Κίνα: Ανδρας μαχαίρωσε μαθητή ιαπωνικού δημοτικού σχολείου στην επέτειο της εισβολής της Ιαπωνίας

Κίνα: Ανδρας μαχαίρωσε μαθητή ιαπωνικού δημοτικού σχολείου στην επέτειο της εισβολής της Ιαπωνίας

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κινεζικές αρχές συνέλαβαν έναν 44χρονο άνδρα στην πόλη Σεντζέν που φέρεται να έχει επιτεθεί με μαχαίρι σε μαθητή ενός ιαπωνικού δημοτικού σχολείου νωρίτερα σήμερα Τετάρτη, την ημέρα της 93ης επετείου της εισβολής της Ιαπωνίας στην Κίνα.

Ο μαθητής νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση και εκτός κινδύνου σε νοσοκομείο της Σεντζέν, αλλά η επίθεση έχει δημιουργήσει διπλωματικό θέμα μεταξύ του Τόκιο και του Πεκίνου, με εκατέρωθεν δηλώσεις δεδομένης και της ευαισθησίας της επετείου.

Ο άνδρας επιτέθηκε με μαχαίρι και κατάφερε τραύματα στον μαθητή περίπου 200 μέτρα από το ιαπωνικό σχολείο της κινεζικής μεγαλούπολης της περιφέρειας Γκουανγκντόνγκ. Συνελήφθη αμέσως από τις τοπικές αρχές, όπως διαβεβαίωσαν τόσο η κινεζική κυβέρνηση όσο και η ιαπωνική.

Το αγόρι, ιαπωνικής καταγωγής, βάδιζε για το μάθημά του στο σχολείο όταν δέχθηκε την επίθεση, ανέφερε ιαπωνική κυβερνητική πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων Kyodo της Ιαπωνίας.

Το γενικό προξενείο της Ιαπωνίας στην περιφέρεια Γκουανγκντόνγκ ζήτησε από τις κινεζικές αρχές να κοινοποιήσουν λεπτομέρειες για το περιστατικό και έστειλε προσωπικό στην περιοχή για να συγκεντρώσει πληροφορίες και να παράσχει την απαραίτητη βοήθεια, είπε ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Χιρόσι Μορίγια σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο.

Δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό

Η Ιαπωνία ζήτησε μετ’ επιτάσεως από τις τοπικές κινεζικές αρχές να διασφαλίσουν την ασφάλεια των Ιαπώνων υπηκόων, σύμφωνα με διπλωματική πηγή. Το περιστατικό ακολούθησε μια επίθεση με μαχαίρι στο Σουζού, κοντά στη Σανγκάη, τον Ιούνιο, κατά την οποία μια Γιαπωνέζα μητέρα και το παιδί της τραυματίστηκαν, ενώ μια Κινέζα έχασε τη ζωή της ενώ προσπαθούσε να σταματήσει τον δράστη.

Επιπλέον η ιαπωνική πρεσβεία στο Πεκίνο σήμανε συναγερμό μετά την επίθεση στη Σεντζέν, λέγοντας ότι υπήρξαν επεισόδια με μαχαίρια σε όλη την Κίνα και προειδοποιώντας για ύποπτα άτομα.

Από την πλευρά του το κινεζικό υπουργείου Εξωτερικών στο Πεκίνο διαβεβαίωσε ότι η Κίνα θα συνεχίσει να λαμβάνει αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία της ασφάλειας των αλλοδαπών στη χώρα, καθώς και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για το περιστατικό στη βιομηχανική πόλη της νότιας Κίνας.

Σαν σήμερα, στις 18 Σεπτεμβρίου 1931, άρχισε η εισβολή του αυτοκρατορικού στρατού της Ιαπωνίας στη Μαντσουρία, στη βορειοανατολική Κίνα, που οδήγησε στην επί περίπου 14 χρόνια κατοχή μεγάλου τμήματος της Κίνας και συνεχίστηκε έως το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1945.

Σε πολλές πόλεις της Κίνας έχουν ήδη λάβει χώρα σήμερα εκδηλώσεις μνήμης, όπως γίνεται κάθε χρόνο τη 18η Σεπτεμβρίου.

Οι πληγές στις σινο-ιαπωνικές σχέσεις δεν έχουν κλείσει και η εχθρότητα και η δυσπιστία μεταξύ των δύο ασιατικών λαών παραμένουν έντονες και στον 21ο αιώνα.

Με πληροφορίες από Reuters, Kyodo, South China Morning Post

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT