ΗΠΑ: Επιστολή-κόλαφος κατά Τραμπ από υψηλόβαθμους Ρεπουμπλικανούς – «Είναι ακατάλληλος»

ΗΠΑ: Επιστολή-κόλαφος κατά Τραμπ από υψηλόβαθμους Ρεπουμπλικανούς – «Είναι ακατάλληλος»

Στους υπογράφοντες την επιστολή που υποστηρίζει την Κάμαλα Χάρις περιλαμβάνονται πρώην μέλη του Κογκρέσου, υπουργοί Αμυνας, διευθυντές της CIA και άλλοι αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι από 100 πρώην αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας από ρεπουμπλικανικές κυβερνήσεις και πρώην μέλη του Κογκρέσου των Ρεπουμπλικανών υποστήριξαν την Κάμαλα Χάρις, αφού κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο υποψήφιος του κόμματός τους, ο Ντόναλντ Τραμπ, είναι «ακατάλληλος να υπηρετήσει ξανά ως πρόεδρος».

Σε επιστολή τους προς το κοινό, οι Ρεπουμπλικανοί, μεταξύ των οποίων τόσο ηχηροί διαχρονικοί αντίπαλοι του Τραμπ όσο και άλλοι που δεν είχαν υποστηρίξει τον Τζο Μπάιντεν το 2020, υποστήριξαν ότι ενώ μπορεί να «διαφωνούν με την Κάμαλα Χάρις» σε πολλά θέματα, ο κ. Τραμπ έχει επιδείξει «επικίνδυνες ιδιότητες».

Αυτές περιλαμβάνουν, είπαν, «ασυνήθιστη συγγένεια» με δικτάτορες όπως ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Β. Πούτιν και «περιφρόνηση για τους κανόνες της αξιοπρεπούς, ηθικής και νόμιμης συμπεριφοράς».

«Ως πρόεδρος», αναφέρεται στην επιστολή, «προώθησε καθημερινά το χάος στην κυβέρνηση, επαίνεσε τους εχθρούς μας και υπονόμευσε τους συμμάχους μας. Πολιτικοποίησε τον στρατό και υποτίμησε τους βετεράνους μας, έθεσε το προσωπικό του συμφέρον πάνω από τα αμερικανικά συμφέροντα και πρόδωσε τις αξίες μας, τη δημοκρατία και τα ιδρυτικά έγγραφα αυτής της χώρας».

Η επιστολή καταδικάζει την επίθεση του όχλου στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, με υποκίνηση του Τραμπ και στόχο να κρατηθεί στην εξουσία μετά την απώλεια των εκλογών, λέγοντας ότι «παραβίασε τον όρκο του στο αξίωμα και έφερε κίνδυνο για τη χώρα μας».

Επικαλείται δε τον ίδιο τον πρώην αντιπρόεδρο του κ. Τραμπ, Μάικ Πενς, ο οποίος δήλωσε ότι «όποιος βάζει τον εαυτό του πάνω από το Σύνταγμα δεν θα έπρεπε ποτέ να είναι πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών».

Η επιστολή ήρθε στο φως λίγο καιρό αφότου ο πρώην αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι και η κόρη του, Λιζ Τσένι, δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν τη Χάρις.

Οι Δημοκρατικοί παρουσίασαν αρκετούς Ρεπουμπλικανούς κατά του Τραμπ στο συνέδριό τους τον περασμένο μήνα, συμπεριλαμβανομένου του πρώην αντιπροσώπου Ανταμ Κινζίγκερ του Ιλινόις.

Ο κ. Πενς δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει τον κ. Τραμπ, αλλά δεν έχει προχωρήσει σε δήλωση στήριξης της κ. Χάρις.

Στους 111 υπογράφοντες περιλαμβάνονται πρώην αξιωματούχοι που υπηρέτησαν υπό τον Ρόναλντ Ρέιγκαν, τον Τζορτζ Μπους σίνιορ ή τον Τζορτζ Ου. Μπους.

Πολλοί από αυτούς είχαν προηγουμένως έρθει σε ρήξη με τον κ. Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων δύο πρώην υπουργών Αμυνας, του Τσακ Χέιγκελ και του Γουίλιαμ Σ. Κοέν, του Ρόμπερτ Μπ. Ζοέλικ, πρώην προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας, των πρώην διευθυντών της CIA Μάικλ Β. Χέιντεν και Γουίλιαμ Χ. Γουέμπστερ, του πρώην διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Τζον Ντ. Νεγκροπόντε και του πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης Γουίλιαμ Φ. Γουέλντ.

Υπέγραψαν επίσης ο Μάιλς Τέιλορ και η Ολίβια Τρόι, δύο στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ που έγιναν έντονοι επικριτές.

Αλλά αρκετοί Ρεπουμπλικανοί που δεν υπέγραψαν παρόμοια επιστολή για λογαριασμό του κ. Μπάιντεν το 2020 υπέγραψαν αυτή τη φορά εκείνη για την κ. Χάρις, μεταξύ των οποίων αρκετά πρώην μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπως ο Τσαρλς Μπουστάνι τζούνιορ από τη Λουιζιάνα, η Μπάρμπαρα Κόμστοκ από τη Βιρτζίνια, ο Νταν Μίλερ από τη Φλόριντα και ο Μπιλ Πάξον από τη Νέα Υόρκη.

Στην επιστολή τους, οι Ρεπουμπλικανοί αναγνώρισαν τις ανησυχίες τους για «ορισμένες από τις θέσεις που υποστηρίζει η αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος», ενώ ορισμένοι από αυτούς έχουν ασκήσει αρκετή κριτική στην κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις.

Μόλις πέρυσι, ο κ. Ζοέλικ έγραψε άρθρο σε εφημερίδα, στο οποίο κατακεραύνωνε τις οικονομικές πολιτικές των Δημοκρατικών.

Αλλά η επιστολή ανέφερε ότι «οι όποιες πιθανές ανησυχίες» για την κ. Χάρις «ωχριούν μπροστά» σε εκείνες για τον κ. Τραμπ.

Πηγή: New York Times

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT