Μπλίνκεν: Η επίθεση στον Λίβανο μπορεί να εκτροχιάσει τη διαπραγμάτευση για τη Γάζα

Μπλίνκεν: Η επίθεση στον Λίβανο μπορεί να εκτροχιάσει τη διαπραγμάτευση για τη Γάζα

Ο Αντονι Μπλίνκεν είπε ότι κάθε φορά που σημειώνεται πρόοδος, έρχεται ένα γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τη διαπραγμάτευση για κατάπαυση πυρός. ΟΗΕ και Ε.Ε. καταδικάζουν την επίθεση με τις εκρήξεις στους βομβητές της Χεζμπολάχ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιφνιδιαστική κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τις εκρήξεις των βομβητών στον Λίβανο, που προκάλεσαν τον θάνατο 12 ανθρώπων και πάνω από 2.800 τραυματισμούς. Εκτίμησε ότι ενέργειες σαν αυτήν –και τα αντίποινα της Χεζμπολάχ που ακολούθησαν στο Ισραήλ– μπορεί να εκτροχιάσουν την πορεία των διαπραγματεύσεων για κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Από την Αίγυπτο, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι, ο Αντονι Μπλίνκεν είπε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αξιολογούν το περιστατικό, για το οποίο διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν ούτε γνώση ούτε ανάμειξη.

«Πολλές φορές» όταν οι ΗΠΑ και άλλοι διεθνείς μεσολαβητές πιστεύουν ότι σημειώνουν πρόοδο σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για τον πόλεμο του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα, «έχουμε δει ένα γεγονός το οποίο δυσκολεύει τη διαδικασία και μπορεί να την εκτροχιάσει», είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Δήλωσε επίσης ότι, την ώρα που έγινε γνωστή η δολοφονία έξι ομήρων, και τότε οι διαπραγματευτές είχαν σημειώσει πρόοδο σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και άλλες λεπτομέρειες για την απελευθέρωση των ομήρων με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Ο Αντονι Μπλίνκεν επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούσαν να συγκεντρώνουν πληροφορίες για τις συνθήκες των επιθέσεων μέσω των συσκευών τηλεπικοινωνίας.

«Πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση»

Αναφερόμενος ειδικά στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, ο Αντονι Μπλίνκεν είπε ότι γίνεται όλο και πιο επιτακτική η ανάγκη για τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων και πως πρέπει και οι δύο πλευρές να δείξουν ότι θέλουν πραγματικά μια συμφωνία.

«Το πιο σημαντικό πράγμα αυτή τη στιγμή είναι να δούμε πολιτική βούληση», είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

ΟΗΕ και Ε.Ε. καταδικάζουν την επίθεση στον Λίβανο

Η επίθεση με τις εκρήξεις στους φορητούς ασυρμάτους με στόχο μέλη της Χεζμπολάχ έχει προκαλέσει διεθνή ανησυχία. Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Βόλκερ Τουρκ, είπε ότι οι υπεύθυνοι «πρέπει να λογοδοτήσουν».

«Η ταυτόχρονη στόχευση χιλιάδων ατόμων, είτε αμάχων είτε μελών ένοπλων ομάδων, χωρίς γνώση τού ποιος είχε στην κατοχή του τις συσκευές που βρίσκονταν στο στόχαστρο, τη θέση τους και το περιβάλλον τους κατά τη στιγμή της επίθεσης, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και, στον βαθμό που ισχύει, το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, κατήγγειλε το συμβάν λέγοντας ότι «ακόμη και αν οι επιθέσεις φαίνεται να είχαν συγκεκριμένο στόχο, είχαν σοβαρές παράπλευρες απώλειες μεταξύ αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών».

Ο Ζοζέπ Μπορέλ πρόσθεσε: «Θεωρώ αυτή την κατάσταση εξαιρετικά ανησυχητική. Μπορώ μόνο να καταδικάσω αυτές τις επιθέσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα του Λιβάνου και αυξάνουν τον κίνδυνο κλιμάκωσης στην περιοχή».

Είπε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θέλει να αποτρέψει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο γιατί θα είχε «βαριές συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή και πέρα ​​από αυτήν».

Πηγή: Associated Press, Times of Israel, Al Jazeera

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT