Μεγάλο το «αποτύπωμα» των SUV: Εκπέμπουν περίπου 20% περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα

Μεγάλο το «αποτύπωμα» των SUV: Εκπέμπουν περίπου 20% περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα

Παγκοσμίως, ένα στα τέσσερα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν είναι τύπου SUV. Δεδομένου ότι ζυγίζουν 200-300 kg περισσότερο από ένα αυτοκίνητο μεσαίου μεγέθους, εκπέμπουν περίπου 20% περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα.

Eρευνα – Ανάλυση: καθ. Γιάννης Μανιάτης
Με τη συνεργασία των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών: Ι. Βούλγαρη , Α. Μανώλη, Α. Παζιώνης

Παγκοσμίως, ένα στα τέσσερα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν είναι τύπου SUV. Δεδομένου ότι ζυγίζουν 200-300 kg περισσότερο από ένα αυτοκίνητο μεσαίου μεγέθους, εκπέμπουν περίπου 20% περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα. Κατά τη διάρκεια του 2022 και του 2023, πάνω από το 1/4 της συνολικής ετήσιας αύξησης στη ζήτηση πετρελαίου σχετιζόταν άμεσα με τα SUVs. Είναι τόσο μεγάλοι ρυπαντές, που αν ήταν χώρα, θα ήταν η πέμπτη μεγαλύτερη σε ρύπους υπερβαίνοντας χώρες όπως η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Κορέα και ο Καναδάς.

Στο «κενό» οι προσπάθειες για τον άνθρακα

Παρά τις προσπάθειες για μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων και ιδιαίτερα του άνθρακα, δυστυχώς, για το 2023, η παγκόσμια κατανάλωση άνθρακα ξεπέρασε τα 164 exajoules για πρώτη φορά (+1,6% σε σύγκριση με το 2022). Η Κίνα είναι μακράν ο μεγαλύτερος καταναλωτής (56% της παγκόσμιας κατανάλωσης – 91,94 exajoules). Ακολουθεί η Ινδία, που την ίδια χρονιά, ξεπέρασε το άθροισμα της κατανάλωσης Ευρώπης και Β. Αμερικής (συνολικά 21,98 EJ). Ευρώπη και Β. Αμερική ακολουθούν πτωτική πορεία στην κατανάλωση άνθρακα (9 EJ – χαμηλότερο επίπεδο από το 1965).

Μεγάλο το «αποτύπωμα» των SUV: Εκπέμπουν περίπου 20% περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα-1
comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT