Τα ιταλικά «καμπ» στην Αλβανία δελεάζουν και τον Στάρμερ

Τα ιταλικά «καμπ» στην Αλβανία δελεάζουν και τον Στάρμερ

Η συμφωνία Μελόνι - Ράμα και οι σκέψεις της βρετανικής κυβέρνησης για «πάρκινγκ» μεταναστών σε αλβανικό έδαφος

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την Τζόρτζια Μελόνι που πρώτη έδειξε τον δρόμο, ενδιαφέρον να «παρκάρουν» ανεπιθύμητους παράτυπους μετανάστες στην Αλβανία εκδηλώνουν η Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ στη συνάντησή του με τη Μελόνι στη Ρώμη πριν από μερικές μέρες εκδήλωσε «έντονο ενδιαφέρον» για το «ιταλικό μοντέλο».

Η συμφωνία Μελόνι – Ράμα προβλέπει την προσωρινή(;) «φιλοξενία», σε δυο στρατόπεδα στην περιοχή της Λέζας (Shengjin και Gjader) 3.000 Αφρικανών και Ασιατών μεταναστών, οι οποίοι θα σταλούν από την Ιταλία μέχρις ότου εξεταστούν οι αιτήσεις τους για πολιτικό άσυλο. Οσων το αίτημα εγκριθεί θα μπορούν να επιστρέψουν στην Ιταλία, οι υπόλοιποι θα επαναπροωθηθούν στις χώρες τους ή θα παραμείνουν, το πιθανότερο, στην Αλβανία «άχρι καιρού».

Η μεταφορά, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι, πρόκειται να αρχίσει τις πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου και σύμφωνα με την Corriere della Sera το όλο πρότζεκτ θα κοστίσει κάτι περισσότερα από 650 εκατ. ευρώ στους Ιταλούς, οι οποίοι θα έχουν και την ευθύνη της τήρησης της τάξης στον χώρο των στρατοπέδων.

Η νεόκοπη κυβέρνηση Στάρμερ, έχοντας ακυρώσει την απόφαση Σούνακ για μεταφορά και εγκατάσταση σε στρατόπεδα στη Ρουάντα, Αφρικανών παράτυπων μεταναστών, με το επιχείρημα ότι σε αυτή τη χώρα δεν υπάρχουν στοιχειώδεις εγγυήσεις για την ασφάλειά τους, αναζητεί λύσεις καθώς αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός όσων διασχίζουν τα στενά της Μάγχης και αποβιβάζονται στις βρετανικές ακτές.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός δήλωσε με το πέρας της συνάντησης ότι η Μεγάλη Βρετανία έχει εκδηλώσει «μεγάλο ενδιαφέρον» για τη συμφωνία που υπέγραψε η Ιταλία με την Αλβανία, ο δε Στάρμερ επιβεβαίωσε ότι συζήτησαν το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης. «Παρακολουθούμε την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Αλβανίας και Ιταλίας και σκεφτόμαστε σοβαρά την εφαρμογή ενός τέτοιου μοντέλου», είπε.

650 εκατ. ευρώ και πλέον θα κοστίσει στην Ιταλία το πρότζεκτ μεταφοράς 3.000 Αφρικανών και Ασιατών μεταναστών σε δύο στρατόπεδα στην περιοχή Λέζα της Αλβανίας, μέχρις ότου εξεταστούν οι αιτήσεις τους για πολιτικό άσυλο.

Ο Στάρμερ μπορεί να θέλει, αλλά πρέπει να θέλει και ο Εντι Ράμα. Ο οποίος, ερωτηθείς από τους Financial Times, απέφυγε να δώσει απάντηση στον Στάρμερ, αλλά αποκάλυψε ότι ο Μπόρις Τζόνσον όταν ήταν πρωθυπουργός του είχε ζητήσει να «φιλοξενηθούν» στην Αλβανία παράτυποι μετανάστες που θα του έστελνε από τη Βρετανία, αλλά ίδιος, όπως υποστήριξε, του απάντησε «συγγνώμη, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει».

Δεν έχει γίνει έως τώρα γνωστό εάν η βρετανική κυβέρνηση έχει χτυπήσει και επισήμως την πόρτα της Αλβανίας.

Οι δυο πλευρές, πάντως, βρίσκονται τελευταία σε ανοιχτή γραμμή για το θέμα των Αλβανών που ταξιδεύουν παράνομα στη Βρετανία, όπου επιδίδονται σε εγκληματικές δραστηριότητες – κυρίως στη διακίνηση ναρκωτικών, σε πληρωμένες δολοφονίες και σε εκμετάλλευση γυναικών. Οι Βρετανοί τους στέλνουν πίσω με αεροπλάνα, ενισχύοντας την εικόνα στην Ευρώπη της Αλβανίας ως πηγής εξαγωγής εγκληματικότητας, γεγονός που θολώνει διεθνώς και το ηγετικό προφίλ του Εντι Ράμα.

Από τις αρχές Οκτωβρίου αναμένονται στο Δυρράχιο τα πρώτα καράβια από την Ιταλία φορτωμένα με μετανάστες και μένει να φανεί εάν το αυξημένο ενδιαφέρον των Βρετανών εξελιχθεί σε συμφωνία.

Εν τω μεταξύ, φήμες που διατρέχουν τα Τίρανα θέλουν τον Ράμα να συζητάει με τους Αμερικανούς και την ενδεχόμενη εγκατάσταση στην Αλβανία Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά από τη Συρία και το Ιράκ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT