ΗΠΑ: Νομοσχέδιο για ενίσχυση της ασφάλειας υποψήφιων προέδρων μετά την απόπειρα κατά Τραμπ

ΗΠΑ: Νομοσχέδιο για ενίσχυση της ασφάλειας υποψήφιων προέδρων μετά την απόπειρα κατά Τραμπ

Νομοσχέδιο που προβλέπει ότι τα μέτρα ασφαλείας για τους υποψήφιους προέδρους θα είναι ίδια με αυτά του προέδρου των ΗΠΑ ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ η Μυστική Υπηρεσία περιγράφει τα κενά στην απόπειρα κατά Τραμπ τον Ιούλιο

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ημέρα που η αμερικανική Μυστική Υπηρεσία παρουσίασε αναφορά σχετικά με τα λάθη, τα κενά και τις παραλείψεις την ημέρα της απόπειρας δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ τον Ιούλιο, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε πρόταση νόμου, για την ενίσχυση της προστασίας των υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ.

Το νομοσχέδιο, που είχε κατατεθεί λίγες ημέρες μετά την απόπειρα κατά του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τραυματίστηκε ελαφρά από τα πυρά του Τόμας Μάθιου Κρουκς, προβλέπει ότι οι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές θα έχουν στη διάθεσή τους τον ίδιο αριθμό πρακτόρων για την προστασία τους με τον εν ενεργεία πρόεδρο των ΗΠΑ.

Το κείμενο εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και για να τεθεί σε εφαρμογή θα πρέπει να ψηφιστεί και από τη Γερουσία.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά το σχέδιο νόμου, ο διευθυντής της Μυστικής Υπηρεσίας, που είναι αρμόδια για την προστασία των πολιτικών, θα πρέπει «να εφαρμόζει τα ίδια κριτήρια για να καθορίζει τον αριθμό των αναγκαίων πρακτόρων για την προστασία των προέδρων, των αντιπροέδρων, των κυριότερων υποψηφίων για την προεδρία και την αντιπροεδρία».

«Λάθη και παραλείψεις»

Σε αναφορά της, η αμερικανική Μυστική Υπηρεσία, για την επίθεση κατά του Ντόναλντ Τραμπ στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια στις 13 Ιουλίου, παραδέχεται ότι υπήρξαν «αποτυχίες στην επικοινωνία» μεταξύ των πρακτόρων που είχαν αναλάβει την ασφάλεια της συγκέντρωσης και την προστασία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ.

Αυτά τα λάθη και οι παραλείψεις επέτρεψαν στον 20χρονο Τόμας Κρουκς, τον οποίο εξουδετέρωσαν άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας πυροβολώντας τον, να ανέβει σε μια στέγη και να πυροβολήσει εναντίον του υποψηφίου για την προεδρία Τραμπ και να τον τραυματίσει στο αυτί.

Τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν ήταν τα εξής:

• Ορισμένοι από τους άνδρες της τοπικής αστυνομίας δεν γνώριζαν την ύπαρξη δύο κέντρων επικοινωνίας και συνεπώς δεν γνώριζαν ότι η Μυστική Αστυνομία δεν «άκουγε» όσα έλεγαν μεταξύ τους.

Πολλές πληροφορίες μεταδίδονταν εκτός των ραδιοσυχνοτήτων της Μυστικής Υπηρεσίας και οι λεπτομέρειες μεταδίδονταν «μέσω κινητών/κινητών συσκευών με κλιμακωτό ή κατακερματισμένο τρόπο» αντί μέσω του δικτύου της Μυστικής Υπηρεσίας.

• Το αστυνομικό προσωπικό απέτυχε να μεταδώσει μέσω ραδιοφώνου «την περιγραφή του δράστη και ζωτικής σημασίας πληροφορίες που ελήφθησαν από τις τοπικές αρχές επιβολής του νόμου σχετικά με ένα ύποπτο άτομο στην οροφή του συγκροτήματος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ενημερώθηκε για την ύπαρξη κινδύνου. Σύμφωνα με την έκθεση, οι άνδρες της προσωπικής του ασφάλειας θα μπορούσαν να τον έχουν απομακρύνει όσο ήταν σε εξέλιξη η έρευνα.

Εγείρονται επίσης ερωτήματα γιατί δεν υπήρχαν άνδρες της ασφάλειας στην οροφή από την οποία ο Κρουκς πυροβόλησε κατά του Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: Associated Press, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT