ΗΠΑ: Η πολιτική βία στις ημέρες του Τραμπ

ΗΠΑ: Η πολιτική βία στις ημέρες του Τραμπ

Σε λιγότερο από μία εβδομάδα, ο πιθανός επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ υπήρξε ο ηθικός αυτουργός μιας βίαιης ενέργειας και ο αποδέκτης μιας άλλης

Λίγες ημέρες αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ στοχοποίησε από τις συχνότητες της εθνικής τηλεόρασης μετανάστες από την Αϊτή κατηγορώντας τους ψευδώς πως τρώνε κατοικίδια, στην πόλη Σπρίνγκφιλντ του Οχάιο, ένας άνθρωπος άρχισε να απειλεί πως θα ανατινάξει σχολεία, το δημαρχείο και άλλα δημόσια κτίρια, προκαλώντας εκκενώσεις και σπέρνοντας τον φόβο.

Λίγες ημέρες αργότερα, ένα άλλο άτομο που αυτοπροσδιοριζόταν ως δυσαρεστημένος πρώην οπαδός του Τραμπ οδήγησε μέχρι το γήπεδο γκολφ του τελευταίου στη Φλόριντα, με σκοπό να τον πυροβολήσει. Ενα μέλος των Μυστικών Υπηρεσιών που βρισκόταν κοντά στον συρμάτινο φράχτη που περιβάλλει τον χώρο αντιλήφθηκε τις κινήσεις του 58χρονου δράστη και άνοιξε πυρ εναντίον του.

Και κάπως έτσι πάει φέτος. Σε διάστημα μικρότερο της μιας εβδομάδας, ο πιθανός επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ υπήρξε ταυτόχρονα ο ηθικός αυτουργός μιας βίαιης ενέργειας και ο αποδέκτης μιας άλλης. Το παράδειγμα αυτό υπογραμμίζει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο την αύξηση της βίας που αναδιαμορφώνει την πολιτική ζωή της Αμερικής τα τελευταία χρόνια. Απειλές για βόμβες και απόπειρες δολοφονίας έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος του σκηνικού.

Ενας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του Τραμπ, ο δισεκατομμυριούχος Ελον Μασκ, έφτασε στο σημείο να αναρωτηθεί δημοσίως «πώς και κανείς δεν έχει αποπειραθεί να δολοφονήσει τον Μπάιντεν ή τη Χάρις». Λίγο αργότερα απέσυρε τη δημοσίευσή του, λέγοντας ότι επρόκειτο για αστείο. «Η βία πρέπει μόνο να καταδικάζεται, ποτέ να ενθαρρύνεται ούτε να διακωμωδείται», δήλωσε στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αντριου Μπέιτς. «Αυτή η ρητορική είναι ανεύθυνη».

Είναι γεγονός πως η αμερικανική πολιτική έχει σημαδευτεί από την πολιτική βία. Τέσσερις εν ενεργεία πρόεδροι έχουν δολοφονηθεί και άλλος ένας έχει τραυματιστεί σοβαρά από την έναρξη της αμερικανικής δημοκρατίας. Ομως, δύο απόπειρες εις βάρος ενός τέως και εκ νέου υποψηφίου προέδρου μέσα σε διάστημα λίγων μηνών είναι πρωτόγνωρος αριθμός.

Η μοναδική συγκρίσιμη περίπτωση είναι εκείνη του Τζέραλντ Ρ. Φορντ, ο οποίος επιβίωσε από δύο απόπειρες δολοφονίας μέσα σε σχεδόν δύο εβδομάδες το 1975. Αυτό ωστόσο συνέβη σε μια περίοδο αυξημένης εγκληματικής βίας στους δρόμους της Αμερικής, την οποία οι πολιτικές ηγεσίες προσπαθούσαν να περιορίσουν.

Την τρέχουσα εποχή, βέβαια, ο Τραμπ είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται στο επίκεντρο των βίαιων γεγονότων. Η ρητορική που χρησιμοποιεί τα τελευταία χρόνια, ενθαρρύνει τους υποστηρικτές του να προπηλακίζουν όσους τον γιουχάρουν, να πυροβολούν κλέφτες και παράνομους μετανάστες. Ο ίδιος δείχνει να μη στοχάζεται συχνά πάνω στην επιρροή που ασκούν τα λόγια του. Ερωτηθείς σχετικά με τις πρόσφατες βομβιστικές απειλές στο Οχάιο, απάντησε ότι «δεν έχω ιδέα τι συνέβη με τις απειλές, ξέρω μόνο ότι το μέρος έχει καταληφθεί από παράνομους μετανάστες και αυτό είναι ένα πολύ κακό πράγμα».

Η πρόσληψη όλων αυτών των συμβάντων, όμως, μετράει το πόσο η πολιτική βία έχει γίνει μέρος του παρόντος μας. Το σοκ από την πρώτη επίθεση κατά του Τραμπ στη Πενσιλβάνια σαρώθηκε σχετικά γρήγορα από τις υπόλοιπες εξελίξεις. Το σοκ από αυτή την επίθεση πιθανότατα θα κρατήσει πολύ λιγότερο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT