Βουλγαρία: Η εταιρεία στη Σόφια δεν συνδέεται με τις συσκευές της Χεζμπολάχ

Βουλγαρία: Η εταιρεία στη Σόφια δεν συνδέεται με τις συσκευές της Χεζμπολάχ

«Διαπιστώθηκε ότι κανένας εξοπλισμός επικοινωνίας που να αντιστοιχεί σε εκείνους που εξερράγησαν στις 17 Σεπτεμβρίου δεν εισήχθη, εξήχθη ή κατασκευάστηκε στη Βουλγαρία», ανέφερε η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας της χώρας

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι βουλγαρικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα Παρασκευή ότι εταιρεία με έδρα τη Σόφια δεν είχε σχέση με την παράδοση συσκευών επικοινωνίας στη Χεζμπολάχ του Λιβάνου οι οποίες εξερράγησαν, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

Εκατοντάδες βομβητές και άλλες συσκευές επικοινωνίας εξερράγησαν σε ολόκληρο τον Λίβανο την Τρίτη και την Τετάρτη, σκοτώνοντας τουλάχιστον 37 ανθρώπους, τραυματίζοντας άλλους σχεδόν 3.000 και προκαλώντας πανικό.

Η Χεζμπολάχ έχει κατηγορήσει το Ισραήλ για δολιοφθορά στις ηλεκτρονικές συσκευές της. Το Ισραήλ δεν έχει κάνει δημόσιο σχόλιο.

«Διαπιστώθηκε ότι κανένας εξοπλισμός επικοινωνίας που να αντιστοιχεί σε εκείνους που εξερράγησαν στις 17 Σεπτεμβρίου δεν εισήχθη, εξήχθη ή κατασκευάστηκε στη Βουλγαρία», ανέφερε η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (SANS).

Η SANS ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ξεκίνησε έρευνα αφότου ο ουγγρικός ιστότοπος Telex ανέφερε ότι η Norta Global –εταιρεία εγγεγραμμένη στη Σόφια από Νορβηγό– είχε εισαγάγει τις συσκευές και στη συνέχεια τις παρέδωσε στη Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, την Παρασκευή η SANS ανακοίνωσε ότι η εταιρεία και ο ιδιοκτήτης της «δεν είχαν πραγματοποιήσει συναλλαγές που να συνδέονται με την πώληση ή την αγορά των εμπορευμάτων», καθώς και ότι «υπάγονται στους νόμους για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας».

Εσοδα 650.000 ευρώ για συμβουλευτικές δραστηριότητες εκτός Ε.Ε.

Η Norta Global, η οποία ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2022, δήλωσε πέρυσι έσοδα 650.000 ευρώ για συμβουλευτικές δραστηριότητες εκτός Ε.Ε., αναφέρει το AFP.

Ανώτατοι αξιωματούχοι στην Ταϊβάν επέμειναν ότι οι συσκευές επικοινωνίας, που έφεραν το εμπορικό σήμα της τοπικής εταιρείας Gold Apollo, δεν προέρχονταν από εκεί.

Ο επικεφαλής της Gold Apollo έστρεψε το δάχτυλο στον συνεργάτη BAC Consulting με έδρα την Ουγγαρία, στον οποίο η Gold Apollo είχε επιτρέψει να χρησιμοποιήσει το εμπορικό σήμα της.

Με πληροφορίες από Reuters, Guardian

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT