Εκλογές στη Γερμανία: Προβάδισμα του SPD δίνουν τα exit polls

Εκλογές στη Γερμανία: Προβάδισμα του SPD δίνουν τα exit polls

Πρωτιά του SPD δείχνουν τα exit polls στις εκλογές του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβάδισμα του SPD στις εκλογές του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου, στη Γερμανία, δίνουν τα exit polls, με μικρή διαφορά από την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Σύμφωνα με το exit poll του ραδιοτηλεοπτικού φορέα ZDF, οι Σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου Ολαφ Σολτς συγκεντρώνουν ποσοστό 31,8%, ενώ ακολουθεί το AfD με 29,2%.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) με 12% και ακολουθούν οι Χριστιανοδημοκράτες με 11,6%, οι Πράσινοι με 4,7% και η Αριστερά με 3,8%.

Οι Πράσινοι, ένας από τους μικρότερους εταίρους του ομοσπονδιακού κυβερνητικού συνασπισμού, καταγράφουν ποσοστό 4,7%, λίγο κάτω από το όριο του 5% που εξασφαλίζει την είσοδο στο κοινοβούλιο του κρατιδίου.

Σημειώνεται επίσης πως το αποτέλεσμα του άλλου μικρού εταίρου του συνασπισμού, των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), είναι τόσο χαμηλό που δεν αποτυπώνεται στο exit poll.

Σε δεύτερο exit poll από το ZDF, το SPD καταγράφει προβάδισμα με 32% και ακολουθούν AfD (29%), BSW (12%) και CDU (11,5%).

Την ίδια στιγμή, διαφορά 1,3 μονάδων μεταξύ SPD και AfD καταγράφει exit poll του ARD. Ειδικότερα, οι Σοσιαλδημοκράτες συγκεντρώνουν 31,2%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία 29,9%, η «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) 12%, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα 11,9%, ενώ οι Πράσινοι 5% και η Αριστερά 3,1%.

«Ο Ντίτμαρ Βόιντκε και το SPD του Βρανδεμβούργου πέτυχαν ολική επαναφορά τις τελευταίες εβδομάδες», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του SPD, Κέβιν Κούνερτ.

«Για εμάς στο ομοσπονδιακό SPD, αν τα πράγματα πάνε καλά, τα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας δεν θα έχουν γίνει μεγαλύτερα», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, σε μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το AfD κάνει λόγο για «τεράστια επιτυχία», προσθέτοντας ότι «η βραδιά θα είναι συναρπαστική».

Εκλογές στη Γερμανία: Προβάδισμα του SPD δίνουν τα exit polls-1
Ο επικεφαλής της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) στο Βραδεμβούργο, Χανς Κρίστοφ Μπερντ (Φωτ. Reuters)

Παράλληλα, ο συνεπικεφαλής του AfD, Τίνο Κρουπάλλα, σημείωσε ότι το κόμμα του εξασφάλισε σημαντικά ποσοστά μεταξύ των νέων ψηφοφόρων.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές ήταν εντυπωσιακά υψηλή, καταγράφοντας ποσοστό 74%, όπως είχε συμβεί επίσης σε Σαξονία και Θουριγγία.

Τα ποσοστά των κομμάτων στο exit poll του ZDF

Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD): 32%

Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD): 29%

«Συμμαχίας Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW): 12%

Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU): 11,5%

Πράσινοι: 4,5%

Αριστερά (Die Linke): 4%

BVB/FW: 2,5%

Αλλα κόμματα: 4,5%

«Φρένο στην ευφορία»

Τα ποσοστά που έλαβε το SPD στα exit polls, προκάλεσαν πανηγυρισμούς μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματος. Λίγο μετά τις ανακοινώσεις των ποσοστών, ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός του Βρανδεμβούργου, Ντίτμαρ Βόιντκε, εξέφρασε ικανοποίησή και ανακούφιση για τη διαφαινόμενη νίκη, «λαμβάνοντας υπόψη τη θέση στην οποία βρισκόμασταν αρχικά». 

Εκλογές στη Γερμανία: Προβάδισμα του SPD δίνουν τα exit polls-2
O πρωθυπουργός του Βρανδεμβούργου, Ντίτμαρ Βόιντκε (Φωτ. Reuters)

«Είπαμε ότι θα δώσουμε αυτή τη μάχη», είπε μεταξύ άλλων. Προέτρεψε, ωστόσο, τα μέλη του SPD να «βάλουν φρένο στην ευφορία», καθώς το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο.

Εκλογές στη Γερμανία: Προβάδισμα του SPD δίνουν τα exit polls-3
Reuters

Ο εκλογικός νόμος στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου προβλέπει ότι αν ένα κόμμα κερδίσει έστω και μία απευθείας εκλογή υποψηφίου του, εξασφαλίζει την είσοδό του στο κοινοβούλιο, ανεξαρτήτως συνολικού αποτελέσματος.

Σημειώνεται πως οι Σοσιαλδημοκράτες του Γερμaνoύ καγκελάριου, Ολαφ Σολτς, βρίσκονταν πίσω από το ακροδεξιό AfD, καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Η επιτυχία του SPD θα μπορούσε να προσφέρει στον Σολτς μια ανάσα από τις εσωκομματικές συζητήσεις σχετικά με την καταλληλότητά του να είναι εκ νέου υποψήφιος για την καγκελαρία, στις ομοσπονδιακές εκλογές του επόμενου έτους. Θεωρείται, ωστόσο, απίθανο να δώσει στον ίδιο ή στο κόμμα του σημαντική ώθηση.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT