Υπόθεση Πελικό: Μία «συγγνώμη» στη δίκη – σύμβολο κατά της σεξουαλικής βίας

Υπόθεση Πελικό: Μία «συγγνώμη» στη δίκη – σύμβολο κατά της σεξουαλικής βίας

Ο Λιονέλ Ροντρίγκεζ είναι ένας από τους λίγους κατηγορούμενους - συνολικά ξεπερνούν τους 50 - που έχουν παραδεχθεί ότι βίασαν τη Ζιζέλ Πελικό

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας από τους συνολικά περισσότερους από 50 άνδρες που κατηγορούνται για τον βιασμό της Ζιζέλ Πελικό στην υπόθεση μαζικού βιασμού που έχει συγκλονίσει τη Γαλλία και ολόκληρο τον κόσμο, της είπε την Πέμπτη στο δικαστήριο ότι λυπάται για ό,τι έκανε.

Ο Λιονέλ Ροντρίγκεζ είναι από τους λίγους κατηγορουμένους στη δίκη που έχουν παραδεχθεί ότι βίασαν την Πελικό. Δεκάδες άγνωστοι την κακοποιούσαν επί σχεδόν μία δεκαετία, τη στιγμή που εκείνη είχε χαμένες τις αισθήσεις της από φάρμακα που της έδινε ο σύζυγός της Ντομινίκ χωρίς η ίδια να το γνωρίζει.

Ο Ντομινίκ Πελικό, που έβρισκε τους αγνώστους από αναζητήσεις στο διαδίκτυο και τους προσκαλούσε στο σπίτι για να βιάσουν τη σύζυγό του, παραδέχτηκε τα εγκλήματά του στο δικαστήριο τη Δευτέρα, λέγοντας: «Είμαι βιαστής, όπως και οι άλλοι (κατηγορούμενοι) σε αυτό το δωμάτιο».

Ο 44χρονος Ροντρίγκεζ, πατέρας τριών παιδιών, δήλωσε την Πέμπτη, μιλώντας στην 72χρονη Ζιζέλ Πελικό: «Λυπάμαι, μπορώ μόνο να φανταστώ τον εφιάλτη που έχετε ζήσει… και είμαι μέρος αυτού του εφιάλτη. Ξέρω ότι η συγγνώμη μου δεν θα αλλάξει αυτό που συνέβη, αλλά ήθελα να σας το πω αυτό».

Δίκη – σύμβολο κατά της σεξουαλικής βίας

Υπόθεση Πελικό: Μία «συγγνώμη» στη δίκη – σύμβολο κατά της σεξουαλικής βίας-1
 REUTERS/Abdul Saboor

Η υπόθεση έχει προκαλέσει διαδηλώσεις αλληλεγγύης στη Ζιζέλ Πελικό σε ολόκληρη τη Γαλλία. Η ίδια ζήτησε η δίκη να μην διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, ώστε να χυθεί φως στα σεξουαλικά εγκλήματα.

Το γεγονός ότι δεκάδες φαινομενικά συνηθισμένοι άνδρες, ηλικίας σήμερα από 26 έως 74 ετών και από όλα τα κοινωνικά στρώματα, μπόρεσαν να βιάσουν μία γυναίκα ενώ εκείνη δεν είχε τις αισθήσεις της έχει προκαλέσει σοκ παγκόσμια και έχει μετατρέψει τη δίκη σε σύμβολο κατά της σεξουαλικής βίας.

«Εκανα ό,τι μου είπε ο σύζυγος»

Ο Ροντρίγκεζ παραδέχθηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας ότι είχε βιάσει τη Ζιζέλ Πελικό. Σήμερα επανέλαβε στο δικαστήριο ότι δεν είχε σκοπό να τη βιάσει αλλά ότι πλέον συνειδητοποιεί πως αυτό ακριβώς είχε κάνει.

«Αν ήξερα ότι δεν θα είχε επίγνωση (του τι θα συνέβαινε) δεν θα είχα πάει», ανέφερε. «Θα έπρεπε να είχα ελέγξει ότι ήταν εντάξει με αυτό. Δεν της μίλησα, οπότε δεν μπόρεσα να πάρω τη συγκατάθεσή της. Αισθάνομαι ένοχος για αυτό που έκανα».

«Δεν είπα ποτέ στον εαυτό μου: Θα βιάσω αυτή τη γυναίκα», ανέφερε. Αλλά «είμαι ένοχος για βιασμό», παραδέχθηκε, προσθέτοντας ότι έπρεπε να είχε φύγει όταν είδε πως ήταν αναίσθητη και τόνισε ότι ήταν δειλία εκ μέρους του να μην πει τίποτα.

Ο Ροντρίγκεζ προσπάθησε επίσης να μεταθέσει μέρος της ευθύνης στον Ντομινίκ Πελικό, λέγοντας στο δικαστήριο ότι είχε κάνει ό,τι του ζήτησε ο σύζυγος.

Με πληροφορίες από Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT