Νέα έρευνα συνδέει το αλκοόλ με τον καρκίνο

Νέα έρευνα συνδέει το αλκοόλ με τον καρκίνο

Η υπερβολική κατανάλωση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα του AACR στις ΗΠΑ

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις τελευταίες έξι δεκαετίες, παρατηρείται σημαντική αύξηση στα κρούσματα καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου σε ενηλίκους κάτω των 50 ετών. Και όπως υποστηρίζει νέα επιστημονική έρευνα, το αλκοόλ ενδέχεται να παίζει σοβαρό ρόλο σε αυτή την τάση.

Η μελέτη που διενεργήθηκε από τον Αμερικανικό Σύνδεσμο Αντικαρκινικής Ερευνας (AACR) και δημοσιεύθηκε χθες, αναφέρεται εκτενώς σε νέες επαναστατικές επιστημονικές ανακαλύψεις, που έχουν οδηγήσει στην κατασκευή σημαντικών αντικαρκινικών φαρμάκων, αλλά και στη συνολικότερη βελτίωση του προσδόκιμου ζωής των ασθενών.

Ωστόσο οι συντάκτες της έρευνας ανακάλυψαν ένα ανησυχητικό μοτίβο: Ακόμη και αν τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο έχουν μειωθεί, ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων κατά την ίδια περίοδο έχει αυξηθεί με ακατανόητη ταχύτητα. Ειδικά οι καρκίνοι που αφορούν το γαστρεντερικό σύστημα, όπως αυτοί του παχέος εντέρου, στους νέους ενηλίκους προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία.

Εκτιμάται πως το 40% όλων των κρουσμάτων καρκίνου συνδέεται με καθημερινές συνήθειες και άλλους παράγοντες που μπορούν να ελεγχθούν. Οι επιστήμονες συνιστούν μείωση στην κατανάλωση αλκοόλ, αποφυγή του καπνίσματος και αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, ώστε να ακολουθείται μια υγιεινή δίαιτα και το σωματικό βάρος να διατηρείται σε υγιή επίπεδα. Προτείνουν ακόμη την αποφυγή έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία χωρίς προστατευτικά καθώς και τον μεγαλύτερο δυνατό περιορισμό της έκθεσης σε μολυσμένο αέρα.

Με τη μελέτη της, η ερευνητική ομάδα επιθυμεί να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη μέσα από καμπάνιες δημόσιας ενημέρωσης, ενώ απώτατος στόχος της είναι να καταφέρει να πείσει τις βιομηχανίες αλκοολούχων ποτών να βάλουν στα προϊόντα τους ενδείξεις που να ενημερώνουν για τους πιθανούς κινδύνους.

Οι παραινέσεις έρχονται σε μια εποχή όπου σύσσωμος ο επιστημονικός κόσμος επαναξιολογεί τις μέχρι τώρα θεωρίες περί του οφέλους που μπορεί να έχει το αλκοόλ για την υγεία. Εδώ και δεκαετίες, ίσχυε η θεωρία πως περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να ωφελήσει το καρδιαγγειακό σύστημα. Μόλις τον προηγούμενο μήνα, ωστόσο, μεγάλη έρευνα που παρακολούθησε 135.000 Βρετανούς ενηλίκους για περισσότερο από δέκα χρόνια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι έπιναν ελάχιστα ή λίγο δεν σημείωσαν κάποια αξιόλογη μείωση στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιολογικών παθήσεων.

«Το 51% των ανθρώπων δεν γνωρίζει ότι το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου», δήλωσε η Τζέιν Φιγκουεϊρέντο, επιδημιολόγος στο αντικαρκινικό ινστιτούτο Σάμουελ Οσιν στο Λος Αντζελες, που συμμετείχε στην έρευνα. «Αυτό είναι ανησυχητικό».

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση έξι κακοηθειών, συμπεριλαμβανομένων του ακανθοκυτταρικού καρκινώματος του οισοφάγου και ορισμένων τύπων καρκίνου, της κεφαλής, του τραχήλου, του μαστού, του παχέος εντέρου, του ήπατος και του στομάχου.

Περίπου το 5,4% των καρκίνων στις Ηνωμένες Πολιτείες το έτος 2019 –την πιο πρόσφατη χρονιά για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία– αποδίδεται στην κατανάλωση αλκοόλ.

Και όμως η ενημέρωση είναι μικρή. Σύμφωνα με έρευνα, λιγότερο από το 1/3 των γυναικών ηλικίας 18 έως 25 ετών στις ΗΠΑ γνωρίζει πως το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

Μεταξύ ενηλίκων στην τέταρτη δεκαετία της ζωής τους (30 έως 40) τα ποσοστά καρκίνου αυξήθηκαν σοβαρά κατά τη δεκαετία του 2010. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις αφορούσαν καρκίνους του θυροειδούς, του μαστού, του παχέος εντέρου και του πρωκτού.

Η κατανάλωση αλκοόλ αλλάζει την εσωτερική πανίδα και τα βακτήρια του εντέρου, τα οποία διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη μετάσταση του καρκίνου. Πιστεύεται ακόμη πως στις γυναίκες αυξάνει την παραγωγή οιστρογόνων, μιας ορμόνης που συνδέεται με την πυροδότηση καρκίνων του μαστού.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT