Η Χεζμπολάχ «ψάχνεται» – Αναζητά προδότες, κατασκόπους, κενά ασφαλείας

Η Χεζμπολάχ «ψάχνεται» – Αναζητά προδότες, κατασκόπους, κενά ασφαλείας

Να κλείσει τις «πληγές» που άνοιξαν οι εκρήξεις βομβητών και ασυρμάτων, επιχειρεί η υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση του Λιβάνου, ενώ όμως οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται.

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να κλείσει τις «πληγές» που άνοιξαν αυτήν την εβδομάδα, επιχειρεί η υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση του Λιβάνου, ενώ όμως το ισραηλινό σφυροκόπημα εναντίον της συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, κατά στόχων όχι μόνο στον νότιο Λίβανο αλλά και στην ίδια τη Βηρυτό.

Η Χεζμπολάχ προσπαθεί πια, όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η Wall Street Journal, να «συνέλθει» από τα πλήγματα της απερχόμενης εβδομάδας, που ίσως να ήταν και η πιο «επίπονη» των τελευταίων μηνών για την οργάνωση του Χασάν Νασράλα.

Η Χεζμπολάχ «ψάχνεται» – Αναζητά προδότες, κατασκόπους, κενά ασφαλείας-1
(AP Photo/Hassan Ammar)

Οι εκρήξεις των βομβητών και των γουόκι-τόκι που προηγήθηκαν αυτήν την εβδομάδα αφήνοντας πίσω δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες στον Λίβανο, προκαλούν, εύλογα, εντονότατο προβληματισμό αναφορικά με τα δίκτυα εφοδιασμού της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης και τη διαβλητότητά τους εν καιρώ πολέμου.

Εάν οι Ισραηλινοί κατάφεραν, άμεσα οι ίδιοι ή δια αντιπροσώπων, να «παγιδεύσουν» με εκρηκτικά χιλιάδες συσκευές επικοινωνίας της Χεζμπολάχ, τότε προφανώς η οργάνωση είναι εκτεθειμένη σε απειλές και κινδύνους που δεν είχε υπολογίσει ή δεν φανταζόταν.

Η Χεζμπολάχ προσπαθεί τώρα να βρει τα όποια κενά ασφαλείας στα δικά της δίκτυα επικοινωνιών αλλά και τους πιθανούς «προδότες» που έδωσαν στο Ισραήλ πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες.

Αυτή η αναζήτηση ωστόσο των όποιων «αγκαθιών» θα πρέπει να διεξαχθεί πια εν μέσω βομβαρδισμών, την ώρα που οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) σφυροκοπούν θέσεις μαχητών της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο αλλά και στα νότια προάστια της Βηρυτού, βάζοντας στο στόχαστρο στρατιωτικές εγκαταστάσεις (εκτόξευσης ρουκετών) αλλά και μεμονωμένους Λιβανέζους αξιωματούχους όπως τον διοικητή της Χεζμπολάχ Ιμπραχίμ Ακίλ, ο οποίος έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά χθες, Παρασκευή, στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, ενώ είχε συνάντηση με άλλους αξιωματούχους της σιιτικής οργάνωσης που επίσης σκοτώθηκαν. 

Σημειώνεται, δε, ότι χθες ήταν η τρίτη φορά που η πρωτεύουσα του Λιβάνου έγινε στόχος ισραηλινών πληγμάτων μέσα σε διάστημα μόλις εννέα μηνών, καθώς είχαν προηγηθεί οι επιθέσεις κατά του Σάλεχ αλ-Αρούρι της Χαμάς τον περασμένο Ιανουάριο και του Φουάντ Σουκρ της Χεζμπολάχ τον περασμένο Ιούλιο.  

Με πληροφορίες από WSJ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT