Ισραηλινή πηγή στην «Κ»: Οι δύο στόχοι της επιχείρησης «βομβητής»
ισραηλινή-πηγή-στην-κ-οι-δύο-στόχοι-τ-563226559

Ισραηλινή πηγή στην «Κ»: Οι δύο στόχοι της επιχείρησης «βομβητής»

Το Ισραήλ με το εμβληματικό χτύπημα δεν κατάφερε μόνο να βγάλει εκτός μάχης αξιωματούχους της οργάνωσης, αλλά και να «χαρτογραφήσει» την ανώτερη κλίμακα της ιεραρχίας και τους συνδέσμους της

Σταύρος Ιωαννίδης
Ακούστε το άρθρο

Το ευρύ και καλά υπολογισμένο χτύπημα κατά της Χεζμπολάχ, με την ταυτόχρονη μετατροπή χιλιάδων βομβητών σε μικρής ισχύος βόμβες, το οποίο αποδίδεται στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, φέρνει νέα δεδομένα στον υβριδικό πόλεμο και συνιστά, αναμφίβολα, μία από τις πιο εμβληματικές επιθέσεις με ψυχολογικό αλλά και στρατηγικό αντίκτυπο.

Ερχεται, μάλιστα, σε μια χρονική στιγμή που το Ισραήλ αναθεωρεί τους αντικειμενικούς στόχους του πολέμου, προσθέτοντας την επιστροφή των σχεδόν 70 χιλιάδων εκτοπισμένων κατοίκων του Βορρά στις κοινότητες και τα σπίτια τους. Στρατιωτικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι τονίζουν συστηματικά τους τελευταίους μήνες ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την εκρίζωση της Χεζμπολάχ από τον νότιο Λίβανο και τη δημιουργία μιας «νεκρής» ζώνης (buffer zone) που θα ξεκινάει από τα σύνορα και θα εκτείνεται σε βάθος τουλάχιστον 10 χιλιομέτρων εντός του Λιβάνου, στα όρια των συμφωνιών του 2006.

Αποκατάσταση του κύρους της υπηρεσίας

Η διαφαινόμενη «επιτυχία» της Μοσάντ με την πρωτοφανή παρέμβαση στην εφοδιαστική αλυσίδα της Χεζμπολάχ αποκαθιστά το κύρος της υπηρεσίας που είχε πληγεί από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Επιπλέον, δίνει ένα πολύτιμο πλεονέκτημα στο Ισραήλ, που δείχνει αποφασισμένο να αναλάβει πλήρως την πρωτοβουλία των κινήσεων στο πολεμικό πεδίο της Μέσης Ανατολης.  

Οι στόχοι, σύμφωνα με ισραηλινή στρατιωτική πηγή με την οποία επικοινώνησε η «Κ», είναι πολλοί. Εκτός από τα προφανή, τον φόβο, τον πανικό και τον βαρύτατο τραυματισμό άνω των 3.000 αξιωματούχων της τρομοκρατικής οργάνωσης, η έκρηξη των βομβητών προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις σε στρατηγικό επίπεδο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία για ευνόητους λόγους διατηρεί την ανωνυμία της, οι ισραηλινές μυστικές κατάφεραν να «χαρτογραφήσουν» την ανώτερη και ανώτατη κλίμακα της ιεραρχίας της Χεζμπολάχ. «Πλέον, γνωρίζουμε ποιοι είναι, σε ποια νοσοκομεία βρίσκονται, ποιοι είναι οι γιατροί και συγγενείς τους» αναφέρει η στρατιωτική πηγή.

Σημειώθηκε, όπως επισημαίνει, κατάρρευση στο εσωτερικό της οργάνωσης. Οι αξιωματούχοι που βρίσκονταν κατά κύριο λόγο στη Βηρυτό, απώλεσαν την επικοινωνία με τους διοικητές επί του πεδίου στον νότιο Λίβανο. Είτε διότι τα υψηλόβαθμα μέλη της οργάνωσης βρίσκονται τραυματισμένα στα νοσοκομεία ή γιατί δεν έχουν τρόπο επικοινωνίας, αφού τόσο τα κινητά τηλέφωνα όσο και οι βομβητές αποδείχθηκαν «βέλη» στη φαρέτρα του αντιπάλου.

Η αποδιοργάνωση στις τάξεις της Χεζμπολάχ προσφέρει στον ισραηλινό στρατό μια απροσδόκητη ευκαιρία, στην περίπτωση που σχεδιάζει να επιχειρήσει στο έδαφος του Λιβάνου, καθώς η αντίσταση που θα συναντήσει δεν αναμένεται να είναι σθεναρή εξαιτίας της αδυναμίας συντονισμού στελεχών, υψηλόβαθμων και χαμηλόβαθμων, της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ισραηλινή πηγή στην «Κ»: Οι δύο στόχοι της επιχείρησης «βομβητής»-1
Eνας τραυματίας υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση σε νοσοκομείο της Βηρυτού, μετά τις εκρήξεις βομβητών σε ολόκληρο τον Λίβανο. Φωτό: Reuters

Δεν είναι η πρώτη φορά

Η χρήση κινητών συσκευών για τη στοχοποίηση και εξουδετέρωση μελών της Χεζμπολάχ φαίνεται πως αποτελεί προσφιλή τρόπο δράσης των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών. Με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή μέσω της χρήσης κινητού τηλεφώνου, φέρεται να στοχοποιήθηκε ο Φουάντ Σουκρ, ο στρατιωτικός επικεφαλής της οργάνωσης, που δολοφονήθηκε στα τέλη Ιουλίου. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο Σουκρ έλαβε ένα τηλεφώνημα που τον οδήγησε στον θάνατο, αφού του ζητήθηκε να ανέβει στον δεύτερο όροφο του κτιρίου στο οποίο διέμενε. Το κτίριο δέχτηκε πλήγμα από ισραηλινούς πυραύλους, σκοτώνοντας τον διοικητή της Χεζμπολάχ, ως «αντίποινα» για τη δολοφονία αμάχων, κυρίως παιδιών, στην κοινότητα Δρούζος Μαντζάλ Σαμς στο βόρειο Ισραήλ.

Ομως, το πρώτο καταγεγραμμένο χτύπημα των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών με τον συγκεκριμένο τρόπο δράσης φαίνεται να έλαβε χώρα 28 ολόκληρα χρόνια πριν. Το 1996, πράκτορες της Σιν Μπετ, της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας, φέρονται να τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό στο κινητό τηλέφωνο του ηγέτη των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ, Γιαχία Αγιάς, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την κατασκευή βομβών της Χαμάς. Ο μηχανισμός ενεργοποιήθηκε με υπέρπτηση αεροσκάφους πάνω από τη Δυτική Οχθη και ο μηχανισμός εξερράγη τη στιγμή που ο Αγιάς είχε το τηλέφωνο στο αυτί του, οδηγώντας στον θάνατο του. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT