Ναντίμ Χούρι στην «Κ»: Αλλάζουν οι κανόνες σύγκρουσης

Ναντίμ Χούρι στην «Κ»: Αλλάζουν οι κανόνες σύγκρουσης

Το Ισραήλ επιδιώκει να «σπάσει» την επιχειρησιακή ικανότητα της Χεζμπολάχ – Πρόβλημα το διεθνές κενό

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις τελευταίες επιθέσεις, «το Ισραήλ θέλει να “σπάσει” την ικανότητα της Χεζμπολάχ να ανταποκρίνεται ουσιαστικά», τονίζει στην «Κ» ο Ναντίμ Χούρι, εκτελεστικός διευθυντής στο Arab Reform Initiative Team.

O ίδιος θεωρεί ότι η Χεζμπολάχ θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με το Ισραήλ, το οποίο πιθανότατα θα εντείνει τις επιχειρήσεις του· «αισθάνεται τώρα ότι έχει το πάνω χέρι με τη Χεζμπολάχ».

– Τι σηματοδοτούν οι τελευταίες επιθέσεις στον Λίβανο; Ποιος είναι πρακτικά ο στόχος του Ισραήλ;

Ναντίμ Χούρι στην «Κ»: Αλλάζουν οι κανόνες σύγκρουσης-1– Το Ισραήλ κλιμακώνει τις επιθέσεις του στον Λίβανο από τον Ιούλιο, όταν διεξήγαγε αεροπορική επιδρομή σε πολυκατοικία στην Ντάχιε, σκοτώνοντας τον ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ.

Οι τελευταίες επιθέσεις, οι οποίες είναι πολύ ευρύτερες σε κλίμακα από οτιδήποτε έχουμε δει στο παρελθόν σε αυτήν τη σύγκρουση μεταξύ των δύο μερών, προωθούν τον στόχο του Ισραήλ να διαχωρίσει από τον πόλεμο στη Γάζα αυτό που αποκαλεί το βόρειο μέτωπο.

Ειδικότερα, θέλει να απωθήσει τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ μακριά από τα σύνορα στον Λίβανο, με το αφήγημα ότι αυτό είναι απαραίτητο για να μπορέσουν να επιστρέψουν στο βόρειο Ισραήλ οι Ισραηλινοί που έφυγαν από φόβο ότι η Χεζμπολάχ θα τους επιτεθεί. Ενας παράλληλος στόχος του Ισραήλ είναι να αλλάξει τους κανόνες εμπλοκής.

Από το τέλος του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ το 2006, υπάρχει ένα καθεστώς αμοιβαίας αποτροπής που βασίζεται σε ανεπίσημους, άγραφους αλλά γενικά σεβαστούς κανόνες εμπλοκής.

Οι «κανόνες» σήμαιναν ότι οι μάχες κατά βάση επικεντρώνονται σε στρατιωτικούς στόχους. Το Ισραήλ επιθυμεί να αλλάξει αυτό το πλαίσιο προς όφελός του. Θέλει να «σπάσει» την ικανότητα της Χεζμπολάχ να ανταποκρίνεται ουσιαστικά.

– Θα δούμε κλιμάκωση και από τη Χεζμπολάχ ή, αντιθέτως, τη μείωση της δραστηριότητας της οργάνωσης στα σύνορα με το Ισραήλ;

– Οι επιθέσεις με εκρηκτικούς μηχανισμούς αυτή την εβδομάδα είχαν σκοπό να τρομάξουν την κοινότητα της Χεζμπολάχ, τους υποστηρικτές της, και να πιέσουν τη Χεζμπολάχ να σταματήσει την υποστήριξη στη Χαμάς. Η Χεζμπολάχ βρίσκεται σε αδιέξοδο. Από τη μία πλευρά, δεν θέλει να κλιμακώσει. Μαζί με το Ιράν έχουν καταστήσει σαφές μέχρι τώρα ότι δεν επιθυμούν έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

Προτιμούν να διατηρούν μάχες σε χαμηλή κλίμακα με το Ισραήλ ελπίζοντας ότι έτσι θα ασκήσουν πίεση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Από την άλλη πλευρά, η Χεζμπολάχ χάνει την ικανότητα αποτροπής έναντι του Ισραήλ, το οποίο αυτή τη στιγμή αισθάνεται ότι έχει το πάνω χέρι.

Δεν θα εκπλησσόμουν αν έβλεπα ακόμη πιο εντατικές ισραηλινές επιθέσεις τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες. Θεωρώ πως η Χεζμπολάχ θα επιδιώκει να αντιδρά χωρίς να προκαλεί ολοκληρωτικό πόλεμο.

– Ποιος είναι τώρα ο ρόλος των ΗΠΑ σε αυτή την αντιπαράθεση;

– Ενα από τα μεγάλα προβλήματα είναι ότι έχουμε απόλυτο περιφερειακό και διεθνές κενό. Οι ΗΠΑ λένε ότι δεν θέλουν περαιτέρω κλιμάκωση, αλλά ήταν απρόθυμες και ανίκανες να κυριαρχήσουν στους Ισραηλινούς, καθώς συνεχίζουν να τους υποστηρίζουν με χρήματα, όπλα και πληροφορίες.

Εξάλλου, επικεντρώνονται περισσότερο στις δικές τους υποθέσεις, ενόψει των προεδρικών εκλογών. Σε ένα τόσο ασταθές περιβάλλον, οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πολύ επικίνδυνες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT