Το Ισραήλ και η «κόντρα» με τον ΟΗΕ

Μέλη της Χαμάς «κρύβονται» στην ανθρωπιστική οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών; Αρνείται τις κατηγορίες η UNRWA, επιμένει το Τελ Αβίβ. Το χρονικό της αντιπαράθεσης.

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι οι βομβαρδισμοί στόχων στη Γάζα είναι μέρος στρατιωτικού σχεδίου με επιχειρήσεις ακριβείας. Ομως συχνά καταγράφονται απώλειες σε άμαχο πληθυσμό. Από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι τα θύματα που ανήκουν στις τάξεις της UNRWΑ, της Υπηρεσίας Αρωγής και Εργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή.

Πρόσφατα, αεροπορική επίθεση του ισραηλινού στρατού σε σχολική εγκατάσταση στη Γάζα οδήγησε στον θάνατο 6 εργαζομένων της ανθρωπιστικής οργάνωσης του ΟΗΕ, προκαλώντας την ηχηρή αντίδραση του οργανισμού. «Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι εντελώς απαράδεκτο. Ενα σχολείο που μετατράπηκε σε καταφύγιο για περίπου 12.000 ανθρώπους χτυπήθηκε σήμερα από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Εξι συνάδελφοί μας είναι μεταξύ των νεκρών. Αυτές οι δραματικές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου πρέπει να σταματήσουν τώρα», δήλωσε ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος έχει βρεθεί στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής από το Ισραήλ σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις· είχε δηλώσει ότι οι θηριωδίες της 7ης Οκτωβρίου ήταν «επιθέσεις που δεν συνέβησαν από το πουθενά» και θεωρείται ότι δεν ανέδειξε όσο θα περίμενε κανείς τη σεξουαλική κακοποίηση των Ισραηλινών θυμάτων από τους εξτρεμιστές της Χαμάς. Οι ισραηλινές αρχές δηλώνουν κατηγορηματικά ότι είχαν αδιαμφισβήτητες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το συγκεκριμένο σχολείο λειτουργούσε ως κέντρο διοίκησης της Χαμάς, υποστηρίζοντας ότι έλαβαν όσα μέτρα μπορούσαν για να περιορίσουν τις παράπλευρες απώλειες. Στις αιτιάσεις του Ισραήλ ανταπάντησε ο γενικός επίτροπος της UNRWA, Φιλίπε Λαζαρίνι. Σε μια συνέντευξη στην εκπομπή HARDtalk του BBC δήλωσε ότι τα 24ωρα που προηγήθηκαν της ισραηλινής επιδρομής, το σχολείο χρησιμοποιήθηκε για εμβολιασμό πολιομυελίτιδας. Σχολίασε ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση πριν από το αεροπορικό πλήγμα και υποστήριξε πως δεν έχει τρόπο να επαληθεύσει την κατηγορία του Ισραήλ ότι η Χαμάς χρησιμοποιούσε τη συγκεκριμένη εγκατάσταση. «Δεν έχω κάποια αντίστοιχη πληροφορία», ανέφερε, απαντώντας στην κατηγορία του Ισραήλ ότι τα μέλη της UNRWA που έχασαν τη ζωή τους δρούσαν για λογαριασμό της Χαμάς.

Συνολικά, περισσότεροι από 500 άνθρωποι φέρονται να έχουν χάσει τη ζωή τους σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στη Γάζα. Το Ισραήλ υποστηρίζει σταθερά ότι η Χαμάς παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο εκμεταλλεύεται υποδομές της UNRWA, οι οποίες φιλοξενούν αμάχους. Οι ισραηλινές αρχές έχουν στείλει μάλιστα επιστολή στην ανθρωπιστική οργάνωση του ΟΗΕ για 100 μέλη του προσωπικού της, με την κατηγορία ότι δουλεύουν για τη Χαμάς. «Τους είπα αμέσως ότι λαμβάνουμε σοβαρά την κατηγορία. Μπορείτε να μας βοηθήσετε να το εξετάσουμε; Και μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει κάποια απάντηση», ανέφερε ο Λαζαρίνι.

Το βέβαιο είναι ότι το Ισραήλ δεν βλέπει την UNRWA ως ουδέτερο παίκτη στη Γάζα. «Πίσω από τη στάση του Ισραήλ υπάρχει η επιθυμία να απογυμνωθούν οι Παλαιστίνιοι από το καθεστώς των προσφύγων και να υπονομευθεί η μελλοντική φιλοδοξία των Παλαιστινίων για αυτοδιάθεση», θεωρεί ο γενικός επίτροπος της ανθρωπιστικής οργάνωσης του ΟΗΕ, ο οποίος σαφώς δεν διστάζει να υπεισέλθει στον πυρήνα της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των εμπολέμων.

Η UNRWA κατηγορεί το Ισραήλ ότι δεν ενημερώνει πριν από κάθε επίθεση και πως η οργάνωση πληροφορείται μόνο από τα media τις κατηγορίες ότι η Χαμάς χρησιμοποιούσε τις εγκαταστάσεις της. Εξ ου και μιλάει για την ανάγκη ανεξάρτητης έρευνας, η οποία θα φωτίσει όλες τις πτυχές της αντιπαράθεσης με το Ισραήλ. Μια έρευνα πάντως έχει ήδη διενεργηθεί, με αντικείμενο την κατηγορία ότι 9 άτομα από το προσωπικό της UNRWA είχαν ρόλο στην επιχείρηση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου. «Η συγκεκριμένη έρευνα δεν ήταν όσο καταληκτική θα θέλαμε», σχολίασε ο Λαζαρίνι, ο οποίος πάντως απέλυσε τα συγκεκριμένα μέλη της οργάνωσης, σε μια κίνηση που έκρινε ότι ήταν σε προάσπιση του έργου της.

Σε άλλη έρευνα, με επικεφαλής την πρώην ΥΠΕΞ της Γαλλίας Κατρίν Κολονά, διαπιστώθηκε ότι η οργάνωση θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να διασφαλίσει την ουδετερότητα και τη διαφάνεια στη λειτουργία της. Μεταξύ άλλων, η έρευνα συνεπέρανε ότι ορισμένα εκπαιδευτικά συγγράμματα είχαν υποκειμενικό περιεχόμενο, το οποίο οδηγούσε σε «σοβαρή παραβίαση» της ουδετερότητας. «Και εγώ και ο γραμματέας έχουμε αγκαλιάσει τις συστάσεις της για να γίνουμε καλύτεροι στο σύνθετο περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργούμε», αναγνώρισε ο γενικός επίτροπος της ανθρωπιστικής οργάνωσης του ΟΗΕ.

Βασικός χορηγός της UNRWA είναι οι ΗΠΑ, οι οποίες προσφέρουν 450 εκατ. δολάρια ετησίως· η Ουάσιγκτον ανέστειλε προσωρινά τη χρηματοδότηση μετά τις καταγγελίες για εμπλοκή υπαλλήλων της οργάνωσης στη δράση της Χαμάς.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT