Ξεκίνησε από μαθητευόμενος, έγινε CEO – Ενα σπάνιο success story

Ξεκίνησε από μαθητευόμενος, έγινε CEO – Ενα σπάνιο success story

Τα παραδείγματα των εργαζομένων που ξεκίνησαν από μαθητευόμενοι και έγιναν CEOs στην ίδια εταιρεία είναι λιγοστά

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο νέος CEΟ της Nike είναι ένα γνώριμο πρόσωπο μέσα στην εταιρεία. Ο Elliott Hill ξεκίνησε το 1988 σαν μαθητευόμενος στο τμήμα πωλήσεων και στα επόμενα 32 χρόνια πέρασε από 19 θέσεις και αναρριχήθηκε στην ιεραρχία, φτάνοντας να γίνει επικεφαλής όλων των εμπορικών δραστηριοτήτων του ομίλου, πριν να αποφασίσει να βγει στη σύνταξη.

Τώρα, αυτός ο βετεράνος της Nike επιστρέφει στην εταιρεία που όπως λέει αποτελεί «βασικό κομμάτι» της ταυτότητάς του, αναλαμβάνοντας το δύσκολο έργο της αναβίωσης ενός brand που πασχίζει να ακολουθήσει τον σκληρό ανταγωνισμό στην αγορά των αθλητικών ειδών. 

Όπως ανακοίνωσε η Nike, ο Hill θα αναλάβει διευθύνων σύμβουλος στις 14 Οκτωβρίου, διαδεχόμενος τον John Donahoe, ο οποίος βρισκόταν στο τιμόνι της εταιρείας από το 2020. 

Επί των ημερών του, ο Donahoe επιχείρησε να ενισχύσει τη διαδικτυακή παρουσία της Nike και εστίασε στο κανάλι των απευθείας πωλήσεων προς τους καταναλωτές.

Αρχικά, η στρατηγική αυτή βοήθησε την εταιρεία να αξιοποιήσει την αυξημένη ζήτηση για athleisure προϊόντα μετά την πανδημία, με αποτέλεσμα η Nike να σπάσει το φράγμα των 50 δισ. δολαρίων με τις ετήσιες πωλήσεις της το οικονομικό 2023, για πρώτη φορά.

Ωστόσο, έκτοτε, οι πωλήσεις δέχθηκαν πιέσεις και η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε, καθώς οι πιεσμένοι από τον πληθωρισμό πελάτες μείωσαν τις δαπάνες τους για μη αναγκαία είδη, την ώρα που η  ανάκαμψη στην αναπτυσσόμενη αγορά της Κίνας αποδεικνύεται πιο αργή από ό,τι αναμενόταν.

Η έλλειψη καινοτόμων και ελκυστικών προϊόντων Nike έχει επίσης λειτουργήσει ανασταλτικά για τη ζήτηση, την ώρα που οι αντίπαλες μάρκες, συμπεριλαμβανομένων των On και Hoka, προσελκύουν πελάτες με τα πιο μοντέρνα προϊόντα τους.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η αλλαγή CEO και η ανάθεση του ρόλου σε ένα πρόσωπο με βαθιά γνώση της Nike, αποσπά θετικά σχόλια από την αγορά. Ο διορισμός του Hill «δίνει ένα θετικό μήνυμα επειδή είναι κάποιος που γνωρίζει το brand και γνωρίζει πολύ καλά την εταιρεία», σημειώνει η Jessica Ramírez, αναλύτρια της Jane Hali & Associates.

«Ανυπομονώ να συνδεθώ ξανά με τους πολλούς υπαλλήλους και έμπιστους συνεργάτες με τους οποίους έχω δουλέψει με το πέρασμα των χρόνων και είμαι εξίσου ενθουσιασμένος που θα χτίσω νέες, ουσιαστικές σχέσεις οι οποίες θα μας πάνε μπροστά», έγραψε ο Hill στον λογαριασμό του στο LinkedIn.  

Σε κάθε περίπτωση, τα παραδείγματα των εργαζομένων που ξεκίνησαν από μαθητευόμενοι και έγιναν CEOs στην ίδια εταιρεία είναι λιγοστά. Η πρώην CEO της Xerox, Ursula Burns ήταν μία από αυτούς, καθώς ξεκίνησε να δουλεύει στην εταιρεία στο πλαίσιο μιας καλοκαιρινής μαθητείας για μηχανικούς, όσο έκανε το μεταπτυχιακό της στο Columbia University. Αναρριχήθηκε μέσα στην Xerox, αναλαμβάνοντας διάφορες θέσεις στην ανάπτυξη προϊόντων και τον σχεδιασμό, ενώ έγινε CEO τον Ιούλιο του 2009.

Πηγή: MoneyReview

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT