Η Χεζμπολάχ υπόσχεται «τιμωρία» στο Ισραήλ – Βομβαρδισμοί στον νότο του Λιβάνου

Η Χεζμπολάχ υπόσχεται «τιμωρία» στο Ισραήλ – Βομβαρδισμοί στον νότο του Λιβάνου

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα καταγγέλλει τις επιθέσεις - Ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο την Πέμπτη - Απειλές από το Ιράν - Κινήσεις για αποκλιμάκωση από Γαλλία και ΗΠΑ

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκάδες αεροπορικά πλήγματα πραγματοποίησε το Ισραήλ το βράδυ της Πέμπτης στον νότιο Λίβανο. Σύμφωνα με τρεις πηγές ασφαλείας που επικαλείται το Reuters, οι βομβαρδισμοί είναι από τους πιο έντονους από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο του 2023.

Νωρίτερα, σε μια ομιλία που μεταδόθηκε την ώρα που ο ήχος των ισραηλινών μαχητικών συγκλόνιζε τη Βηρυτό, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ανέφερε ότι οι θανατηφόρες ισραηλινές επιθέσεις παγιδεύοντας με εκρηκτικά ασυρμάτους και βομβητές της οργάνωσης ξεπέρασαν όλες τις κόκκινες γραμμές.

Ο Λίβανος και η Χεζμπολάχ έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ για τις επιθέσεις στον εξοπλισμό της Χεζμπολάχ που προκάλεσε τον θάνατο σε 37 ανθρώπους ενώ περίπου 3.000 τραυματίστηκαν, κατακλύζοντας τα λιβανέζικα νοσοκομεία.

Το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει άμεσα τις επιθέσεις, οι οποίες, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας, πιθανότατα πραγματοποιήθηκαν από τη Μοσάντ, η οποία έχει μακρά ιστορία στην πραγματοποίηση εξελιγμένων επιθέσεων σε ξένο έδαφος.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχουμε υποστεί ένα μεγάλο πλήγμα ασφαλείας και στρατιωτικό πλήγμα που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της αντίστασης και δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του Λιβάνου», δήλωσε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα από άγνωστη τοποθεσία. «Αυτός ο τύπος δολοφονίας, στοχοποίησης και εγκλήματος, μπορεί να είναι πρωτοφανής στον κόσμο», είπε, εμφανιζόμενος μπροστά σε ένα κόκκινο φόντο με το συνηθισμένο μαύρο τουρμπάνι του.

Οι επιθέσεις «ξεπέρασαν όλες τις κόκκινες γραμμές», είπε και πρόσθεσε: «Ο εχθρός ξεπέρασε κάθε έλεγχο, νόμο και ηθική. Οι επιθέσεις θα μπορούσαν να θεωρηθούν εγκλήματα πολέμου ή κήρυξη πολέμου».

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι τα ανώτερα στελέχη της λιβανέζικης ένοπλης οργάνωσης δεν φέρουν τα μοντέλα των βομβητών που εξερράγησαν, ενώ ορκίστηκε πως οι επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο θα συνεχιστούν μέχρι να ολοκληρωθεί ο ισραηλινός πόλεμος στη Γάζα.


Λεπτό προς λεπτό κάλυψη των γεγονότων από την «Κ»


Η Χεζμπολάχ ανέφερε ότι οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίστηκαν στη συνοριακή περιοχή το απόγευμα. Οι IDF έκαναν λόγο για 2 νεκρούς Ισραηλινούς στρατιώτες.

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τη στρατιωτική δράση κατά της Χεζμπολάχ. «Στη νέα φάση του πολέμου υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες αλλά και σημαντικοί κίνδυνοι. Η Χεζμπολάχ αισθάνεται ότι διώκεται και η αλληλουχία των στρατιωτικών ενεργειών θα συνεχιστεί». Και πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την ασφαλή επιστροφή των βόρειων κοινοτήτων του Ισραήλ στα σπίτια τους. Οσο περνάει ο καιρός, η Χεζμπολάχ θα πληρώνει όλο και μεγαλύτερο τίμημα».

Η Χεζμπολάχ υπόσχεται «τιμωρία» στο Ισραήλ – Βομβαρδισμοί στον νότο του Λιβάνου-1

Απειλές από Ιράν

Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο Χοσεΐν Σαλαμί, ο ανώτατος διοικητής του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, ενημέρωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα ότι το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει «μια συντριπτική απάντηση από τον “άξονα της αντίστασης”».

Ο «άξονας της αντίστασης» αφορά σε ένοπλες ομάδες που έχουν συμμαχήσει με το Ιράν στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, των Χούθι της Υεμένης και των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης του Ιράκ.

«Τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες είναι αναμφίβολα το αποτέλεσμα της απελπισίας και των διαδοχικών αποτυχιών του σιωνιστικού καθεστώτος (Ισραήλ). Αυτό θα συναντήσει σύντομα μια συντριπτική απάντηση από τον άξονα της αντίστασης και θα γίνουμε μάρτυρες της καταστροφής αυτού του αιμοδιψούς και εγκληματικού καθεστώτος», ανέφερε ο Σαλαμί στο μήνυμά του προς τον Νασράλα.

Η Χεζμπολάχ υπόσχεται «τιμωρία» στο Ισραήλ – Βομβαρδισμοί στον νότο του Λιβάνου-2

Αυτοσυγκράτηση ζητούν ΗΠΑ – Γαλλία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πραγματοποίησε τηλεφωνική επικοινωνία με κορυφαίους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες του Λιβάνου, καθώς και ξεχωριστή επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, καλώντας τον σε αυτοσυγκράτηση μετά το κύμα εκρήξεων βομβητών και ραδιοφωνικών συσκευών.

Ο Μακρόν ζήτησε από τους ηγέτες του Λιβάνου να διαβιβάσουν μηνύματα στις τοπικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ, για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση, ανακοίνωσε το Ελιζέ, εν μέσω φόβων για έναν ευρύτερο πόλεμο.

«Γαλλία και ΗΠΑ είναι ενωμένες στην έκκληση για αυτοσυγκράτηση όσον αφορά στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα στον Λίβανο», τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν. «Δεν θέλουμε να δούμε κλιμάκωση των ενεργειών από κανένα μέρος, ώστε να μη γίνει ακόμα πιο δύσκολη μία κατάπαυση του πυρός», είπε και υπογράμμισε ότι «αυτή παραμένει δυνατή και αναγκαία».

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του την επόμενη εβδομάδα στο Ισραήλ εν μέσω της κλιμάκωσης στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, ανέφερε την Πέμπτη το Axios, επικαλούμενο δύο ανώνυμους Ισραηλινούς αξιωματούχους που έχουν ενημερωθεί για το θέμα.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου προέτρεψε τους Βρετανούς υπηκόους που βρίσκονται στον Λίβανο να εγκαταλείψουν τη χώρα «όσο παραμένουν οι εμπορικές επιλογές».

Σε ανάρτησή του στο X, ο Ντέιβιντ Λάμι έγραψε: «Το μήνυμά μου προς τους Βρετανούς υπηκόους στον Λίβανο είναι να φύγουν όσο παραμένουν οι εμπορικές επιλογές. Οι εντάσεις είναι υψηλές και η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί γρήγορα».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT