Λίβανος: Νεκρός από ισραηλινό πλήγμα διοικητής της Χεζμπολάχ

Λίβανος: Νεκρός από ισραηλινό πλήγμα διοικητής της Χεζμπολάχ

Πρόκειται για τον κορυφαίο διοικητή της οργάνωσης, Ιμπραχίμ Ακίλ. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ τον είχε επικηρύξει με 7 εκατομμύρια δολάρια

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού σκοτώθηκε ο κορυφαίος διοικητής της Χεζμπολάχ, Ιμπραχίμ Ακίλ, σύμφωνα με δύο πηγές ασφαλείας.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι περίπου 10 ακόμη αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν μαζί με τον Ακίλ.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε: «Μαχητικά αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας εξαπέλυσαν ένα στοχευμένο πλήγμα στη Βηρυτό, εξοντώνοντας τον Ιμπραχίμ Ακίλ, επικεφαλής της μονάδας επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ, διοικητή της μονάδας Ραντουάν».

Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ δεν επιδιώκει περιφερειακή κλιμάκωση.

Ποιος ήταν ο Ιμπραχίμ Ακίλ

Λίβανος: Νεκρός από ισραηλινό πλήγμα διοικητής της Χεζμπολάχ-1Ο Ακίλ ήταν διοικητής της μονάδας Ράντουαν και θεωρούνταν το νούμερο δύο της Χεζμπολάχ μετά τον θάνατο του Φουάντ Σουκρ τον περασμένο Ιούλιο, επίσης από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Βηρυτό. 

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είχε χαρακτηρίσει τον Ακίλ «τρομοκράτη» (με επικήρυξη 7 εκατομμυρίων δολαρίων) για τον φερόμενο ρόλο του στις βομβιστικές επιθέσεις στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό το 1983, οπότε σκοτώθηκαν 63 άνθρωποι, καθώς και για τις επιθέσεις στους στρατώνες των Αμερικανών πεζοναυτών την ίδια χρονιά, όπου σκοτώθηκαν 241 Αμερικανοί.

Στη δεκαετία του 1980 ήταν μέλος της Ισλαμικής Τζιχάντ, της οργάνωσης που ανέλαβε την ευθύνη για τις δύο επιθέσεις του 1983.

Γνωστός και ως Ταχσίν, ο Ακίλ φέρεται επίσης να διηύθυνε την αρπαγή Αμερικανών και Γερμανών ομήρων στον Λίβανο τη δεκαετία του 1980. 

Γεννημένος σε ένα χωριό στην κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου κάπου γύρω στο 1960, ο Ακίλ είχε ενταχθεί στο άλλο μεγάλο σιιτικό πολιτικό κίνημα του Λιβάνου, το Αμάλ, πριν μεταπηδήσει στη Χεζμπολάχ ως ιδρυτικό μέλος, σύμφωνα με πηγή ασφαλείας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες τον κατέταξαν ως «Ειδικά Προσδιορισμένο Παγκόσμιο Τρομοκράτη» το 2019.

Αναφερόμενος στους βομβαρδισμούς των στρατώνων των Πεζοναυτών των ΗΠΑ και σε άλλες επιθέσεις κατά των δυτικών συμφερόντων στον Λίβανο τη δεκαετία του 1980, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα είπε σε συνέντευξή του το 2022 σε αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι πραγματοποιήθηκαν από μικρές ομάδες που δεν συνδέονται με τη Χεζμπολάχ.

Η ομάδα του Ακίλ που ίδρυσε τους εκτελεστικούς βραχίονες της Χεζμπολάχ βοήθησε να μετατραπεί από μια σκιώδη πολιτοφυλακή στην πιο ισχυρή στρατιωτική και πολιτική οργάνωση του Λιβάνου, απωθώντας το Ισραήλ από την κατοχή του νότου το 2000 και πολεμώντας ξανά το 2006.

Νεκροί και τραυματίες

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, συνολικά από την επίθεση στη Βηρυτό έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 12 άνθρωποι, ενώ ο αριθμός των τραυματιών υπολογίζεται μέχρι αυτήν την ώρα στους 66.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ επιβεβαίωσαν, από την πλευρά τους, ότι πραγματοποίησαν «στοχευμένα πλήγματα» στην πρωτεύουσα του Λιβάνου. 

Σύμφωνα με πλάνα από ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση του Reuters, ένα πυκνό σύννεφο καπνού φάνηκε να υψώνεται νωρίτερα πάνω από την πρωτεύουσα του Λιβάνου, ενώ κάτοικοι στα νότια προάστια της πόλης ανέφεραν ότι άκουσαν μια δυνατή έκρηξη.

Πρόκειται για την τρίτη φορά φέτος που η Βηρυτός γίνεται στόχος ισραηλινών πληγμάτων.

Είχαν προηγηθεί οι επιθέσεις κατά του Σάλεχ αλ-Αρούρι της Χαμάς τον περασμένο Ιανουάριο και του Φουάντ Σουκρ της Χεζμπολάχ τον περασμένο Ιούλιο.

Κλιμακώνεται η ένταση στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου

Στο μεταξύ, στο «κόκκινο» έχει φτάσει η ένταση τις τελευταίες ώρες στα σύνορα του Ισραήλ με πλήγματα εκατέρωθεν. 

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε ρουκέτες ενάντια στο Ισραήλ, βάζοντας στο στόχαστρο στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Ισραηλινών.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι περίπου 140 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν ενάντια στο Ισραήλ από τον Λίβανο.  

Σύμφωνα με το BBC, από αυτές τις επιθέσεις προκλήθηκαν πυρκαγιές κοντά στα σύνορα για την κατάσβεση των οποίων εστάλησαν δυνάμεις της πυροσβεστικής.   

Λίβανος: Νεκρός από ισραηλινό πλήγμα διοικητής της Χεζμπολάχ-2
Eνας άνδρας προσπαθεί να σβήσει φωτιά που ξέσπασε έπειτα από επίθεση με ρουκέτες από τον Λίβανο, στα κατεχόμενα από το Ισραήλ, Υψίπεδα του Γκολάν – Φωτ.: Reuters

Χθες το βράδυ, δεκάδες ισραηλινά πλήγματα πραγματοποιήθηκαν στον νότιο Λίβανο με πηγές να αναφέρουν ότι οι βομβαρδισμοί έχουν εντατικοποιηθεί σημαντικά.  

Λίβανος: Νεκρός από ισραηλινό πλήγμα διοικητής της Χεζμπολάχ-3
Ισραηλινό πλήγμα σε χωριό στον νότιο Λίβανο – Reuters

Αυτή η νέα φάση της κρίσης στην οποία έχει εισέλθει το Μεσανατολικό πρόκειται να συζητηθεί σήμερα από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ πολλοί πια διερωτώνται εάν είναι πιθανό να δούμε και χερσαίες επιχειρήσεις των Ισραηλινών στον νότιο Λίβανο.  

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT