθούν οι εργαζόμενοι. Αυτή η νομοθεσία διασφαλίζει ότι η βιομηχανία μπορεί να συνεχίσει να ευδοκιμεί, ενισχύοντας παράλληλα την προστασία των εργαζομένων, θέτοντας όρους για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί ή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η εικόνα τους».

Ο Γκάβιν Νιούσομ, έχοντας εμπνευστεί από τη μεγάλη απεργία των ηθοποιών του Χόλιγουντ το 2023 εξαιτίας των πολύ χαμηλών μισθών, αλλά και για τις ανησυχίες ότι τα στούντιο θα χρησιμοποιούσαν τεχνολογία AI για να αντικαταστήσουν τους εργαζομένους, με τον νόμο αυτό δίνει τη δυνατότητα στους καλλιτέχνες να αποχωρήσουν από τα ισχύοντα συμβόλαια, εάν η χρήση ασαφούς γλώσσας μπορεί να επιτρέψει στα στούντιο να χρησιμοποιούν ελεύθερα την τεχνητή νοημοσύνη και να κλωνοποιήσουν ψηφιακά τη φωνή ή την εικόνα τους. Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ το 2025 και έχει την υποστήριξη της Εργατικής Ομοσπονδίας της Καλιφόρνια και του συνδικάτου των Αμερικανών καλλιτεχνών Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists ή SAG-AFTRA.

Ο άλλος νόμος που υπογράφηκε από τον κυβερνήτη Νιούσομ αποτρέπει την ψηφιακή κλωνοποίηση νεκρών ηθοποιών ή άλλων καλλιτεχνών για εμπορικούς σκοπούς χωρίς την άδεια των κληρονόμων τους. Σύμφωνα με τους υπέρμαχους του νόμου αυτού, είναι ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό της πρακτικής αυτής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η περίπτωση εταιρείας που παρήγαγε μια ψεύτικη ωριαία κωμωδία που δημιουργήθηκε από AI, αναδημιουργώντας το στυλ και το υλικό του κωμικού Τζορτζ Κάρλιν χωρίς τη συγκατάθεση των κληρονόμων του.

Η πρόεδρος της SAG-AFTRA, ηθοποιός Φραν Ντρέτσερ είπε ότι αυτή «είναι μια σημαντική μέρα, τόσο για τα μέλη του SAG-AFTRA όσο και για όλους τους άλλους, επειδή οι ρυθμίσεις για την προστασία από την τεχνητή νοημοσύνη, για την οποία παλέψαμε τόσο σκληρά πέρυσι, επεκτείνονται τώρα από τη νομοθεσία της Καλιφόρνια χάρη στο νομοθετικό σώμα και τον κυβερνήτη. Λένε πως ό,τι συμβαίνει στην Καλιφόρνια, συμβαίνει σε όλο το έθνος!»

Η Καλιφόρνια είναι μεταξύ των πρώτων πολιτειών που καθιέρωσε την προστασία των καλλιτεχνών έναντι της τεχνητής νοημοσύνης. Το Τενεσί, γνωστό από καιρό ως η γενέτειρα της κάντρι μουσικής και πατρίδα πολλών μουσικών θρύλων των ΗΠΑ, ηγήθηκε της προσπάθειας θεσπίζοντας νόμο που προστατεύει τους μουσικούς και τους καλλιτέχνες τον Μάρτιο.

Πηγή: Associated Press

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT