Γεωργία: Διεμφυλικό μοντέλο δολοφονήθηκε αφότου πέρασε νόμος ενάντια στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα

Γεωργία: Διεμφυλικό μοντέλο δολοφονήθηκε αφότου πέρασε νόμος ενάντια στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα

Μετά τον θάνατο της Κεσάρια Αμπραμίντζε, οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν το κυβερνών κόμμα και τους συμμάχους του για εκστρατεία εναντίον των μειονοτήτων.

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κεσάρια Αμπραμίντζε, πολύ γνωστό διεμφυλικό μοντέλο από τη Γεωργία, δολοφονήθηκε την Τετάρτη, μία μόλις ημέρα αφότου το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε νόμο που επιβάλλει σαρωτικούς περιορισμούς στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η 37χρονη Κεσάρια Αμπραμίντζε δολοφονήθηκε με μαχαίρι στο διαμέρισμά της στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, Τιφλίδα.

Τα ΜΜΕ της Γεωργίας μεταδίδουν ότι έχει συλληφθεί ένας άνδρας ως ύποπτος για το έγκλημα.

Η Κεσάρια Αμπραμίντζε ήταν μία από τα πρώτα άτομα που δήλωσαν ανοιχτά την ταυτότητά τους.

Ο νόμος «Για την προστασία των οικογενειακών αξιών και την προστασία των ανηλίκων», που πέρασε η κυβέρνηση του κυβερνώντος κόμματος «Γεωργιανό Ονειρο», επιτρέπει να τίθενται εκτός νόμου όλες οι εκδηλώσεις Pride της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και να επιβάλλονται περιορισμοί και λογοκρισία σε βιβλία και ταινίες. Επίσης, απαγορεύει τους γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και τις θεραπείες αλλαγής φύλου.

Η Γεωργία έχει υποβάλει αίτημα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση από το 2022 και αυτός ο νόμος μπορεί να γίνει εμπόδιο για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Το κίνητρο της δολοφονίας της Κεσάρια Αμπραμίντζε παραμένει προς το παρόν αδιευκρίνιστο, ωστόσο η γεωργιανή κοινωνία των πολιτών την απέδωσε στην εκστρατεία της κυβέρνησης της χώρας ενάντια στις μειονότητες. Από την εκλογή του κόμματος «Γεωργιανό Ονειρο» στην εξουσία έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις και τα περιστατικά βίας εναντίον ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Το 2023, εκατοντάδες άνθρωποι που αντιτίθενται στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων εισέβαλαν σε φεστιβάλ της κοινότητας στην Τιφλίδα, με αποτέλεσμα αυτό να ακυρωθεί. Και φέτος, δεκάδες χιλιάδες συμμετείχαν σε πορεία υπό την αιγίδα του κυβερνώντος κόμματος και της εκκλησίας στο κέντρο της Τιφλίδας «υπέρ της προστασίας των οικογενειακών αξιών».

Η οργάνωση προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων Κοινωνικό Κέντρο Δικαιοσύνης επισημαίνει ότι «υπάρχει άμεσος συσχετισμός ανάμεσα στη χρήση ρητορικής μίσους στην πολιτική ζωή και στα εγκλήματα μίσους. Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, η κυβέρνηση του Γεωργιανού Ονείρου χρησιμοποιεί ομοφοβικό και τρανσφοβικό λεξιλόγιο, το οποίο καλλιεργείται και αναπαράγεται στα μέσα ενημέρωσης».

Πηγή: The Guardian

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT