Φον ντερ Λάιεν: Η απάντηση στην επιστολή Μητσοτάκη για τις τιμές ενέργειας

Φον ντερ Λάιεν: Η απάντηση στην επιστολή Μητσοτάκη για τις τιμές ενέργειας

Σειρά παραγόντων επηρεάζουν και εξηγούν τις υψηλές τιμές ενέργειας, ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν - «Οι ρωσικές επιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας παίζουν ρόλο, αλλά μικρότερο», σημειώνει

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά παραγόντων επηρεάζουν και εξηγούν τις υψηλές τιμές ενέργειας τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφερόμενη στη σχετική επισήμανση του Ελληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην πρόσφατη επιστολή του προς την Κομισιόν.

Σχολιάζοντας για πρώτη φορά δημοσίως το περιεχόμενο της επιστολής Μητσοτάκη, η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι –όπως αναφέρει και ο ίδιος– «υπάρχουν πολλαπλοί παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές ενέργειας, για παράδειγμα η πίεση της κλιματικής αλλαγής στα ενεργειακά μας συστήματα», προσθέτοντας ότι αποτελεί «βασικό» ερώτημα το «πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη διασυνδεσιμότητα εντός της Ε.Ε. και με τις γειτονικές μας χώρες».

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον εκτελεστικό διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ, για τα μέτρα ενεργειακής στήριξης της Ουκρανίας τον ερχόμενο χειμώνα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξάλλου, επισήμανε ότι για την άνοδο των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά σε χώρες της Νοτίου και της Ανατολικής Ευρώπης, όπως σημειώνεται στην επιστολή «οι ρωσικές επιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας παίζουν επίσης ρόλο, αλλά μικρότερο», ενώ πρόσθεσε ότι «επομένως, συνολικά, υπάρχει πληθώρα παραγόντων που παίζουν ρόλο στις ενεργειακές τιμές».

Παραδέχθηκε, παράλληλα, ότι στην Ευρώπη «γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εξαιρετικά υψηλές τιμές ενέργειας», όπως σημειώνει άλλωστε και η έκθεση Ντράγκι, ενώ δεσμεύθηκε ότι η μείωσή τους θα αποτελέσει «ξεκάθαρο στόχο της νέας Κομισιόν».

Για την πρόεδρο της Κομισιόν, εξάλλου, «υπάρχει ένα μείγμα μέτρων που μπορούν να ληφθούν», όπως η συνέχιση της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας, η περαιτέρω απεξάρτηση, δηλαδή, της Ε.Ε. από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, καθώς επίσης και οι μαζικές επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σημαντικό ρόλο θα παίξουν και η εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και η σχετική αποδοτικότητα των αγορών. «Καθετί που εισάγουμε εξαρτάται από την παγκόσμια αγορά», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, εξασφάλιση και εξοικονόμηση ενέργειας θα αποφέρουν μεγαλύτερη αυτονομία για την Ε.Ε. και διασφάλιση, χωρίς αμφιβολία, χαμηλότερων τιμών ενέργειας, αποφάνθηκε η πρόεδρος της Κομισιόν. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT