Ο Τραμπ λέει ότι «πιθανόν» θα συναντηθεί με τον Ζελένσκι την επόμενη εβδομάδα

Ο Τραμπ λέει ότι «πιθανόν» θα συναντηθεί με τον Ζελένσκι την επόμενη εβδομάδα

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «πιθανόν» θα δει τον Ουκρανό ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες την επόμενη εβδομάδα.

Ο Ζελένσκι θα συμμετάσχει στην 79η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα. Αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία την Τετάρτη και, κάποια στιγμή, να παρουσιάσει το «σχέδιο νίκης» για την Ουκρανία.

Ενώ ο Τραμπ έχει επανειλημμένα αποφύγει να πει ξεκάθαρα ότι θέλει «η Ουκρανία να νικήσει τη Ρωσία», οι Αμερικανοί Δημοκρατικοί –συμπεριλαμβανομένων του προέδρου Τζο Μπάιντεν και της υποψήφιας για την προεδρία Κάμαλα Χάρις– έχουν υποστηρίξει σθεναρά το Κίεβο με στρατιωτική βοήθεια για να αποκρούσει την επιθετικότητα της Μόσχας.

Οι δημοσκοπήσεις στις πολιτείες που δίνουν τη μάχη για τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου δείχνουν μια κούρσα στην κόψη του ξυραφιού μεταξύ του Τραμπ και της Χάρις, και μια κυβέρνηση των Ρεπουμπλικανών υπό την ηγεσία του Τραμπ θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει ή ακόμη και να τερματίσει την αμερικανική υποστήριξη προς την Ουκρανία. Το γεγονός αυτό θα σηματοδοτούσε μια τεράστια αλλαγή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και θα άφηνε το Κίεβο χωρίς τον πιο σημαντικό υποστηρικτή του.

Τραμπ και Ζελένσκι μίλησαν τηλεφωνικά τον Ιούλιο, αλλά η συνάντηση μεταξύ των δύο θα σηματοδοτούσε την πρώτη τους προσωπική αλληλεπίδραση από τότε που ο Τραμπ αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2021.

Τον Ιούλιο του 2019, ένα άλλο τηλεφώνημα μεταξύ των δύο οδήγησε στην πρώτη παραπομπή του Τραμπ, αφού πίεσε τον Ζελένσκι να ερευνήσει τον τότε υποψήφιο των Δημοκρατικών για την προεδρία Τζο Μπάιντεν και τον γιο του Χάντερ

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης με τον Ελον Μασκ στο X τον Αύγουστο, ο Τραμπ χαρακτήρισε τον Ζελένσκι «πολύ έντιμο» και είπε: «Δεν υπάρχει κανείς που να αισθάνεται χειρότερα για την κατάσταση στην Ουκρανία από εμένα».

Ο Ζελένσκι αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τη Χάρις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του.

Πηγή: Politico

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT