Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έφτασε στο Κίεβο

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έφτασε στο Κίεβο

Είναι η όγδοη επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν στην ουκρανική πρωτεύουσα

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έφτασε στο Κίεβο για συζητήσεις σχετικά με τη συνέχιση της υποστήριξης της Ευρώπης προς την Ουκρανία στους τομείς της ενέργειας ενόψει του χειμώνα και της άμυνας απέναντι στη Ρωσία. Επίσης, επί τάπητος αναμένεται να τεθεί και η πρόοδος σχετικά με τα δάνεια της G7.

«Η 8η επίσκεψή μου στο Κίεβο έρχεται καθώς η χειμερινή περίοδος ξεκινά σύντομα και οι ανάγκες για θέρμανση θα αυξάνονται, ενώ η Ρωσία συνεχίζει να στοχεύει τις ενεργειακές υποδομές», ανέφερε η Φον ντερ Λάιεν στο X.

H Φον ντερ Λάιεν δήλωσε χθες ότι το ποσό των 160 εκατ. ευρώ από τα έσοδα των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα διατεθεί για την κάλυψη των επειγουσών ανθρωπιστικών αναγκών της Ουκρανίας για αυτόν τον χειμώνα.

Η Ρωσία μείωσε κατά περίπου 9 γιγαβάτ (GW) την ισχύ της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας, η οποία, όπως είπε η Φον ντερ Λάιεν, αντιστοιχεί «στο ισοδύναμο ισχύος των τριών χωρών της Βαλτικής».

Ανέφερε επίσης ότι η Ε.Ε. στοχεύει να αποκαταστήσει 2,5 GW και να αυξήσει τις εξαγωγές για την παροχή 2 GW ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία. Η Φον ντερ Λάιεν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και με άλλους αξιωματούχους.

Με πληροφορίες από Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT