New York Times: Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν… θρίλερ – Iσόπαλοι Χάρις και Τραμπ
new-york-times-οι-δημοσκοπήσεις-προβλέπουν-θρί-563228383

New York Times: Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν… θρίλερ – Iσόπαλοι Χάρις και Τραμπ

Η Κάμαλα Χάρις έχει προβάδισμα έναντι του Ντόναλντ Τραμπ στην πολιτεία της Πενσιλβάνια, αλλά νέες έρευνες διαπίστωσαν ότι η κούρσα παραμένει αμφίρροπη σε εθνικό επίπεδο

Newsroom
Ακούστε το άρθρο

Η Κάμαλα Χάρις κέρδισε τις εντυπώσεις στο ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με νέα σειρά δημοσκοπήσεων από τους New York Times, την Philadelphia Inquirer και το Siena College, αλλά δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να αποκτήσει αποφασιστικό πλεονέκτημα στην προεκλογική μάχη.

Οπως σημειώνουν οι ΝΥΤ, η κούρσα μοιάζει αδιέξοδη σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο, στην κρίσιμη πολιτεία της Πενσιλβάνια, η κ. Χάρις έχει μικρό προβάδισμα τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων που παραμένει αμετάβλητο από τις αρχές Αυγούστου.

Εχει επανασυσπειρώσει μεγάλο μέρος του βασικού συνασπισμού των Δημοκρατικών στην πολιτεία, κερδίζοντας την υποστήριξη των μαύρων ψηφοφόρων, των νεότερων ψηφοφόρων και των γυναικών.

Η Χάρις έλαβε πολύ καλύτερες κριτικές για την απόδοσή της στο ντιμπέιτ την περασμένη εβδομάδα από ό,τι ο Τραμπ, με το 67% των πιθανών ψηφοφόρων των ΗΠΑ να λένε ότι τα πήγε καλά σε σύγκριση με το 40% για τον πρώην πρόεδρο.

Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων σε κάθε φυλετική ομάδα, ηλικιακή κατηγορία και μορφωτικό επίπεδο –ακόμη και οι λευκοί ψηφοφόροι χωρίς πτυχίο πανεπιστημίου, οι οποίοι είναι συνήθως η πιο πιστή δημογραφική ομάδα του πρώην προέδρου– της έδωσαν θετική αξιολόγηση.

Αλλά ακόμη και αυτό δεν ήταν αρκετό για να αλλάξει σημαντικά τη ροή των πραγμάτων στην εκλογική κούρσα.

Σε εθνικό επίπεδο, ο κ. Τραμπ και η κ. Χάρις βρίσκονται στο 47%.

Στην Πενσιλβάνια, η κ. Χάρις προηγείται με 50% έναντι 46%.

Οι δημοσκοπήσεις διεξήχθησαν σχεδόν εξ ολοκλήρου πριν από τη δεύτερη απόπειρα δολοφονίας του κ. Τραμπ την περασμένη Κυριακή.

Το πρώτο ντιμπέιτ, μεταξύ του κ. Τραμπ και του προέδρου Μπάιντεν τον Ιούνιο, ανέτρεψε την κούρσα, με τους Δημοκρατικούς να χάνουν τόσο πολύ την πίστη τους στην ικανότητα του κ. Μπάιντεν να κάνει προεκλογική εκστρατεία και να υπηρετήσει μια δεύτερη θητεία, ώστε το κόμμα άλλαξε υποψήφιο.

Οι νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν πόσο γρήγορα οι Δημοκρατικοί συσπειρώθηκαν πίσω από την κ. Χάρις και εξάλειψαν αυτό που κάποτε φαινόταν να είναι ένα τρομακτικό χάσμα ενθουσιασμού.

Η κ. Χάρις εξακολουθεί να έχει ορισμένα κρίσιμα τρωτά σημεία ενόψει της κάλπης, κυρίως το γεγονός ότι πολύ περισσότεροι ψηφοφόροι τη θεωρούν υπερβολικά φιλελεύθερη από ό,τι θεωρούν τον κ. Τραμπ υπερβολικά συντηρητικό.

New York Times: Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν… θρίλερ – Iσόπαλοι Χάρις και Τραμπ-1Το ποσοστό των ψηφοφόρων που δήλωσαν ότι ήθελαν ακόμη να μάθουν περισσότερα για την κ. Χάρις ήταν σχεδόν το ίδιο, τόσο πριν όσο και μετά το ντιμπέιτ, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να έχασε την ευκαιρία να αντιμετωπίσει τις αμφιβολίες ή να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες στο κοινό.

Οι ανησυχίες για την κατάσταση της οικονομίας παραμένουν ευρέως διαδεδομένες.

Στην Πενσιλβάνια, το 77% των πιθανών ψηφοφόρων δήλωσε ότι η οικονομία είναι κακή ή μέτρια, ενώ μόνο το 22% τη χαρακτήρισε εξαιρετική ή καλή.

Αυτή η αρνητική άποψη ίσχυε ακόμη και σε περιοχές-κλειδιά των Δημοκρατικών, συμπεριλαμβανομένης της Φιλαδέλφειας και των γύρω προαστίων.

Ο κ. Τραμπ έχει τις δικές του προκλήσεις, όπως μεταξύ των λευκών ψηφοφόρων με πανεπιστημιακή μόρφωση που κατοικούν σε αυτά τα προάστια. Η υποστήριξή του μεταξύ αυτής της ομάδας έχει πέσει στο 36% τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στην Πενσιλβάνια.

Το 2020, κέρδισε το 42% αυτής της ομάδας, σύμφωνα με ανάλυση του Pew Research Center.

Το γεγονός ότι η κ. Χάρις ήταν ισχυρότερη στην Πενσιλβάνια από ό,τι σε εθνικό επίπεδο προκαλεί έκπληξη. Είναι από τις πιο αμφιλεγόμενες πολιτείες από το 2016 και γενικά τείνει περισσότερο προς τους Ρεπουμπλικανούς από ό,τι το έθνος συνολικά.

Το 2024, όμως, οι Δημοκρατικοί –πρώτα με τον κ. Μπάιντεν και τώρα με την κ. Χάρις– έδειξαν σχετική δύναμη με τους λευκούς ψηφοφόρους και το εκλογικό σώμα της Πενσιλβάνια είναι πιο λευκό από το σύνολο του έθνους.

Η κ. Χάρις κέρδιζε το 46% των λευκών ψηφοφόρων στην Πενσιλβάνια στη νέα σειρά δημοσκοπήσεων.

Το 2020, ο κ. Μπάιντεν κέρδισε το 43% των λευκών ψηφοφόρων σε εθνικό επίπεδο ενώ η Χίλαρι Κλίντον έλαβε μόλις 39% υποστήριξη από την ομάδα αυτή το 2016.

Οι νέες δημοσκοπήσεις είναι σύμφωνες με άλλες έρευνες, οι οποίες δείχνουν ότι το ποσοστό εύνοιας της κ. Χάρις αυξάνεται στην πολιτεία.

Μόνο το 42% των ψηφοφόρων την είχαν αξιολογήσει θετικά στην Πενσιλβάνια στις αρχές Ιουλίου ενώ τώρα το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 51%, μια αξιοσημείωτη βελτίωση.

Οι κάτοικοι της Πενσιλβάνια έχουν «βομβαρδιστεί» από έντονη διαφήμιση τόσο υπέρ όσο και κατά της Χάρις από την είσοδό της στην κούρσα στις 21 Ιουλίου.

Οι απόψεις για τον κ. Τραμπ έχουν επίσης βελτιωθεί, με το 47% να τον βλέπει θετικά σε εθνικό επίπεδο. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από ό,τι νωρίτερα φέτος, ακόμη και όταν προηγούνταν του κ. Μπάιντεν.

Παρόμοιο ποσοστό –48%– είχε θετική άποψη για τη Χάρις σε εθνικό επίπεδο.

Το ντιμπέιτ παρακολούθησαν ζωντανά περισσότεροι από 67 εκατομμύρια Αμερικανοί, γεγονός που το καθιστά την πιο δημοφιλή μετάδοση της χρονιάς εκτός του Super Bowl.

Η κ. Χάρις τα πήγε καλύτερα μεταξύ του 80% των ψηφοφόρων που δήλωσαν ότι είτε παρακολούθησαν εκείνη τη νύχτα είτε είδαν αποσπάσματα μετά, κερδίζοντας μεταξύ αυτών των ψηφοφόρων.

New York Times: Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν… θρίλερ – Iσόπαλοι Χάρις και Τραμπ-2

Πηγή: ΝΥΤ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT