Κομισιόν: Ξεπερνά τον «σκόπελο» της Ουγγαρίας και χορηγεί δάνειο 35 δισ. ευρώ στην Ουκρανία

Κομισιόν: Ξεπερνά τον «σκόπελο» της Ουγγαρίας και χορηγεί δάνειο 35 δισ. ευρώ στην Ουκρανία

«Η Ρωσία συνεχίζει να επιτίθεται σε αστικές δομές ενέργειας με ωμό και μοχθηρό τρόπο προσπαθώντας να βυθίσει τη χώρα σας στο σκοτάδι», ανέφερε από το Κίεβο η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη χορήγηση δανείου, ύψους έως και 35 δισ. ευρώ, προς την Ουκρανία προχωρά η Ευρωπαϊκή Ενωση, εν μέσω δύσκολης συγκυρίας στον πόλεμο με τη Ρωσία. Την ανακοίνωση έκανε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά την επίσκεψή της στο Κίεβο, δεσμευόμενη για «μέγιστη ευελιξία» σχετικά με τη δαπάνη αυτών των χρημάτων.

«Η Ρωσία συνεχίζει να επιτίθεται σε αστικές δομές ενέργειας με ωμό και μοχθηρό τρόπο προσπαθώντας να βυθίσει τη χώρα σας στο σκοτάδι» σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να προσθέσει ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι εδώ για να σας βοηθήσει σε αυτή την πρόκληση να κρατήσετε τα φώτα αναμμένα, να κρατήσετε τους ανθρώπους σας ζεστούς, καθώς ο χειμώνας είναι προ των πυλών και να διατηρήσετε την οικονομία σας, καθώς αγωνίζεστε για την επιβίωσή σας».

Το δάνειο αποτελεί μέρος ευρύτερου σχεδίου των χωρών της G7 για άντληση κεφαλαίων από έσοδα προερχόμενα από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, στο πλαίσιο κυρώσεων για την εισβολή στη γείτονά της, όπως είχε αποφασιστεί τον περασμένο Ιούνιο.

Η πρωταρχική ιδέα ήταν η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ να συμβάλουν με 20 δισ. δολάρια η καθεμία, ενώ Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιαπωνία θα παρέμεναν στις αρχικές τους δεσμεύσεις. Ωστόσο, η πρωτοβουλία «κόλλησε» στη διάρκεια των σχετικών τεχνικών διαβουλεύσεων μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ, χωρίς να διαφαίνεται σύντομη λύση στο κρίσιμο ζήτημα, αναφέρουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Καθώς οι κυρώσεις της Ε.Ε. για τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα πρέπει να ανανεώνονται κάθε εξάμηνο και με ομοφωνία, η Ουάσιγκτον ανησυχούσε ότι η Ουγγαρία –που διάκειται φιλικά έναντι της Μόσχας– θα μπορούσε να ασκήσει βέτο, «εκτροχιάζοντας» ολόκληρο το δάνειο και αφήνοντας τις δυτικές πρωτεύουσες να αναζητήσουν την αποπληρωμή του μέσω εθνικών προϋπολογισμών.

Η Κομισιόν είχε παρουσιάσει στα κράτη-μέλη τρεις επιλογές, ώστε να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα την πρόβλεψη σχετικά με τις κυρώσεις, μεταθέτοντας την ανανέωσή τους από 36 μήνες έως πέντε χρόνια. Την πρόταση απέρριψε η Βουδαπέστη, ζητώντας να λάβει τη σχετική απόφαση, μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, τον Νοέμβριο.

Για τον λόγο αυτό, η Κομισιόν επιτάχυνε τη διαδικασία αυξάνοντας τη συμμετοχή της στο εν λόγω δάνειο ύψους 35 δισ. ευρώ, ώστε να καθησυχάσει την Ουάσιγκτον. Η απόφαση θα ληφθεί με ειδική πλειοψηφία, επομένως δεν μπορεί η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπαν να την «μπλοκάρει», ενώ θα πρέπει να περάσει πλέον και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στην πράξη, η κίνηση αυτή σημαίνει ότι οι άλλοι «σύμμαχοι» της Ε.Ε. εντός της G7 θα πρέπει να αντλήσουν μόνο 10 δισ. έκαστος, ώστε να φτάσουν το ποσό των 45 δισ. ευρώ, για το οποίο έχουν δεσμευθεί τον περασμένο Ιούνιο.

Ενόψει της επίσκεψής της στο Κίεβο, η πρόεδρος της Κομισιόν είχε ανακοινώσει πακέτο βοήθειας ύψους 169 εκατ. ευρώ για τις στρατιωτικές της ανάγκες, ενώ 100 εκατ. ευρώ θα δοθούν από τα ρωσικά «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία για την επιδιόρθωση των βλαβών στις δομές ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT