Γαλλία: Ο Μισέλ Μπαρνιέ παρουσίασε στον Μακρόν την κυβέρνησή του

Γαλλία: Ο Μισέλ Μπαρνιέ παρουσίασε στον Μακρόν την κυβέρνησή του

Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, υποψήφιοι υπουργοί είναι πολλά στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, καθώς και κεντρώων και συντηρητικών κομμάτων. Την 1η Οκτωβρίου οι προγραμματικές δηλώσεις.

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πρόσωπα που προτείνει για τις θέσεις των υπουργών του παρουσίασε στον Εμανουέλ Μακρόν ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μισέλ Μπαρνιέ. Σύμφωνα με το γραφείο του Μπαρνιέ, πρόκειται για «μια κυβέρνηση έτοιμη να τεθεί στην υπηρεσία των Γάλλων».

Κατά τη συνάντηση που είχε με αρχηγούς πολιτικών δυνάμεων και κοινοβουλευτικών ομάδων, ο Μισέλ Μπαρνιέ περιέγραψε τις προτεραιότητές του: «Βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Γάλλων και της λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών, ιδιαίτερα των σχολείων και της Υγείας». Επίσης υποσχέθηκε ότι «θα εγγυηθεί την ασφάλεια, θα ελέγξει τη μετανάστευση και θα προωθήσει την ενσωμάτωση. Επιπλέον να δωθούν κίνητρα για τις επιχειρήσεις και τους αγρότες και να ενισχυθεί η ελκυστικότητα της Γαλλίας ως υποδοχέας επενδύσεων. Τέλος, να υπάρξει έλεγχος των δημοσίων οικονομικών και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος».

Την τελική απόφαση για τον διορισμό τους θα λάβει ο Γάλλος πρόεδρος, που συνταγματικά έχει την αρμοδιότητα να απορρίψει κάποια πρόσωπα, αν διαφωνεί με την επιλογή τους. Το σύνολο της νέας γαλλικής κυβέρνησης θα παρουσιαστεί επισήμως «πριν από την Κυριακή», σύμφωνα με το γραφείο του Μισέλ Μπαρνιέ. 

Γαλλικά ΜΜΕ, που επικαλούνται τον πρώην πρωθυπουργό, Γκαμπριέλ Ατάλ, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση Μπαρνιέ θα αποτελείται από 16 υπουργούς και 22 υφυπουργούς, που θα προέρχονται από κεντρώα και συντηρητικά κόμματα. Πολλά από τα πρόσωπα της κυβέρνησης ανήκουν στους Ρεπουμπλικάνους. 

Η εφημερίδα Le Figaro αναφέρει μεταξύ των προσώπων που προτάθηκαν είναι οι εξής: υποψήφιος υπουργός Εξωτερικών ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό, ενώ για το υπουργείο Αμυνας ο Μισέλ Μπαρνιέ επέλεξε να διατηρήσει τον Σεμπαστιάν Λεκορνί.

Επίσης, για υπουργός Εσωτερικών επιλέχθηκε ο Μπρουνό Ρεταγιό, Γεωργίας η Ανί Ζενεβάρ, Υπερπόντιων Εδαφών ο Φρανσουά-Νοέλ Μπιφέ, Ανώτατης Εκπαίδευσης ο Πατρίκ Ετζέλ, υπουργός αναπληρωτής για την Οικογένεια ο Λοράνς Γκαρνιέ, υπουργός αναπληρωτής Αμυνας, αρμόδιος για θέματα βετεράνων ο Ζαν Λουί Τιεριό, υφυπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Τουρισμού η Σοφί Πριμά.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ θα κάνει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του την 1η Οκτωβρίου στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Πηγή: Le Figaro, Le Monde

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT