Χεζμπολάχ: «Ξεκαθάρισμα λογαριασμών» με το Ισραήλ – Μπαράζ επιθέσων με ρουκέτες

Χεζμπολάχ: «Ξεκαθάρισμα λογαριασμών» με το Ισραήλ – Μπαράζ επιθέσων με ρουκέτες

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ δήλωσε πως η οργάνωση έχει εισέλθει σε νέα φάση στη μάχη με το Ισραήλ. Η Χαμάς χαιρετίζει «τη γενναιότητα» της λιβανέζικης οργάνωσης - Οι επιθέσεις θα συνεχιστούν, τονίζει ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας - Εκ νέου έκκληση από τον Λευκό Οίκο για «διπλωματική» επίλυση της κρίσης

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα φάση έχει εισέλθει η μάχη μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ μετά την κλιμάκωση των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με τον αναπληρωτή γραμματέα της φιλοϊρανικής οργάνωσης του Λιλβάνου, Ναΐμ Κασέμ. Μιλώντας κατά τη διάρκεια της κηδείας του ανώτερου διοικητή της Χεζμπολάχ, Ιμπραχίμ Ακίλ, ο Κασσέμ έκανε λόγο για μια «ανοικτή μάχη ξεκαθαρίσματος» λογαριασμών.

Παράλληλα, η Χαμάς χαιρέτισε «τη γενναιότητα» της Χεζμπολάχ, η οποία συνεχίζει να εκτοξεύει ρουκέτες εναντίον του βόρειου Ισραήλ, παρά τα πλήγματα που έχει καταφέρει ο ισραηλινός στρατός στη λιβανική οργάνωση. «Η Χαμάς χαιρετίζει τους μαχητές της αντίστασης στον Λίβανο για τη μάχη και το θάρρος τους μπροστά στη σιωνιστική πολεμική μηχανή και για την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να πολεμούν για να στηρίξουν τον παλαιστινιακό λαό στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη», επισημαίνει η παλαιστινιακή οργάνωση.

Χεζμπολάχ: «Ξεκαθάρισμα λογαριασμών» με το Ισραήλ – Μπαράζ επιθέσων με ρουκέτες-1
Reuters

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, εκτιμά ότι η Χεζμπολάχ τελεί υπό όλο και αυξανόμενη πίεση από τη στρατιωτική ισχύ του Ισραήλ. Σύμφωνα με το γραφείο του, ο Γκάλαντ είπε ότι η Χεζμπολάχ νιώθει τώρα σαν να την καταδιώκουν. Πρόσθεσε επίσης ότι οι επιθέσεις του Ισράηλ θα συνεχιστούν εωσότου η χώρα μπορέσει να διασφαλίσει ότι οι κάτοικοι των πόλεων στο βόρειο Ισραήλ θα μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Τόνισε ότι αυτός είναι ο στόχος και η αποστολή και το Ισραήλ θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να το επιτύχει αυτό.

Δεκάδες ρουκέτες με στόχο το βόρειο Ισραήλ

Υπενθυμίζεται πως τα ξημερώματα της Κυριακής, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες κατά της αεροπορικής βάσης Ραμάτ Νταβίντ, κοντά στη Χάιφα, αλλά και κατά βιομηχανικής εγκατάστασης που παράγει στρατιωτικούς εξοπλισμούς, ως απάντηση «στις επαναλαμβανόμενες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο».

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, για πρώτη φορά μετά την 7η Οκτωβρίου και τις επιθέσεις της Χαμάς που οδήγησαν στην ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, η Χεζμπολάχ επιτίθεται τόσο βαθιά σε ισραηλινό έδαφος, σε ακτίνα περίπου 50 χλμ. από τα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου.

Χεζμπολάχ: «Ξεκαθάρισμα λογαριασμών» με το Ισραήλ – Μπαράζ επιθέσων με ρουκέτες-2
Reuters

Από την πλευρά του, ο στρατός του Ισραήλ έκανε λόγο για επίθεση με πάνω από 100 ρουκέτες, 85 περίπου στις 6:30 τα ξημερώματα και γύρω στις 20 μιάμιση ώρα νωρίτερα. Κάποιες εξ αυτών αναχαιτίστηκαν.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, ένας έφηβος σκοτώθηκε όταν συγκρούστηκε με το όχημά του καθώς ηχούσαν οι σειρήνες, ενώ τουλάχιστον τρία άτομα τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις.

Λευκός Οίκος: Η στρατιωτική κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ

Μια στρατιωτική «κλιμάκωση» δεν είναι προς «το συμφέρον» του Ισραήλ, προειδοποίησε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

«Δεν πιστεύουμε ότι η στρατιωτική κλιμάκωση αυτής της σύρραξης είναι προς το συμφέρον τους», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

«Αυτό λέμε απευθείας στους Ισραηλινούς ομολόγους μας», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Τύπου, απευθύνοντας εκ νέου έκκληση για μια «διπλωματική» επίλυση της κρίσης.

Nετανιάχου: Η Χεζμπολάχ θα καταλάβει το μήνυμα

Ο ισραηλινός στρατός πέτυχε «μια σειρά πληγμάτων που δεν θα είχε ποτέ φανταστεί» η Χεζμπολάχ, ανέφερε νωρίτερα σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έπειτα από μια νύχτα σφοδρών, διασυνοριακών ανταλλαγών πυρών και ενός πλήγματος εναντίον της Βηρυτού την Παρασκευή, αλλά και στον απόηχο του μεγα-σαμποτάζ στις συσκευές επικοινωνίας της οργάνωσης (για την οποία βέβαια το Ισραήλ ποτέ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη).

«Αν η Χεζμπολάχ δεν κατάλαβε το μήνυμα, σας το υπόσχομαι, θα το καταλάβει», συμπλήρωσε ο Νετανιάχου, σύμφωνα με ένα δελτίο Τύπου που εξέδωσε το γραφείο του. «Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι οι κάτοικοι στο βόρειο τμήμα θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους με κάθε ασφάλεια. Καμία χώρα δεν μπορεί να ανεχθεί να ανοίγουν πυρ εναντίον των κατοίκων της, εναντίον των πόλεών της και ούτε εμείς, το Κράτος του Ισραήλ, θα το ανεχθούμε», κατέληξε.

Χεζμπολάχ: «Ξεκαθάρισμα λογαριασμών» με το Ισραήλ – Μπαράζ επιθέσων με ρουκέτες-3
Reuters

Οσον αφορά τις επιθέσεις στους βομβητές και τους ασυρμάτους, ο πρόεδρος της χώρας Ισαάκ Χέρτζογκ επεσήμανε ότι το Ισραήλ δεν έχει καμία εμπλοκή, τονίζοντας παράλληλα πως «δεν θέλουμε πόλεμο με τον Λίβανο».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT