Λίβανος: Στους 12 οι νεκροί από τις εκρήξεις – Δύο παιδιά μεταξύ των θυμάτων

Λίβανος: Στους 12 οι νεκροί από τις εκρήξεις – Δύο παιδιά μεταξύ των θυμάτων

Ο Αμπιάντ τόνισε ότι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ήταν μεταξύ των θυμάτων από τις εκρήξεις βομβητών που σημειώθηκαν χθες Τρίτη σε ολόκληρη τη χώρα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Φιράς Αμπιάντ ανακοίνωσε ότι 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν, από τις εκρήξεις βομβητών, χθες Τρίτη, με στόχο μέλη της Χεζμπολάχ, μεταξύ των οποίων οκτάχρονο κορίτσι και αγόρι 11 ετών.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Αμπιάντ τόνισε ότι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ήταν μεταξύ των θυμάτων των βομβητών που εξερράγησαν σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Λίβανος ενδέχεται να χρειαστεί να στείλει κάποιους από τους τραυματίες στο εξωτερικό ώστε να λάβουν εξειδικευμένη θεραπεία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού.

Μιλώντας μετά την επίσκεψη στους τραυματίες στο νοσοκομείο σήμερα, ο Αμπιάντ ανέφερε ότι 2.750 άτομα παραμένουν στο νοσοκομείο μετά την έκρηξη εκατοντάδων βομβητών.

Πρόσθεσε ότι κάποιοι από τους τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο Ιράν και τη Συρία για να λάβουν περίθαλψη, αλλά το 98% των τραυματιών θα συνεχίσει να νοσηλεύεται στον Λίβανο.

Ανέφερε ακόμη ότι 750 τραυματίστηκαν στο νότιο μέρος του Λιβάνου και περίπου 1.750 στην περιοχή της Βηρυτού.

Περίπου το 10% του συνόλου ήταν σε κρίσιμη κατάσταση, κάποιοι από αυτούς στην εντατική. Πολλοί έχουν τραύματα στο πρόσωπο.

Συνολικά, περίπου 100 νοσοκομεία δέχθηκαν ασθενείς.

«Ηταν σαν εφιάλτης»

Ο καθηγητής Ελίας Γουάρακ, οφθαλμίατρος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Mount Lebanon στη Βηρυτό, δήλωσε, μιλώντας στο BBC, ότι το απόγευμα της Τρίτης ήταν σαν «εφιάλτης».

Οπως ανέφερε, έπρεπε να αφαιρέσει μέσα σε μερικές ώρες περισσότερα μάτια από όσα είχε αφαιρέσει καθ’ όλη τη διάρκεια της 25χρονης καριέρας του.

«Ηταν πολύ δύσκολο», ανέφερε, ενώ πρόσθεσε: «Οι περισσότεροι ασθενείς ήταν νεαροί άνδρες γύρω στα είκοσι και σε και κάποιες περιπτώσεις έπρεπε να αφαιρέσω και τα δύο μάτια».

Εφυγε από το χειρουργείο στις 04:00 τοπική ώρα και επέστρεψε τρεις ώρες αργότερα. Οπως τόνισε, άλλοι ασθενείς περίμεναν ακόμη να χειρουργηθούν.

Πώς εξερράγησαν

Σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ και άλλων χωρών που επικαλούνται διεθνή Μέσα, οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ κατάφεραν να παγιδεύσουν με μικρές ποσότητες εκρηκτικής ύλης τους βομβητές που χρησιμοποιούν μέλη της Χεζμπολάχ για εσωτερική επικοινωνία.

To CNN μεταδίδει, επικαλούμενο δικές του πηγές, ότι η επιχείρηση σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από κοινού από τη Μοσάντ και τον ισραηλινό στρατό. 

Οι μικρές συσκευές που έφεραν την επωνυμία της ταϊβανέζικης Gold Apollo φέρεται να είχαν παγιδευτεί από τις ισραηλινές υπηρεσίες προτού φθάσουν στον Λίβανο.

Η Gold Apollo υποστηρίζει ότι οι συσκευές δεν κατασκευάστηκαν στην Ταϊβάν αλλά από εταιρεία στην Ευρώπη και συγκεκριμένα από την BAC με έδρα τη Βουδαπέστη, στην Ουγγαρία. 

Οπως αναφέρουν οι ΝΥΤ, επικαλούμενοι ειδικούς, μερικά γραμμάρια εκρηκτικής ύλης – μέχρι και 57 γραμμάρια – μαζί με πυροκροτητές, είχαν τοποθετηθεί δίπλα στην μπαταρία των βομβητών.

Στις 15.30 της Τρίτης στον Λίβανο μήνυμα που έμοιαζε να είχε σταλεί από την ηγεσία της Χεζμπολάχ έφθασε στις συσκευές, κάνοντάς τες να ηχήσουν για αρκετά δευτερόλεπτα και κατόπιν πυροδοτήθηκαν τα εκρηκτικά.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT