Φιλορωσικός δάκτυλος στις ΗΠΑ

Πρώην σύμβουλοι του Τραμπ, ανάμεσά τους και ο Τζορτζ Παπαδόπουλος, δημιούργησαν την ιστοσελίδα Intelligencer προωθώντας θεωρίες συνωμοσίας

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ιστοσελίδα με φιλορωσικό περιεχόμενο δημιούργησε ομάδα πρώην συμβούλων του Ντόναλντ Τραμπ, προωθώντας τακτικά μέσω αυτής διαψευσθείσες θεωρίες συνωμοσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, την εκλογική νοθεία και τα εμβόλια.

Ο πρώην πολιτικός σύμβουλος του Τραμπ, Τζορτζ Παπαδόπουλος, η σύζυγός του Σιμόνα Μαντζάντε και άλλοι έχουν αναλάβει διευθυντικό ρόλο στην ιστοσελίδα Intelligencer, η οποία τείνει να καταστεί σημαντική πηγή ενημέρωσης για την αμερικανική Ακροδεξιά.

Η δημοτικότητα της σελίδας ενισχύεται σταθερά, ενώ άρθρα της αναδημοσιεύουν ο συνωμοσιολόγος Αλεξ Τζόουνς και ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ, Ρότζερ Στόουν, σύμφωνα με άρθρο του Guardian.

Αδιαφάνεια

Η αδιαφανής ιδιοκτησιακή δομή της ιστοσελίδας καθιστά σχεδόν αδύνατο τον εντοπισμό των δωρητών της. Η ιστοσελίδα γεννήθηκε στην Αυστραλία σε μικρό ραδιοφωνικό σταθμό, γνωστό για τις φιλορωσικές θέσεις του, την άρνηση της κλιματικής αλλαγής και τις θεωρίες συνωμοσίας για την COVID-19. Η ιδιοκτησία του σταθμού στράφηκε το 2022 στον Αμερικανό δημοσιογράφο Τζορτζ Ελάιασον, ο οποίος είχε ζήσει στην Ουκρανία και θεωρούσε το Κίεβο υπεύθυνο για τον πόλεμο.

Παρότι η ιδιοκτησία του σταθμού απογοητεύθηκε γρήγορα από τον Ελάιασον, ο δημοσιογράφος συνέχισε να αναπτύσσει τη σελίδα, δημιουργώντας ακόμη και διοικητικό συμβούλιο με φιλικά προσκείμενα σε αυτόν μέλη. Το διασημότερο μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της ιστοσελίδας είναι ο Παπαδόπουλος, ο οποίος ομολόγησε την ενοχή του το 2018 για ψευδορκία.

Η Μαντζιάντε έχει δημοσιεύσει άρθρα στη σελίδα, επαναλαμβάνοντας ψευδείς θεωρίες συνωμοσίας για τον Τζο Μπάιντεν και την Ουκρανία.

«Η σελίδα είναι μία από τις πολλές φιλορωσικές, οι οποίες έβαλαν στο στόχαστρό τους τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές και στρατολόγησαν με αυτό τον σκοπό δίκτυο ακροδεξιών προσωπικοτήτων», λέει η Ολγκα Λάουτμαν, αναλυτής στο ινστιτούτο Center for European Policy Analysis.

Η Μαντζιάντε συμμετείχε στην παραγωγή ντοκιμαντέρ με θέμα την υπόθεση του φορητού υπολογιστή του Χάντερ Μπάιντεν, με τίτλο «Το λάπτοπ του Χάντερ: Ρέκβιεμ για την Ουκρανία».

Ο σκηνοθέτης Ιγκόρ Λοπατόνοκ έχει συνεργασθεί με τον Ολιβερ Στόουν σε παλαιότερα αντιουκρανικά ντοκιμαντέρ και επαινετικές ταινίες για δικτάτορες.

Ο Λοπατόνοκ και η σύζυγός του, Βέρα Τομίλοβα, μέλη και οι δύο του διοικητικού συμβουλίου της ιστοσελίδας, ίδρυσαν πρόσφατα στη Μόσχα εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών.

Η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ για τον Μπάιντεν, σε ξενοδοχείο της αλυσίδας Τραμπ στο Σικάγο, είχε ως χορηγό την οργάνωση Ενωση Ορθόδοξων Χριστιανών, στην οποία ανήκουν ο Παπαδόπουλος, η Μαντζιάντε και ο Λοπατόνοκ.

Μέλος του διοικητικού συμβουλίου είναι και η Ολγκα Ραβάσι, πρώην πρόεδρος του χρηματοδοτικού οχήματος SuperPAC «Σέρβοι για τον Τραμπ το 2020» και σημερινή επικεφαλής της Ενωσης Σέρβων Ψηφοφόρων του Τραμπ.

Αμεσες σχέσεις

Η ιστοσελίδα διαθέτει ακόμη πιο άμεσες σχέσεις με τη Ρωσία, πέρα από το φιλορωσικό περιεχόμενό της. Μέλος του διοικητικού συμβουλίου είναι επίσης η Αννα Σορόκα, σύμβουλος του Λεονίντ Πασέτσνικ, επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ.

Το 2020, η ερευνητική ιστοσελίδα Bellingcat αποκάλυψε ότι η Σορόκα είχε ανταλλάξει μεγάλο αριθμό emails με τον στρατηγό Αντρέι Ιλτσένκο, ανώτατο στέλεχος της στρατιωτικής αντικατασκοπείας της Ρωσίας. Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας αναπαράγεται πλέον τακτικά από παραρτήματα της ρωσικής προπαγάνδας στην Ευρώπη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT