Ε.Ε.: Δάνειο ύψους έως 35 δισ. ευρώ στην Ουκρανία

Ε.Ε.: Δάνειο ύψους έως 35 δισ. ευρώ στην Ουκρανία

Το δάνειο αποτελεί μέρος ευρύτερου σχεδίου των χωρών της G7 για άντληση κεφαλαίων από έσοδα προερχόμενα από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που δεσμεύτηκαν στο πλαίσιο κυρώσεων για την εισβολή στη γείτονά της

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα χορηγήσει δάνειο έως και 35 δισ. ευρώ στην Ουκρανία για να βοηθήσει τη χώρα η οποία βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το δάνειο, το οποίο ανακοινώθηκε ενώ η Φον ντερ Λάιεν πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Κίεβο, αποτελεί μέρος ευρύτερου σχεδίου των χωρών της G7 για άντληση κεφαλαίων από έσοδα προερχόμενα από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που δεσμεύτηκαν στο πλαίσιο κυρώσεων για την εισβολή στη γείτονά της.

«Η Ουκρανία χρειάζεται τη συνεχή υποστήριξη της Ε.Ε. λόγω των ανελέητων ρωσικών επιθέσεων», ανέφερε η Φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στο X.

Σημειώνεται ότι η ισχύς των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 9 γιγαβάτ (GW) λόγω των ρωσικών επιθέσεων.

Τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Η G7 πάγωσε ρωσικά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 300 δισ. δολ. αμέσως μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022.

Υποσχέθηκε να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια για να βοηθήσει το Κίεβο, ωστόσο πέρασαν μήνες συζητήσεων για το πώς ακριβώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ένας τέτοιος μηχανισμός.

Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. αποφάσισαν ότι το 90% των εσόδων θα πήγαινε σε ταμείο της Ε.Ε. για στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και το υπόλοιπο 10% σε στήριξη του Κιέβου με άλλους τρόπους.

Η Ουκρανία αναμένεται να λάβει την πρώτη δόση τον Ιούλιο, σύμφωνα με διπλωμάτες της Ε.Ε.

Με πληροφορίες από Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT