Λίβανος: Τα πρώτα αντίποινα της Χεζμπολάχ μετά τις εκρήξεις των βομβητών

Λίβανος: Τα πρώτα αντίποινα της Χεζμπολάχ μετά τις εκρήξεις των βομβητών

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Χεζμπολάχ δήλωσε την Τετάρτη ότι επιτέθηκε με ρουκέτες εναντίον θέσεων του ισραηλινού πυροβολικού στην πρώτη διασυνοριακή επίθεση μετά τις εκρήξεις βομβητών την Τρίτη.

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Φιράς Αμπιάντ ανακοίνωσε ότι 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν, από τις εκρήξεις βομβητών, χθες Τρίτη, με στόχο μέλη της Χεζμπολάχ, μεταξύ των οποίων ένα οκτάχρονο κορίτσι και ένα αγόρι 11 ετών.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, τόνισε ότι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ήταν μεταξύ των θυμάτων των βομβητών που εξερράγησαν σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Λίβανος ενδέχεται να χρειαστεί να στείλει κάποιους από τους τραυματίες στο εξωτερικό ώστε να λάβουν εξειδικευμένη θεραπεία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού.

Μιλώντας μετά την επίσκεψη στους τραυματίες στο νοσοκομείο σήμερα, ο Αμπιάντ ανέφερε ότι 2.750 άτομα παραμένουν στο νοσοκομείο μετά την έκρηξη εκατοντάδων βομβητών.

Πρόσθεσε ότι κάποιοι από τους τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο Ιράν και τη Συρία για να λάβουν περίθαλψη, αλλά το 98% των τραυματιών θα συνεχίσει να νοσηλεύεται στον Λίβανο.

Ανέφερε ακόμη ότι 750 τραυματίστηκαν στο νότιο μέρος του Λιβάνου και περίπου 1.750 στην περιοχή της Βηρυτού.

Περίπου το 10% του συνόλου ήταν σε κρίσιμη κατάσταση, κάποιοι από αυτούς στην εντατική. Πολλοί έχουν τραύματα στο πρόσωπο. Συνολικά, περίπου 100 νοσοκομεία δέχθηκαν ασθενείς.

Πώς θα απαντήσουν Ιράν – Χεζμπολάχ

Οι εκρήξεις των βομβητών ταπείνωσαν τη Χεζμπολάχ, αλλά δεν θα οδηγήσουν το Ισραήλ στη νίκη σε κανέναν πόλεμο, αναφέρει από την πλευρά του ο Αμος Χάρελ σε ανάλυσή του στην ισραηλινή Haaretz. 

«Η αδυναμία της Χεζμπολάχ αποκαλύφθηκε από την ταυτόχρονη επίθεση σε χιλιάδες βομβητές και οι ηγέτες της ταπεινώθηκαν», αναφέρει ο ίδιος, ωστόσο, όπως προσθέτει, «τέτοια πράγματα συνήθως δεν μένουν αναπάντητα στη Μέση Ανατολή».

Μέχρι στιγμής ήταν σαφές ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ επιδίωκαν με χτυπήματα στις βόρειες περιοχές του Ισραήλ να βοηθήσουν τη Χαμάς στον πόλεμο στη Γάζα, αλλά χωρίς να εισέλθουν οι ίδιοι σε άμεσο και ολοκληρωτικό πόλεμο.

«Η ισχύς της χθεσινής επίθεσης και οι αναφορές για τον τραυματισμό του Ιρανού πρεσβευτή θα μπορούσαν κάλλιστα να επηρεάσουν τις σκέψεις τους αυτή τη φορά, πιθανώς σε βαθμό που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αλλαγή πολιτικής», όπως τονίζει ο Χάρελ, ενώ προσθέτει:

«Η επιχειρησιακή επιτυχία που αποδίδεται στο Ισραήλ είναι πολύ εντυπωσιακή. Αλλά σε μία εποχή που ο Νετανιάχου υποσχόταν στο ισραηλινό κοινό μέχρι πριν από λίγο καιρό ότι βρισκόμαστε μόλις ένα μικρό βήμα από την ολοκληρωτική νίκη επί της Χαμάς, τώρα φαίνεται ότι είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε πόλεμο μεγάλης κλίμακας και με τη Χεζμπολάχ. Η νίκη, σε όλα τα μέτωπα, δεν φαίνεται ακόμα πουθενά στον ορίζοντα».

Από το αν και το πώς το Ιράν και η Χεζμπολάχ θα απαντήσουν, θα εξαρτηθεί το αν η κλιμάκωση θα μετατραπεί σε ολοκληρωτική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Εξέλιξη η οποία, παρόλο που καμία πλευρά λέει ότι δεν επιθυμεί, μοιάζει πλέον πιο πιθανή.

Σημειώνεται ότι ο αρχηγός της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα πρόκειται να απευθυνθεί δημόσια με ομιλία – διάγγελμα αύριο Πέμπτη στις 5 μ.μ., όπως ανακοίνωσε η πολιτοφυλακή του Λιβάνου.

Την ίδια στιγμή, πολλοί στο Ισραήλ προετοιμάζονται για σκλήρυνση της πολιτικής Νετανιάχου μετά τη διεύρυνση των πολεμικών του στόχων, αλλά και τις αναφορές για αντικατάσταση του υπουργού Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ από τον πιο «σκληροπυρηνικό» Γκίντεον Σάαρ. 

O Γκάλαντ πάντως, τέσσερις ημέρες μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου πίεζε για στρατιωτική δράση κατά της Χεζμπολάχ, όπως υπενθυμίζει ο Αλον Πίνκας σε ανάλυσή του στη Haaretz. Κάτι που τότε αποτράπηκε «από φόβο ότι το Ισραήλ δεν ήταν καλά προετοιμασμένο και ότι η πιθανότητα κλιμάκωσης ήταν πολύ μεγάλη», σύμφωνα με τον Πίνκας.

Εκτοτε, η πίεση στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου αυξήθηκε. Τις προηγούμενες εβδομάδες, βρέθηκε αντιμέτωπος με μαζικές διαδηλώσεις όπου κεντρικό αίτημα ήταν η συμφωνία με τη Χαμάς για εκεχειρία και απελευθέρωση των ομήρων.

Μετά τις εκρήξεις, κάθε συζήτηση για αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα έχει «παγώσει».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT