Σχεδόν όλες οι τουρκικές τράπεζες σταματούν τις συναλλαγές με τη Ρωσία

Σχεδόν όλες οι τουρκικές τράπεζες σταματούν τις συναλλαγές με τη Ρωσία

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oλες σχεδόν οι τουρκικές τράπεζες σκοπεύουν να σταματήσουν να εξυπηρετούν συναλλαγές που σχετίζονται με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, μεταφέροντάς τις σε ένα μόνο κρατικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Τουρκίας, ανέφερε μια πηγή στον τουρκικό κλάδο χρηματοοικονομικών συμβούλων στο ρωσικό πρακτορείο TASS.

«Με βάση την τρέχουσα κατάσταση, σχεδόν όλες οι τουρκικές τράπεζες θέλουν να αποχωρήσουν πλήρως από τις συναλλαγές που αφορούν τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Θα ήθελαν να αφήσουν όλες αυτές τις συναλλαγές στην Τράπεζα Εμλάκ Κατελέμ (Emlak Katılım Bankası) προκειμένου να προστατευθούν από πιθανά προβλήματα στο μέλλον, υπό μορφή πιθανών περιορισμών και κυρώσεων» ανέφερε ο Τούρκος ειδήμων της αγοράς, υπενθυμίζοντας τις δυτικές απειλές κατά χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που συναλλάσσονται με τη Ρωσία.

«Λόγω αυτών των κινδύνων, για παράδειγμα, τώρα πολλές τουρκικές τράπεζες μπορούν να επιστρέψουν αμέσως εισερχόμενα κεφάλαια σε δολάρια και ευρώ για συναλλαγές που σχετίζονται με εταιρείες στη Ρωσική Ομοσπονδία και τη Λευκορωσία, ενώ παραπέμπουν σε επικοινωνία με την Emlak Katılım για πληρωμές σε εθνικά νομίσματα», είπε η πηγή.

Πρόκειται για ιδιωτικές και δημόσιες τουρκικές τράπεζες που δεν έχουν ξένους εταίρους, κυρίως δυτικούς. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με δυτική συμμετοχή έχουν ήδη σταματήσει να εξυπηρετούν συναλλαγές που σχετίζονται με τη Ρωσία.

Σχεδόν όλες οι τουρκικές τράπεζες σταματούν τις συναλλαγές με τη Ρωσία-1

Σημείωσε ότι «μόνο η Emlak Katılım πραγματοποιεί συναλλαγές στο ζεύγος ρούβλι Ρωσίας/τουρκικής λίρας».

«Φυσικά, τα ποσοστά προμήθειας εκεί είναι αρκετά υψηλά σε σύγκριση με τα τυπικά, είναι περίπου 5-6%», πρόσθεσε η πηγή στο ρωσικό πρακτορείο.

Ο συνομιλητής του πρακτορείου εξήγησε ότι, σύμφωνα με την τρέχουσα πρακτική, όλες οι τουρκικές τράπεζες «ζητούν από εταιρείες από τη Ρωσική Ομοσπονδία και τη Λευκορωσία ή από εταιρείες που συναλλάσσονται μαζί τους και με δυτικούς αντισυμβαλλομένους να τεκμηριώσουν τη φύση των εξαγωγικών συναλλαγών και τη συμμόρφωσή τους με τους ισχύοντες κανόνες». Το κάνουν αυτό για να «προστατέψουν τόσο τον εαυτό τους όσο και αυτές τις εταιρείες από κινδύνους».

«Σε αυτό το πλαίσιο, μιλάμε για συναλλαγές πληρωμών σε δολάρια και ευρώ, εάν τα έγγραφα που παρέχονται είναι πειστικά για την τράπεζα, αυτή πραγματοποιεί τη συναλλαγή», εξηγεί.

Η τράπεζα Emlak Katılım είναι ελεγχόμενη από το τουρκικό κράτος. Προέκυψε το 2019 από τη συγχώνευση της Türkiye Emlak Bankası A.Ş με την Anadolu Bankası.

Πηγή: TASS

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT