Reuters: Η Γερμανία ανέστειλε τις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ λόγω δικαστικών προσφυγών

Reuters: Η Γερμανία ανέστειλε τις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ λόγω δικαστικών προσφυγών

Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, οι αποστολές σταμάτησαν εν αναμονή των δικαστικών αποφάσεων για τις προσφυγές στα δικαστήρια εναντίον τους, με το επιχείρημα ότι οι εξαγωγές όπλων παραβιάζουν το ανθρωπιστικό δίκαιο

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γερμανία έχει σταματήσει τις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ, ενώ αντιμετωπίζει μια σειρά από προσφυγές στα δικαστήρια, καθώς οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι παραβιάζεται το ανθρωπιστικό δίκαιο, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, που επικαλείται πηγές στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Η Γερμανία το 2023 ενέκρινε εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ αξίας 326,5 εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικού εξοπλισμού και πυροβόλων όπλων, αξία δεκαπλάσια σε σύγκριση με το 2022, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, που είναι αρμόδιο να εγκρίνει άδειες εξαγωγής. Φέτος, από την αρχή του χρόνου έχουν μειωθεί οι άδειες εξαγωγής όπλων προς το Ισραήλ, με τη συνολική αξία τους να είναι μόλις 14,5 εκατ. ευρώ. Και το ποσό στην κατηγορία των όπλων για μάχη έφθανε τις 32.449 ευρώ.

Πηγή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι οι εγκρίσεις αυτές σταμάτησαν εν αναμονή των δικαστικών αποφάσεων για τις προσφυγές εναντίον τους, με το επιχείρημα ότι αυτού του είδους οι εξαγωγές από τη Γερμανία παραβιάζουν το ανθρωπιστικό δίκαιο.

Οι δικαστικές προσφυγές είναι δύο: μία ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου και μία στο Βερολίνο. Υποβλήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συνταγματικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECCHR). Η γερμανική κυβέρνηση είπε ότι δεν έχουν εξαχθεί όπλα για χρήση σε μάχες βάσει άδειας που έχει εκδοθεί από τις 7 Οκτωβρίου, ημέρα της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ, εκτός από ανταλλακτικά που συνδέονται με μακροπρόθεσμα συμβόλαια.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Σβαρτς, δικηγόρο του ECCHR, η σημαντική μείωση των εγκρίσεων για το 2024 υποδηλώνει μια πραγματική, αν και πιθανώς προσωρινή, απροθυμία της Γερμανίας να προμηθεύσει με όπλα στο Ισραήλ.

Από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα ενάντια στη Χαμάς έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 41.000 Παλαιστίνιοι, ενώ έχουν εκτοπιστεί περισσότερες από μία φορά το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Γάζας (συνολικά είναι 2,3 εκατ. άνθρωποι).

Τριβές στη κυβέρνηση

Το θέμα της εξαγωγής όπλων στο Ισραήλ έχει δημιουργήσει τριβές εντός της κυβέρνησης. Η καγκελαρία στηρίζει αμετακίνητα το Ισραήλ, ενώ τα υπουργεία Οικονομίας και Εξωτερικών, που είναι υπό την ηγεσία των Πρασίνων, ασκούν όλο και περισσότερο κριτική στην κυβέρνηση Νετανιάχου.

Το ζήτημα της χρήσης των όπλων που εξάγονται στο Ισραήλ έχει υποχρεώσει και άλλες χώρες συμμάχους του να σταματήσουν ή να αναστείλουν τις εξαγωγές όπλων. Λόγω των ανησυχιών ότι το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, η Βρετανία ανέστειλε 30 από τις 350 άδειες για εξαγωγές όπλων. Τον Φεβρουάριο, ολλανδικό δικαστήριο διέταξε την Ολλανδία να σταματήσει όλες τις εξαγωγές εξαρτημάτων μαχητικών αεροσκαφών F-35 στο Ισραήλ λόγω ανησυχιών για τη χρήση τους σε επιθέσεις σε πολιτικούς στόχους στη Γάζα.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν αν και στην αρχή του χρόνου διέκοψε τις αποστολές ορισμένων τύπων βομβών στο Ισραήλ μετά τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τη χρήση τους στη Γάζα, στη συνέχεια τις επανέλαβε, με το επιχείρημα ότι το Ισραήλ πρέπει να έχει την ικανότητα να αμυνθεί.

Πηγή: Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT