ΗΠΑ: Η Μυστική Υπηρεσία, υπεύθυνη για πολλαπλές αποτυχίες ασφαλείας στην επίθεση κατά Τραμπ

ΗΠΑ: Η Μυστική Υπηρεσία, υπεύθυνη για πολλαπλές αποτυχίες ασφαλείας στην επίθεση κατά Τραμπ

Η πρώτη έκθεση για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ στις 13 Ιουλίου, όταν ο 20χρονος Τόμας Κρουκς τον πυροβόλησε ανεβασμένος σε μια στέγη, δείχνει ως υπεύθυνη τη Μυστική Υπηρεσία για τις αστοχίες ασφαλείας

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μυστική Υπηρεσία είναι υπεύθυνη για πολλαπλές αστοχίες ασφαλείας, οι οποίες τελικά επέτρεψαν την απόπειρα δολοφονίας στις 13 Ιουλίου εναντίον του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε προεκλογική συγκέντρωση στο Μπάτλερ της Πενσιόν στην Πενσιλβάνια.

Αυτό αναφέρει η πρώτη έκθεση σχετικά με την επίθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας για τον εσωτερικό έλεγχο στη Μυστική Υπηρεσία, την ελίτ των υπηρεσιών που είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των πολιτικών προσώπων στις ΗΠΑ, οι πράκτορές της απέτυχαν να χρησιμοποιήσουν τεχνολογία που θα μπορούσε να έχει εντοπίσει τον εισβολέα, καθώς πετούσε ένα drone πάνω από τον χώρο της συγκέντρωσης ώρες νωρίτερα. Επίσης, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε ενημερωθεί καν ότι η αστυνομία έψαχνε μανιωδώς για τον ύποπτο, έως ότου έπεσαν πυροβολισμοί στο πλήθος.

Αλλο στοιχείο της έκθεσης είναι ότι η Μυστική Υπηρεσία δεν έδωσε ποτέ εντολή σε ελεύθερους σκοπευτές της τοπικής αστυνομίας να καλύψουν μια κοντινή ταράτσα, παρόλο που οι ελεύθεροι σκοπευτές ήταν πρόθυμοι να το κάνουν. Αυτό επέτρεψε στον Τόμας Μάθιου Κρουκς να σκαρφαλώσει στην οροφή και να πυροβολήσει πολλές φορές, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι, όπως και ο Ντόναλντ Τραμπ.

Τον Κρουκς σκότωσε ελεύθερος σκοπευτής της Μυστικής Υπηρεσίας που βρισκόταν κοντά στον Τραμπ, ανταποδίδοντας τα πυρά.

Το κείμενο της έκθεσης είναι μόλις πέντε σελίδων και αποτελεί περίληψη της εν εξελίξει εσωτερικής έρευνας της υπηρεσίας σχετικά με τα αίτια για την «αποτυχία της αποστολής» στη συγκέντρωση του Μπάτλερ και την εξεύρεση τρόπων βελτίωσης της απόδοσής της. Πολλά από τα στοιχεία που περιέχει ήταν ήδη γνωστά λόγω δημοσιογραφικών ρεπορτάζ και ακροάσεων στο Κογκρέσο.

Αυτή η έρευνα είναι διαφορετική από εκείνη που διεξάγεται για τη δεύτερη πιθανή απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ την Κυριακή, ενώ έπαιζε γκολφ στη Φλόριντα. 

Την Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου, πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας είδε έναν ένοπλο άνδρα στην περίμετρο της Διεθνούς Λέσχης Γκολφ του Τραμπ στο Δυτικό Παλμ Μπιτς, την ώρα που ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία έπαιζε γκολφ. Ο πράκτορας πυροβόλησε, χωρίς ωστόσο να τραυματιστεί κανείς. Ο ύποπτος συνελήφθη αργότερα. 

Ο επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας, Ρόναλντ Ρόου, επαίνεσε τους πράκτορες για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση των καθηκόντων τους κατά τη διάρκεια αυτού του περιστατικού. Ο Ρόου, που ανέλαβε τη θέση αφότου υποχρεώθηκε σε παραίτηση η προκάτοχός του Κίμπερλι Τσιτλ, λόγω των γεγονότων της 13ης Ιουλίου, είπε ότι η παραβίαση ασφαλείας στο Μπάτλερ δεν ήταν αποτέλεσμα έλλειψης πόρων, αλλά της αποτυχίας να προβλεφθεί η απειλή.

Και πρόσθεσε ότι έκτοτε η Μυστική Υπηρεσία άρχισε να κάνει αλλαγές και βελτιώσεις, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης των μέτρων ασφαλείας για τον Τραμπ και άλλους πολιτικούς που βρίσκονται υπό την προστασία της υπηρεσίας. Περισσότεροι από 40 αξιωματούχοι, οικογένειες και ξένοι αξιωματούχοι τελούν υπό την προστασία της Μυστικής Υπηρεσίας.

Η έκθεση για τις 13 Ιουλίου παρουσιάστηκε καθώς η Μυστική Υπηρεσία και η εποπτεύουσα αρχή της, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, διαπραγματεύονται με το Κογκρέσο μια δραματική αύξηση του προϋπολογισμού της υπηρεσίας, με σκοπό την αύξηση του αριθμού των πρακτόρων της και των μελών της ομάδας ερευνών, την αναβάθμιση του εξοπλισμού της, π.χ. με θωρακισμένες λιμουζίνες, αλλά και τη δημιουργία περισσότερο ρεαλιστικών πεδίων εκπαίδευσης στο εκπαιδευτικό κέντρο της, στο Μέριλαντ.

Η υπηρεσία, η οποία απασχολεί πάνω από 7.000 εργαζόμενους, λαμβάνει ετησίως 3 δισ. δολάρια από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι αξιωματούχοι της αρνήθηκαν να δώσουν λεπτομέρειες σχετικά με το πόσα επιπλέον χρήματα θέλουν για να επεκταθεί το πρόγραμμα της Μυστικής Υπηρεσίας, ωστόσο ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Αλεχάντρο Μαγιόρκας, σε συνέντευξή του είπε ότι η υπηρεσία επιδιώκει μια «σημαντική» αύξηση του προϋπολογισμού.

Ερευνες για το περιστατικό της 13ης Ιουλίου είναι σε εξέλιξη επίσης από το FBI, το Κογκρέσο και τον γενικό επιθεωρητή του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

Πηγή: Washington Post

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT