Πλώρη για τη γερμανική καγκελαρία έβαλε ο Φρίντριχ Μερτς

Πλώρη για τη γερμανική καγκελαρία έβαλε ο Φρίντριχ Μερτς

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τις γερμανικές εκλογές του 2002, όπου επικράτησε για δεύτερη συνεχόμενη φορά το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο υποψήφιος καγκελάριος της Κεντροδεξιάς, Eντμουντ Στόιμπερ, παραιτήθηκε. Δύο ήταν οι βασικοί υποψήφιοι: η πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Αγκελα Μέρκελ και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Φρίντριχ Μερτς, προστατευόμενος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η Μέρκελ κέρδισε τη μάχη, ενώ ο αντίπαλός της αργότερα αποσύρθηκε από την πολιτική, για να κάνει καριέρα στην πολυεθνική επενδυτική BlackRock.

Είκοσι δύο χρόνια αργότερα, ο 68χρονος, σήμερα, Μερτς βλέπει τον δρόμο για την καγκελαρία να ανοίγει, επιτέλους, μπροστά του. Εχοντας επιστρέψει στην πολιτική για να αναλάβει την προεδρία του CDU το 2022, μετά την απόσυρση της Μέρκελ, ο Μερτς αναδείχθηκε χθες υποψήφιος της συνασπισμένης Κεντροδεξιάς στις βουλευτικές εκλογές, που προβλέπεται να γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2025. Εδώ και μήνες, οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι η συμμαχία του CDU με το αδελφό κόμμα της Βαυαρίας, τη Χριστιανική Κοινωνική Ενωση (CSU), θα έρθει στην πρώτη θέση με μεγάλη διαφορά από την ακροδεξιά AfD και ακόμη μεγαλύτερη από το SPD.

«Το αποφασίσαμε. Ο Φρίντριχ Μερτς είναι ο άνθρωπός μας», είπε ο ηγέτης του CSU και κυβερνήτης της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ανδρών, στο Βερολίνο. Δεν είναι μυστικό ότι ο Ζέντερ έτρεφε φιλοδοξίες να δώσει εκείνος τη μάχη εναντίον του σοσιαλδημοκράτη καγκελαρίου Ολαφ Σολτς, αλλά οι συσχετισμοί δεν του βγήκαν. Νωρίτερα, είχε αποσυρθεί ένας άλλος, δυνητικά επικίνδυνος υποψήφιος, ο κυβερνήτης της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, Χέντρικ Βιστ.

Γεγονός παραμένει ότι ο Μερτς μπορεί να είναι πολύ δημοφιλής στον κομματικό μηχανισμό του CDU, αλλά δεν έχει την ίδια απήχηση στο ευρύτερο εκλογικό σώμα. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA, μόλις το 25% των ψηφοφόρων προτιμά τον Μερτς ως καγκελάριο, αν και το ποσοστό του Σολτς είναι ακόμη μικρότερο, στο 21%.

Αδιάλλακτος φιλελευθερισμός στην οικονομία –συνεπής ατλαντισμός στα εξωτερικά–, σκληρός συντηρητισμός σε θέματα ταυτοτήτων και μετανάστευσης είναι οι άξονες που καθορίζουν το πολιτικό προφίλ του Μερτς. Στο βιβλίο του «Τολμήστε περισσότερο καπιταλισμό», που εκδόθηκε το 2008, πίεζε για λιγότερους φόρους, ιδίως στις επιχειρήσεις, μικρότερο κράτος και μεγαλύτερη απορρύθμιση των αγορών, θέσεις που διατηρεί και σήμερα.

Τα δέκα τελευταία χρόνια, ο Μερτς υπήρξε επικεφαλής της ένωσης «Γέφυρα του Ατλαντικού», η οποία προωθεί τη σύσφιγξη των σχέσεων Γερμανίας – ΗΠΑ. Από αυτή τη σκοπιά εναντιώθηκε στον Τραμπ, θεωρώντας τον απειλή για τη συνοχή του ΝΑΤΟ. Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ζητεί την παροχή ακόμη ισχυρότερων οπλικών συστημάτων, όπως οι πύραυλοι Taurus.

Η τοποθέτησή του αυτή συναντά αυξανόμενη αντίθεση στο εκλογικό σώμα, όπως έδειξαν οι πρόσφατες εκλογές σε Θουριγγία και Σαξονία, όπου σημείωσαν σοβαρές επιτυχίες η ακροδεξιά AfD και το αριστερής προέλευσης κόμμα BSW, με κοινό παρονομαστή την εναντίωση στη βοήθεια προς το Κίεβο. Μια πρώτη δοκιμασία για τον Μερτς, ως υποψήφιο καγκελάριο, θα είναι οι τοπικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής στο Βρανδεμβούργο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT