Το Κίεβο μπλοκάρει το Telegram στις συσκευές στρατιωτικών και αξιωματούχων

Το Κίεβο μπλοκάρει το Telegram στις συσκευές στρατιωτικών και αξιωματούχων

Η απαγόρευση αφορά στις υπηρεσιακές συσκευές Ουκρανών στρατιωτικών και αξιωματούχων, καθώς το Κίεβο θεωρεί πως οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες μπορούν να εξασφαλίσουν πρόσβαση στην αλληλογραφία των χρηστών της εφαρμογής

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απαγόρευση χρήσης του Telegram στις υπηρεσιακές συσκευές Ουκρανών στρατιωτικών και αξιωματούχων, για λόγους ασφαλείας, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Αμυνας της Ουκρανίας.

Το Κίεβο θεωρεί πως οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες μπορούν να εξασφαλίσουν πρόσβαση στην αλληλογραφία των χρηστών της πολύ δημοφιλούς εφαρμογής, που ίδρυσε ο Ρώσος Πάβελ Ντούροφ.

«Αποφασίστηκε να απαγορευτεί η εγκατάσταση και η χρήση του Telegram στις επίσημες συσκευές κυβερνητικών αξιωματούχων, στρατιωτικού προσωπικού, εργαζομένων στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, καθώς και εταιρειών που λειτουργούν κρίσιμες υποδομές», ανέφερε το Συμβούλιο στην ανακοίνωσή του.

Οι στρατιωτικοί «το χρησιμοποιούν συχνά για να συζητούν εμπιστευτικά θέματα εργασίας», δήλωσε στο AFP ανώτερος αξιωματούχος της ουκρανικής ασφάλειας, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Είναι μεγάλη πηγή διαρροής πληροφοριών επειδή το Telegram παραβιάζεται πολύ εύκολα», από τους Ρώσους, εξήγησε.

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Αμυνας, το οποίο έλαβε την απόφαση, συμμετείχαν εκπρόσωποι των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, Κιρίλο Μπουντάνοφ, δήλωσε ότι υπάρχουν «τεκμηριωμένες πληροφορίες» που δείχνουν ότι οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών «έχουν πρόσβαση στην προσωπική αλληλογραφία των χρηστών του Telegram, ακόμη και σε διαγραμμένα μηνύματα, καθώς και στα προσωπικά τους δεδομένα».

Εκπρόσωποι των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας διαβεβαίωσαν ότι το Telegram χρησιμοποιείται από τη Μόσχα «για κυβερνοεπιθέσεις, για διάδοση του phishing και κακόβουλων λογισμικών, για τον γεωγραφικό εντοπισμό των χρηστών, τη διόρθωση των πυραυλικών πληγμάτων και λοιπά», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Aμυνας.

Ωστόσο, η απαγόρευση ισχύει μόνο για τις συσκευές που χρησιμοποιούν οι στρατιωτικοί και οι αξιωματούχοι και όχι για τις ιδιωτικές τους συσκευές.

Ο Πάβελ Ντούροφ, που ίδρυσε το 2013 την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων και είναι διευθύνων σύμβουλός της, συνελήφθη στη Γαλλία τον Αύγουστο και κατηγορήθηκε για δημοσίευση παράνομου περιεχομένου στην εφαρμογή. Ο 39χρονος Ρώσος δισεκατομμυριούχος, ο οποίος είναι κάτοχος πολλών διαβατηρίων, δεν επιτρέπεται επί του παρόντος να εγκαταλείψει τη Γαλλία.

Η εφαρμογή έχει αναλάβει επισήμως τη δέσμευση να μην αποκαλύπτει ποτέ πληροφορίες σχετικά με τους χρήστες της. Χρησιμοποιείται ευρέως στη Ρωσία, την Ουκρανία και πολλές άλλες χώρες, τόσο για επίσημες όσο και για ιδιωτικές επικοινωνίες.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δημοσιεύει καθημερινά μηνύματα εκεί, όπως και οι υπουργοί και οι διάφοροι κλάδοι του στρατού. Από ρωσικής πλευράς, χρησιμοποιείται από το υπουργείο Αμυνας, ανώτερους αξιωματούχους και φιλοπόλεμους bloggers, καθώς και από εκπροσώπους της εξόριστης αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Telemetrio, περίπου 33.000 λογαριασμοί Telegram είναι ενεργοί στην Ουκρανία. Ουκρανικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι το 75% των Ουκρανών χρησιμοποιούν την εφαρμογή για λόγους επικοινωνίας, ενώ σημειώνουν ότι το 72% τη θεωρούσε βασική πηγή πληροφόρησης από τα τέλη του περασμένου έτους.

Με πληροφορίες από AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT