ΗΠΑ: Εκθετη ξανά η Μυστική Υπηρεσία

Δεν είχε ασφαλίσει την περίμετρο του κέντρου γκολφ όπου έπαιζε ο Τραμπ

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια, στις 13 Ιουλίου, η Μυστική Υπηρεσία (Secret Service) των ΗΠΑ δέχθηκε καταιγισμό επικρίσεων. Πώς είναι δυνατόν η υπηρεσία που είναι επιφορτισμένη με την ασφάλεια των εν ενεργεία και πρώην προέδρων των ΗΠΑ, όπως και των ξένων ηγετών που επισκέπτονται τη χώρα, να μην έχει θωρακίσει την περίμετρο της προεκλογικής συγκέντρωσης του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου, δίνοντας τη δυνατότητα στον επίδοξο δολοφόνο του να φτάσει σε απόσταση βολής; Ελλείψει πειστικών απαντήσεων, η επικεφαλής της υπηρεσίας, Κίμπερλι Τσιτλ, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το αξίωμά της δέκα ημέρες μετά το συμβάν, παραδίδοντας τη σκυτάλη στον Ρόναλντ Ρόου. Σε αντίθεση με το επεισόδιο στο Μπάτλερ, η νέα απόπειρα κατά του τέως προέδρου στο ιδιόκτητο γήπεδο γκολφ, στη Φλόριντα, την περασμένη Κυριακή, ήταν αναίμακτη. Ο επίδοξος δράστης, ο 58χρονος Ράιαν Ρουθ, δεν πρόλαβε καν να πυροβολήσει, καθώς εντοπίστηκε εγκαίρως, καταδιώχθηκε και συνελήφθη. Ο ίδιος ο Τραμπ είχε μόνο καλά λόγια για τους άνδρες της Μυστικής Υπηρεσίας, που κατάφεραν να τον προστατέψουν. Στη συνέχεια, δέχθηκε τηλεφώνημα από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, με τον Λευκό Οίκο να περιγράφει τη συνομιλία ως «εγκάρδια». Για τον Ρόναλντ Ρόου και τους στενούς συνεργάτες του, όμως, η θύελλα δεν άργησε να ξεσπάσει.

Ο πρώτος κεραυνός ήρθε τη Δευτέρα, όταν έγινε γνωστό από το FBI ότι ο Ρουθ κρυβόταν επί εντεκάμισι ώρες ανάμεσα στους θάμνους, στην περίμετρο του κέντρου γκολφ, έχοντας μαζί του την καραμπίνα, την ψηφιακή του κάμερα και αρκετή τροφή για το διάστημα της αναμονής, χωρίς να τον ενοχλήσει κανένας. Μια δεύτερη σημαντική αποκάλυψη ακολούθησε χθες. Η Μυστική Υπηρεσία αναγνώρισε ότι δεν είχε ερευνήσει εκ των προτέρων την περίμετρο των εγκαταστάσεων, θέτοντας νέα ερωτήματα για τις επιδόσεις της, ενώ βρίσκεται ήδη στο κέντρο ερευνών του Κογκρέσου, στον απόηχο της 13ης Ιουλίου.

«Ο (τέως) πρόεδρος δεν είχε προγραμματίσει καν να βρίσκεται εκεί», δήλωσε, σε μια πρώτη προσπάθεια να δικαιολογήσει τους άνδρες του ο Ρόναλντ Ρόου, αναφέροντας ότι η έξοδος για τον αγώνα γκολφ δεν περιλαμβανόταν στο ημερήσιο πρόγραμμα του Τραμπ. Αποτελεί κοινό μυστικό, ωστόσο, ότι ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος συνηθίζει να βγαίνει τις Κυριακές στο κέντρο γκολφ, που δεν απέχει πολύ από το μέγαρό του, στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα. Το γεγονός αυτό αποτελεί μόνιμο πονοκέφαλο για τη Μυστική Υπηρεσία, αφού το εν λόγω κέντρο είναι ανοιχτό στους πολίτες-μέλη της λέσχης γκολφ. Αλλοι πρώην πρόεδροι, όπως ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Μπιλ Κλίντον, συνήθιζαν να παίζουν γκολφ σε στρατιωτικές βάσεις, κλειστές στο κοινό, αλλά ο Τραμπ επιμένει να παίζει σε κέντρα ιδιοκτησίας του επιχειρηματικού ομίλου του.

Σοβαρά ερωτήματα για τις επιδόσεις και τα κενά στη στελέχωση της Secret Service, που είναι επιφορτισμένη με την ασφάλεια εν ενεργεία και πρώην προέδρων της Αμερικής.

«Είμαι πολύ ανήσυχος για το γεγονός ότι ο ύποπτος κρυβόταν στους θάμνους επί 11 και πλέον ώρες. Η Μυστική Υπηρεσία έχει πρωτόκολλα, που αν ενεργοποιούνταν, θα είχαν οδηγήσει στην έγκαιρη σύλληψή του», τόνισε η πρώην πράκτορας της υπηρεσίας Μπεθ Σελεστίνι, η οποία εργάστηκε στην προσωπική ασφάλεια του Ομπάμα. «Πώς είναι δυνατόν να μην έχει εντοπιστεί ο Ράουθ από μια ομάδα προκάλυψης; Χρησιμοποίησε η Μυστική Υπηρεσία drone πάνω από το γήπεδο του γκολφ; Αν όχι, γιατί;» αναρωτήθηκε η Λόρα Ρις, πολιτική προϊσταμένη της υπηρεσίας επί προεδρίας Τραμπ, όταν υπηρετούσε στο υπ. Εσωτερικής Ασφάλειας. Αλλα ερωτήματα αφορούν τη στελέχωση της υπηρεσίας, η οποία λειτουργεί με προσωπικό μικρότερο κατά 400 άτομα από ό,τι έχει καθορίσει ως επιθυμητό αριθμό το Κογκρέσο.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, χθεσινό ρεπορτάζ της Wall Street Journal αποκαλύπτει πως ο Ρουθ δεν ήταν άγνωστος στις αμερικανικές αρχές. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο ίδιος είχε παρουσιάσει τόσο αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά τον καιρό που εμπλεκόταν σε ακτιβιστικά κινήματα υπέρ της Ουκρανίας, που κάποιοι Αμερικανοί είχαν ζητήσει από τις Αρχές να τον παρακολουθούν, ιδίως όταν δήλωσε πως σκοπεύει να δολοφονήσει τον Πούτιν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT